Hyppää sisältöön

Talousvaikeuksiin ajautuneen Zsar-ostoskylän yrityssaneerauksesta ei ole päästy sopuun – ehdoista väännetty pankin kanssa jo puoli vuotta

Outlet-kylä Zsarin ja sen tytäryhtiön yrityssaneerausmenettelyt ovat kestäneet jo puoli vuotta. Ohjelmaehdotusten määräaikaa on lykätty useaan otteeseen. Ostoskylä Zsarista kerrotaan, että lykkäys ei vaikuta toimintaan.

Zsar -kauppakeskuksen ulkosivu.
Ostoskylä Zsaria koskevat yrityssaneerausmenettelyt ovat pitkittyneet. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Mirjam Tahkokorpi

Lähellä Venäjän rajaa Vaalimaalla sijaitsevaa ostoskylä Zsaria koskevat yrityssaneerausmenettelyt ovat pitkittyneet.

Saneerausohjelmien määräaikaa on lykätty jo useaan otteeseen. Zsarin ja sen tytäryhtiön East Gate Developmentin saneerausohjelmien uusi määräaika on 6. elokuuta.

Alun perin ehdotukset piti toimittaa Helsingin käräjäoikeudelle huhtikuussa. Sen jälkeen määräaikoja on pidennetty kolme kertaa.

Yrityssaneeraus tarkoittaa menettelyä, jonka tavoitteena on talousvaikeuksissa olevan yrityksen toiminnan tervehdyttäminen ja velkojen järjesteleminen. Saneerausmenettely on vaihtoehto konkurssille, ja sen tavoitteena on turvata elinkelpoisen yrityksen toiminnan jatkuminen.

Neuvottelut kesken

Zsarin tytäryhtiön East Gate Developmentin saneerauksen selvittäjän, asianajaja Sami Uotin mukaan neuvottelut ovat yhä kesken. East Gate Development vastaa kauppakeskuksen kiinteistöistä.

– Neuvottelemme edelleen suurimman vakuusvelkojan eli pankin kanssa ehdoista, joilla saneerausohjelma tehtäisiin sellaiseksi, että pankki voisi sitä puoltaa, Sami Uoti sanoo.

East Gate Developmentin suurin velkoja on Oma Säästöpankki. East Gate Developmentilla on Helsingin käräjäoikeudelle toimittamien tietojen mukaan velkoja yhteensä yli 24 miljoonaa euroa. Suurimpien velkojien eli Oma Säästöpankin ja työvaatevalmistaja Medantan yhteenlaskettu saatavien määrä on noin 13,8 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Vaalimaan outletkylän tytäryhtiölle on kertynyt velkoja yli 24 miljoonaa euroa – aloittaa yrityssaneerauksen

Myös ajankohta on vaikuttanut saneerausohjelman viivästymiseen.

– Kesälomakausi ehti tulla väliin, ja totesimme, että jättämisaika on parempi jättää elokuulle, Sami Uoti toteaa.

Zsar Outlet Village -kauppakeskus Virolahdella Vaalimaalla.
Zsar-ostoskylän liikkeet ovat auki normaalisti. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Ostoskylä auki normaalisti

Yrityssaneerausohjelmien lykkääntymisestä huolimatta ostoskylän liikkeet ovat auki normaalisti. Zsarin asioidenhoitajan Petteri Terhon mukaan lykkäys ei vaikuta käytännössä mitenkään.

– Jatkamme ohjelman valmistelua ja haluamme varmistaa, että ohjelma saadaan vietyä asianmukaisesti läpi, Petteri Terho sanoo.

Terhon mukaan Zsarissa on tällä hetkellä auki noin 30 liikettä eli liki saman verran kuin ennen koronapandemiaa. Liiketiloista alle puolet on vuokrattu.

– Tilanne näyttää samalta kuin viime kesänä. Raja on edelleen kiinni, mikä näkyy toiminnassa. Se kuitenkin näkyy, että ihmiset ovat lähteneet kesällä liikkeelle, ja kesäkuun viikot ovat olleet erittäin hyviä.

Terhon mukaan liikkeitä alkaa olla enemmän kuin vuosi sitten, mutta tilanne elää.

Zsarin ja sen tytäryhtiön saneerausmenettelyt alkoivat joulukuussa 2020. Saneerausmenettelyt lakkaavat, kun saneerausohjelmat on vahvistettu käräjäoikeudessa.

Lue lisää: Koronan kurittama outlet-kylä on hakeutumassa yrityssaneeraukseen – selvitystyö kestää kuukausia

Hulppea Zsar-outletkylä on tehnyt tappiota alusta asti – kuntapäättäjät uskovat siihen kuin vuoreen: "Ei ole muuta vaihtoehtoa"

Luksusmuotikylä Zsarin selvitystila on päättynyt – "Meillä menee olosuhteisiin nähden niin hyvin kuin voi"

Luksusmuotikylä Zsar asetettu selvitystilaan – avattiin alle 2 vuotta sitten

Suosittelemme sinulle