Hyppää sisältöön

"Sanoin Kallelle vajaat kymmenen vuotta sitten yökerhossa, että hänen on ryhdistäydyttävä" – nyt Kalle Koljonen pelaa olympiakisoissa

Lahjakkuudella pääsee vain tiettyyn pisteeseen asti, loppu on raakaa puurtamista. Tämän Kalle Koljonen on oppinut vuosien varrella. Isä, pelikaveri ja tyttöystävä kertovat, millainen kaveri Suomen sulkapallon ykköspelaaja on.

Kalle Koljosen olympiaurakka alkaa ensi maanantaina. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA / AOP

– Olimme helsinkiläisessä yökerhossa SM-kisojen jälkeen, ja sanoin Kallelle, että hänen pitää ryhdistäytyä. Sanoin, että hänellä on mahdollisuudet ihan mihin tahansa, koska hänessä oli niin paljon potentiaalia, Suomen sulkapallomaajoukkueen tuore päävalmentaja Ville Lång sanoi Kalle Koljoselle jo vajaat kymmenen vuotta sitten.

– Ei se ihan heti tapahtunut, mutta onneksi tapahtui, sillä nyt Suomella on jälleen edustaja olympiakisoissa.

Suomella on ollut edustus olympialaisten sulkapallossa Barcelonasta 1992 lähtien. Tokion olympiakisoissa tätä perinnettä jatkaa Koljonen, joka venyi suuryllätyksen huhtikuun lopussa EM-kisoissa. EM-pronssia saavuttanut sulkapalloässä toi Suomelle historian ensimmäisen sulkapallon aikuisten EM-mitalin.

– Kalle on jo pidemmän aikaa tehnyt hyvää, määrätietoista työtä. On hienoa nähdä, että pelin taso on kisoissa pysynyt niin korkeana eikä notkahduksia tule, Suomen päävalmentaja toiminut Anu Nieminen kommentoi STT:lle Koljosen pronsin jälkeen.

Tie huipulle on vaatinut kovaa työtä. Pari vuotta sitten tehdyssä haastattelussa Koljonen sanoi, että hän oli aikaisemmin hieman taiteilijamaisempi, kurittomampi ja laiska. Niemisen avulla hän löysi itsestään huippu-urheilijan.

Luonnonlahjakkuudesta huippu-urheilijaksi

Koljonen on viimeiset viisi vuotta harjoitellut määrätietoisemmin ja ammattimaisemmin. Koljosen isän, Antti Koljosen mukaan Kalle aloitti huippu-urheilijan elämän vasta aikuisiällä, vaikka hän menestyikin mainiosti nuorempana.

– Kallehan on luonnonlahjakkuus. Valmentajat kokivat sen niin, että hän tykkäsi enemmän leikkiä. Todellinen ja kova harjoittelu alkoi hänellä vasta aikuisiällä. Se on ollut Kallella raakaa työtä sen jälkeen, kun hänellä tuli lahjakkuustaso täyteen – se on vaatinut todella paljon, isä-Koljonen alleviivasi.

Kalle Koljonen oli nuorena luonnonlahjakkuus. Kuva: Sulkapalloliitto

– Raaka työnteko on poikinut jaksamista. Hänellä on nykyään erilaisia valmentajia ympärillä, kun on ravitsemusterapeuttia, fysiikkavalmentajaa ja taktiikkavalmentajaa.

Koljosesta on vuosien varrella kasvanut maailmanlistalla jo sijalle 80 noussut taituri. Hän on peto kentällä, mutta kentän ulkopuolella 27-vuotias sulkapalloässä on lähipiirin mukaan sosiaalinen, letkeä, luotettava ja helposti lähestyttävä.

– Kalle on aina tykännyt pelata matseja. Ainakaan ennen hän ei tykännyt lähteä punttisalille tai lenkille. Nykyään hän tykkää monipuolisesta harjoittelusta, koska hän on nähnyt sen, miten se auttaa. Viimeiset viisi vuotta hän on aina pelannut täysillä. Ammattimaisuus on kasvanut aivan älyttömästi. Sata lasissa hän aina tuolla painaa. Jokaisessa päätöksessään hän ajattelee sulkapalloa, Koljosen pitkäaikainen hyvä ystävä ja pelikaveri Oskari Larkimo kertoi.

Jo nuorena sulkapallon kautta Koljoseen tutustunut Larkimo tuntee Suomen olympiaedustajan läpikotaisesti.

