Hyppää sisältöön

Poliisi ei aloita esitutkintaa pääministeri Sanna Marinin kohutusta aamupalaetuudesta – virkamiehiä ei epäillä rikoksesta

Helsingin poliisilaitokselle tehtiin pääministerin käyttämästä ateriedusta kaksi rikosilmoitusta. Esiselvityksen perusteella valtioneuvoston kanslian virkamiehiä ei ole syytä epäillä rikoksesta. Poliisi ei arvioi pääministerin virkatoimien laillisuutta.

Sanna Marin saapuu Pasilaan Ylen Studiotalolle.
Pääministeri Sanna Marinin ateriaedusta nousi kohu toukokuussa. Marin on kertonut toimineensa virkamiesten ohjeistuksen mukaisesti. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Marjatta Rautio

Helsingin poliisia pyydettiin toukokuussa selvittämään, onko valtioneuvoston kanslia ja pääministeri syyllistynyt rikokseen "aamupalakohussa".

Pääministeri Sanna Marinille (sd.) oli kustannettu aamupaloja ja kylmiä aterioita valtion varoista niin sanotun ministeripalkkiolain perusteella. Etuuden arvo oli keskimäärin 850 euroa kuukaudessa.

Valtioneuvoston kanslian mukaan pääministerin aterioihin käytettiin tammikuusta 2020 toukokuuhun 2021 yhteensä runsaat 14 000 euroa.

Poliisin esiselvityksessä arvioitiin, onko asiassa syytä epäillä virkarikosta tai jotakin muuta rikosta.

Pääminsterin virkatoimien arviointi ei ole poliisin tehtävä

Esiselvitys koski vain valtioneuvoston kanslian virkamiehiä. Poliisilla ei ole toimivaltaa arvioida pääministerin virkatoimien lainmukaisuutta.

Esiselvityksessä ilmeni, että aamupalojen ja kylmien aterioiden korvaaminen perustui valtioneuvoston kanslian vakiintuneeseen tulkintaan pääministerin asuntoetua koskevasta säännöksestä.

Tulkinta oli perustunut laajaan kanslian hallinnossa vallinneeseen näkemykseen, joka on muodostunut jo ennen Marinin virkakautta.

Esiselvityksessä ei ilmennyt, että tulkintaan liittyisi virkatoiminnassa tehtyä toimivallan ylitystä, virkatehtävien laiminlyöntiä eikä virkavelvollisuuden rikkomista

Esiselvityksen mukaan valtioneuvoston kanslian ratkaisussa oli ollut kyse virkamiehille sallitusta harkintavallan käytöstä.

Pääministeri Marin on ilmoittanut maksavansa ateriaedun takasin. Marin on kertonut toimineensa kesällä 2019 annetun, pääministeriä sekä hänen perhettään koskevan ohjeistuksen mukaisesti.

Ateriaedusta on tehty myös kanteluita oikeuskanslerille. Oikeuskansleri voi tarvittaessa pyytää Marinilta selvitystä asiassa.

Lue myös:

Verottaja pääministerin aamupaloista: "Ateriaetu on veronalaista" – Marin: "Maksan koko edun takaisin"

VNK: Pääministerin ateriapalvelut keskimäärin 845 euroa kuussa – Marin Ylelle: Kaikki pääministerin asumiseen liittyvät edut ja kulut selvitetään

Poliisi aloittaa esiselvityksen pääministerin ateriakorvauksesta – VNK: Ohjeistusta on täsmennetty muun muassa aamiaisten osalta kesällä 2019

Suosittelemme sinulle