Hyppää sisältöön

Vesiskoottereilla hurjastelu kaupunkien edustoilla lisääntynyt – jettikuski kaahasi merivartioston tutkaan reilusti yli satasen tuntivauhdilla

Törkeästä liikenteen vaarantamisesta vesillä voidaan tuomita jopa kaksi vuotta vankeutta.

Mies ajaa vesiskootterilla.
Uudet vesiskootterit kiihtyvät nollasta sataan kolmessa sekunnissa ja niiden huippunopeus on noin 130 kilometriä tunnissa. Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Ari Tuhkanen

Tähän mennessä kesän räikein nopeusrajoituksen ylitys tapahtui Suomenlahdella Espoon edustalla toukokuun 24. päivänä. Porkkalan merivartioaseman partio mittasi tutkalla vesiskootterin nopeudeksi 112 kilometriä tunnissa alueella, missä nopeusrajoitus oli 15 kilometriä tunnissa. Suomenlahden merivartiosto tutkii tapausta.

Espoon tapauksen raju nopeusrajoituksen ylitys oli hyvin poikkeuksellinen, mutta vesiskoottereilla hurjastelun kerrotaan lisääntyneen Suomenlahdella, erityisesti suurten kaupunkien edustoilla. Ylinopeutta ajavia vesiskootterikuljettajia on tavattu merivartioston mukaan Suomenlahdella tänä vuonna keskimäärin viikoittain.

– Tapauksia on paljastunut eniten Helsingin ja Espoon edustalla sekä lännempänä Hangon suunnalla. Lisäksi tapauksia on ollut Kotkan edustalla ja Porvoon vesillä, kertoo apulaiskomentaja Mikko Simola Suomenlahden merivartiostosta.

Ylinopeuden ajamisen syyksi kerrotaan usein, ettei rajoitusta ole huomattu

Nopeusrajoituksia on kaupunkien sisääntuloväylien ja rannikon suuntaisesti kulkevien väylien kohdalla erityisesti kapeissa paikoissa, joilla on paljon huviveneliikennettä.

– Tilastojen valossa emme voi ainakaan vielä puhua ilmiöstä, mutta vesiskoottereiden lukumääräisen kasvun ja käytön suosion myötä ylinopeutta ajaminen on noussut esiin uutena trendinä, sanoo apulaiskomentaja Simola.

Kaahailusta vesillä kiinni jääneet kertovat usein syyksi sen, etteivät he ole huomanneet nopeusrajoitusalueen alkamista. Kuljettaja on kuitenkin aluksen päällikkö, jonka velvollisuuksiin kuuluu reittisuunnittelun yhteydessä myös nopeusrajoitusalueiden selvittäminen etukäteen, muistuttaa Simola Suomenlahden merivartiostosta.

Kaahailusta vesillä rapsahtaa vähintään reilun satasen sakko

Sallitun nopeuden ylittämisestä vesikulkuneuvolla rangaistaan 120 euron liikennevirhemaksulla, jos nopeuden ylitys on korkeintaan suurimman sallitun nopeuden määrä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuljettaja ajaa korkeintaan 20 kilometriä tunnissa nopeusrajoitusalueella, jossa saa ajaa rajoituksen mukaan 10 kilometriä tunnissa.

Tätä törkeämmät tapaukset tutkitaan vesiliikennerikoksena, joissa kuljettajaa epäillään useimmiten liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta voidaan määrätä enimmillään jopa kaksi vuotta vankeutta.

Onnettomuuksia tai vakavia vaaratilanteita vesiskootteriajajien nopeusrajoitusten ylittäminen ei ole merivartioston mukaan aiheuttanut.

Lue lisää:

Järvipelastaja ennakoi kiireistä juhannusta: "Tehokkaita vesijettejä on nyt pilvin pimein"

Suosittelemme sinulle