– Kalle on kasvanut vuosi vuodelta. Viisi viime vuotta hän on harjoitellut todella ammattimaisesti. Hän on joka vuosi löytänyt jotain, mitä hän on voinut kehittää. Hän on parannusten myötä huomannut, että peli on mennyt uudelle tasolle. Tämä on motivoinut häntä paljon. Hän haastaa aina itsensä. Varmasti olympialaisten jälkeenkin hän löytää taas jotain kehitettävää, pelaajauransa koronavuoden aikana lopettanut Larkimo jatkoi.

Kaikki sai alkunsa mökkisulkiksesta ja isän kuntosulkapallosta

Kalle Koljonen päätyi sulkapalloon noin 6-vuotiaana isänsä kautta. Antti Koljonen pelasi sulkapalloa perheen kodin vieressä olevalla koululla naapurin kanssa kuntoilumielessä.

– Laitoin sitten mökillä Kallelle sulkapallomailan käteen ja katsoin, osuuko Kalle palloon. Kyllä hän osui – pallosilmä oli kohdallaan. En ole itse ollut koskaan mikään ammattilainen, niin vein Kallen Rajakylän halliin pelaamaan. Siellä oli ÖIFin (Östersundom IF) valmentajia, jotka osasivat opettaa sulkapalloa nuorille ja lapsille. He osasivat opettaa tekniikkaa, isä muisteli.

Kalle Koljonen aloitti sulkapallon noin kuusivuotiaana. Kuva: Sulkapalloliitto

Kalle pelasi nuorempana paljon myös isänsä kanssa, mutta se loppui, kun poika nöyryytti isäänsä kunnolla.

– Kun Kalle oli 12–13-vuotias totesin, että nyt loppuu minun kanssa pelaaminen. Hävisin yhden kesän jälkeen Kallelle melkein nollilla, vaikka Kalle pelasi koko kentällä ja minä vain puolella kentällä. Totesin sen jälkeen, että minun ei ehkä enää kannata pelata häntä vastaan, isä-Koljonen nauroi.

Ei halua hävitä – tappion jälkeen pelikassi survottu roskikseen

Nelinpelissä itse menestystä niittänyt Oskari Larkimo muistaa vieläkin, kun hän näki Kalle Koljosen ensimmäistä kertaa sulkapallokentällä. Larkimon mukaan Koljonen pani vanhempia ja kokeneempia pelaajia nippuun noin 13-vuotiaana.

– Hän oli jo silloin ihan omaa luokkaansa. Jos Kallen laittaa kentälle, hän laittaa aina kaiken likoon. Vaikka hän on siviilissä lupsakka ja rento kaveri, niin tappion jälkeen hänelle ei voi heti mennä heittämään vitsiä.

Välillä huippu-urheilijan on vaikea sulattaa tappioita. Kuva: Jere Kokko

Larkimo on päässyt todistamaan pelireissuilla Koljosen lujaa voitontahtoa useaan otteeseen. Pelikaverin mukaan vasenkätinen Koljonen voi olla tappioiden jälkeen todella ankara itselleen.

– Olen nähnyt muutaman kerran kisamatkoilla huonon pelin jälkeen, kun Kalle on survonut koko kisakassinsa kirjaimellisesti roskikseen. Vartin hän on siinä ollut pottuuntuneena, mutta sen jälkeen kassi on haettu takaisin roskiksesta.

Eräs ulkomaan pelimatka on jäänyt Larkion mieleen elävästi.

– Kerran yhdellä pelimatkalla kassi survottiin jälleen roskikseen. Sitten hän soitti saman tien itsellensä paluulennon, vaikka alkuperäinen paluulento olisi ollut vasta parin päivän päästä. Hän haki laukun roskiksesta ja lähti siltä seisomalta takaisin Suomeen, ja seuraavana päivänä hän alkoi taas treenaamaan.

Vahvat reaktiot kertovat siitä, että Koljonen on ankara itselleen, jos hän ei saa itsestään parasta irti.

– Hän inhoaa tappiota sen verran paljon, että hän on aina niiden jälkeen harjoitellut kaksi kertaa tarmokkaammin. Hän ei missään nimessä ikinä luovuta, Larkimo tiesi.

Nauttii siitä, mitä tekee

Koljosen tyttöystävä Maija Krzywackion myös nähnyt vuosien varrella muutoksen poikaystävässään. Sulkapallo on Krzywackille erittäin tuttu laji, sillä hän on itsekin aikaisemmin pelannut lajia vakavissaan, ja lajin kautta hän tutustui Koljoseen.

