Hyppää sisältöön

Torniossa Rajavartiolaitoksen vuokra-auton alle laitetusta räjähteestä vaaditaan kahdelle miehelle ehdotonta vankeutta

Syytettyjen tarkoituksena oli kohdistaa teko lainvalvontaviranomaiseen, syyttäjä katsoo. Haastehakemuksen mukaan he ovat valinneet teon kohteeksi ajoneuvon, jonka he ovat tienneet olevan Rajavartiolaitoksen käytössä.

Aarnintien asukkaista moni kuuli keskiyöllä sattuneen räjähdyksen, ihmisiä kerrostalon pihalla
Torniossa räjäytettiin Rajavartiolaitoksen käytössä olleen auton alle sijoitettu räjähde elokuussa. Tapahtumapaikka on pienkerrostalovaltaista aluetta. Kuva: Juuso Stoor / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Torniossa viime vuoden elokuussa tapahtuneesta räjähdyksestä vaaditaan kahdelle miehelle ehdottomia vankeusrangaistuksia. Syytteiden käsittely alkoi torstaina Lapin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii vuonna 1982 syntyneelle miehelle tuhotyöstä ja räjähderikoksesta vankeustuomiota, jonka pituus olisi puolentoista vuoden sekä kahden vuoden ja neljän kuukauden välillä.

Vuonna 2000 syntyneelle miehelle vaaditaan tuomiota tuhotyöstä ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Hänelle syyttäjä vaatii vähintään vuoden ja enintään vuoden ja neljän kuukauden vankeutta.

Nuoremmalle syytetylle on vaihtoehtoisten rangaistusmuotojen harkitsemiseksi tilattu myös selvitys yhdyskuntapalvelusta.

Syyttäjän mukaan räjähdys kohdistettiin tarkoituksella viranomaiseen

Räjähde vahingoitti Rajavartiolaitoksen tunnuksetonta vuokra-autoa yöaikaan Tornion Aarnintiellä. Auton perä vaurioitui, mutta henkilövahinkoja ei aiheutunut.

Syyttäjän mukaan kaksi syytettyä ja kolmas henkilö räjäyttivät yhdessä räjähteen Volkswagen Transporter -merkkisen pakettiauton rakenteissa.

Syyttäjä katsoo, että tekijöiden tarkoituksena oli kohdistaa teko lainvalvontaviranomaiseen. Haastehakemuksen mukaan he ovat valinneet teon kohteeksi ajoneuvon, jonka he ovat tienneet olevan Rajavartiolaitoksen käytössä.

Syyttäjä: Vanhempi syytetty kiinnitti räjähteen autoon ja sytytti tulilangan

Syyttäjän mukaan tekijät jättivät ajoneuvonsa lähistölle ja menivät kävellen Aarnintielle, missä oli tien laidassa pysäköitynä kaksi Rajavartiolaitoksen käytössä ollutta pakettiautoa.

Syytteen teonkuvauksen mukaan vanhempi syytetty kiinnitti räjähteen pakettiauton rakenteisiin ja sytytti tulilangan.

– Räjähdyksestä aiheutui sirpaleiden, sinkoamien ja kuulovaurioiden vaaraa, haastehakemuksessa sanotaan.

Tapahtumapaikka on pienkerrostalovaltaista aluetta. Rajavartiolaitoksen työntekijöitä on majoittunut Aarnintiellä.

Syytetyt vangittiin noin puolitoista viikkoa räjähdyksen jälkeen. He ovat sittemmin päässeet pois tutkintavankeudesta.

Lue myös: Tornion räjähdyksen esitutkinta on valmistunut – epäilty tiesi, että räjäytetty auto oli Rajavartiolaitoksen käytössä

Kaksi vangittu epäiltynä Tornion räjähdyksestä – toinen otettiin kiinni viikonloppuna Lapissa

Suosittelemme sinulle