Entinen sulkapalloilija Maija Krzywacki on Kalle Koljosen tyttöystävä. Kuva: Maija Krzywackin ja Kalle Koljosen kotialbumi.

– Kalle ottaa sulkapallon tosissaan, mutta ei liian vakavasti. Vaikka hän tekee ihan koko ajan täysillä, on siinä ilo mukana. Siinä on mukana innostusta, tyttöystävä luonnehti Koljosen harjoittelua.

Krzywackin mukaan myös sulkapalloässän luonne on muuttunut viime vuosien aikana.

– Mielestäni hänen luonteensa on muuttunut enemmän iloisemmaksi. Tuntuu, että hän nauttii peleistä ja ihan jokapäiväisestä arjesta entistä enemmän, neljä vuotta Koljosen tuntenut Krzywacki kertoi.

Larkimon mukaan Koljonen on elementissään kentällä, koska hän taistelee aina loppuun asti eikä turhia jännitä.

– Kallen erikoisuuksia on se, että hän voi pelastaa pallon ihan jostain lattian rajasta. Kalle ei ikinä anna periksi. Hän aina kaivaa sen pallon jostain ihan mahdottomasta paikasta. Vastustajalta sulaa kasetti totaalisesti, kun Kalle kaivaa sieltä lattian rajasta mahdottoman pallon.

Kalle Koljonen on tunnettu siitä, että hän ei luovuta.

– Kalle on mieletön taistelija – hänen pää ei sula. Kalle rakastaa tiukkoja tilanteita. Mitä tiukempi tilanne, sen parempi se on Kallelle. Kalle ei kentällä turhia jännitä. Totta kai hän vähän jännittää, mutta hän ei mene lukkoon. Nuorempana, kun olimme lukiossa, Kalle meni ehkä vähän lukkoon naisten kanssa, mutta kentällä hän ei mene lukkoon, Larkimo murjaisi.

Larkimo on selvästi ylpeä ystävänsä menestyksestä. Mielihyvää hänelle tuottaa myös se, että hän on yksi harvoista suomalaisista, jotka on voittanut Koljosen pelikentillä viime vuosina.

– Hän vihaa minulle häviämistä. Minulla on viime SM-kisoissa (2019) tiukka voitto Kallesta nelinpelistä. Voitin tulevan olympiaedustajan, ja kyllä minä sitä hieron hänen naamaansa, Larkimo nauroi.

Ei katkeroitunut, vaikka häneen ei uskottu

Jo kymmenen vuotta sitten ensimmäisen kansainvälisen turnauksensa pelannneeseen sulkapallotaituriin eivät ole kaikki aina uskoneet, sanovat hyvä ystävä Larkimo ja Antti-isä.

– Kaikkia nuoria pelaajia ei käsitelty Sulkapalloliiton osalta tasapuolisesti. On vaatinut Kallelta luonnetta, että hän on pysynyt lajin parissa. Ei Kallella ole ollut kaikista helpointa reittiä huipulle, Antti Koljonen tiesi.

Larkimo arvostaa sitä, että hänen ystävänsä ei katkeroitunut tilanteesta.

– Kun olimme nuorempia, niin oli vanhempia valmentajia, jotka eivät uskoneet Kalleen. He eivät uskoneet, että Kallesta voisi tulla huipputason urheilija. Mutta sieltä se Kalle taas tuli ja näytti epäilijöilleen närhen munat. Kalle ei kuitenkaan ollut katkera. Hän ei lähde hieromaan menestystään toisen naamaan. Hän on aina reilu kaveri, Larkimo toteaa.

– Ainakaan hän ei näyttänyt katkeruutta ulospäin, isä sanoo.

On sanomattakin selvää, että olympiaedustajan lähipiiri on Koljosesta erittäin ylpeä. Ehkä parhaiten sen puki sanoiksi isä-Antti:

– Totta helkutissa olen ylpeä Kallesta. Kundi on raivannut tiensä huipulle ja pärjännyt siellä. Hän aloitti yksin pelaamaan Saksan liigaa jo 18-vuotiaana. Hän matkusti yksin sinne ja pelasi siellä. Se oli silloin aika raadollista matkustaa yksin.

Yrittää päästä maailmanlistan kakkosen ihon alle

Koljonen saa olympiakisojen alkulohkovaiheessa vastaansa tanskalaisen supertähden Viktor Axelsenin (maailmanlistan kakkonen) sekä Itävallan Luka Wraberin (maailmanlistan 87:s). Kolmen pelaajan alkulohkosta jatkoon pääsee vain lohkovoittaja. Koljosen avausottelu on luvassa Suomen aikaa varhain maanantaina.

EM-menestyksestä roppakaupalla itseluottamusta saanut Koljonen valmistautuu olympiaurakkaansa Sagan harjoituskeskuksessa noin 1 100 kilometrin päässä Tokiosta.

– Täällä on hyvät harjoitteluolosuhteet, vaikka emme saa harjoitella ulkona. Valmistautuminen on ollut hyvää. Olen valmistautunut ihan normaalisti. Henkinen kantti on olympiakisoissa se tärkein puoli. Kärkipelaajilla on aika kovat paineet, kun heihin kohdistuu mitaliodotuksia, kesällä myös Tanskassa ja Suomessa harjoitellut Koljonen kommentoi.

Koljonen ei tunnetusti stressaa turhia, eikä tilanne ole muuttunut, vaikka edessä onkin uran ensimmäiset olympiakisat. Hän ei ole kärsinyt Japanissa edes aikaerosta.

Kalle Koljonen ja Viktor Axelsen kohtasivat kevään EM-kisojen välierässä.

– Olen nukkunut kaikki yöt täällä heräämättä kertaakaan. Nämä ovat olympialaiset, mutta samasta lajista tässä on kyse, kun aina aikaisemminkin. Olen pelannut tätä lajia jo 21 vuotta – ei se peli mihinkään ole muuttunut, vaikka kyseessä onkin olympialaiset. Mitä enemmän stressaa, sitä huonommaksi peli muuttuu kentällä, iloinen ja pirteä Koljonen sanoi videohaastattelussa.

Koljoselle alkulohkovaiheessa vastaan asettuva maailmanlistan kakkonen on tuttu vastus. Kevään EM-kisoissa suomalainen taipui välierissä tanskalaiselle Viktor Axelsenille.

– Viktor sanoi EM-välierän jälkeen, että ottelu oli todella kova, vaikka lukemat olivatkin 14–21 ja 14–21. Pisteet eivät kertoneet sitä, kuinka paljon hänen piti tehdä hommia voiton eteen.

Koljosen tavoite olisi ollut satavarmasti alkulohkon voitto, jos hänen lohkoonsa kärkipelaaja olisi tullut maailmanlistan kärkikymmenikön ulkopuolelta.

– Viktorilla voi olla kovat paineet, kun häneltä odotetaan mitalia. Hän on tunnettu siitä, että hän alkaa hermostua, jos asiat eivät siju. Siinä on yllätysainekset, jos pääsen hänen ihon alle. Olen altavastaaja, mutta en lähde kumartelemaan. Hän on kyllä jumala kentällä, jos hän pääsee flow-tilaan.

Lohkovaiheen toinen vastustaja on itävaltalainen Luka Wraber, jolle Koljonen ei ole vielä hävinnyt kertaakaan.

– Häntä vastaan minulla ei ole ollut ongelmia. Olemme pelanneet useita kertoja vastakkain. En ole kuitenkaan lähdössä kentälle takki auki, sillä nyt on edessä ihan uusi peli. Vähintään yksi lohkopeli pitää voittaa.

Koljosen urakka alkaa maanantaina 26.7. Suomen aikaa kello 4.40 ottelulla Wraberia vastaan. Keskiviikkona 28.7. suomalainen kohtaa Axelsenin kello 12.40.

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Ylen kisaoppaasta täältä.

Lue myös:

Kalle Koljosen olympiasulkapallon alkulohko tiedossa, tuttu maailmanlistan kakkonen vastassa – "Arpa oli aika kova"

EM-mitalisti Koljoselle sulkapallon olympiapaikka

"Täytyy myöntää, että en ollut aikaisemmin kuullut Kalle Koljosesta" – Jälkihiessä äimisteltiin suomalaissulkapalloilijan EM-pronssia

EM-pronssimitalisti Koljonen ei haikaillut finaaliin koronatartunnan saaneen Axelsenin tilalle: "Tunnen, että olen ansainnut pronssin, hävisin paremmalleni välierässä"

Sauli Niinistö lähetti onnittelukirjeen sulkapallon EM-kisojen suomalaissankarille Kalle Koljoselle

Kalle Koljosen sensaatiomaiset kisat päättyivät EM-pronssille: "Pelasin maksimitasollani"

Päävalmentajan sijainen Teguh Santoso valmensi Kalle Koljosen historialliselle EM-pronssille – nyt pesti päättyy ja ruoriin tarttuu entinen huippupelaaja Ville Lång

Suosittelemme sinulle