Hyppää sisältöön

Sami Itani toivoo olympialaisten perumista – kritisoi kovasti kansainvälistä olympiakomiteaa: "On vain ajan kysymys, milloin korttitalo kaatuu"

SUL:n puheenjohtaja Sami Itanin mukaan kesäolympialaisten järjestäjiksi on jatkossa vain diktatuureja, jos kisojen järjestäminen jatkuu nykyisillä puitteilla.

Kansainvälisellä olympiakomitealla on miljardien liikevaihto ja vain vähäinen läpinäkyvyys siihen, mihin rahaa loppujen lopuksi käytetään. Kuva: Damon Coulter / Getty Images

Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani toivoo sekä Tokion kesäolympialaisten että Pekingin ensi vuoden talviolympialaisten perumista Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun). Syynä ei ole suinkaan koronapandemia, vaan se, että Kansainvälinen olympiakomitea KOK on Itanin mukaan täysin vieraantunut alkujaan kauniista olympia-aatteesta.

– Urheilun tulevaisuuden kannalta olisi toivottavaa, että enää ei järjestettäisi yksiäkään nykymuotoisia olympialaisia, Itani sanoo.

Itani muistuttaa KOK:n ja kansainvälisten urheilun lajiliittojen korruptioskandaaleista ja siitä, että urheilijoita huomioidaan niiden päätöksenteossa vain vähän. Itani toivoo, ettei kisojen järjestäminen olisi jatkossa neljän vuoden välein toistuva itseisarvo.

– Nykymuotoisten olympialaisten konseptin sovittaminen yhteen esimerkiksi kestävän kulutuksen, ihmisoikeuksien ja ekologisuuden kanssa näyttää mahdottomalta, Itani kirjoittaa.

Sami Itanin mukaan erilaiset organisaatiot syövät urheiluun jyvitetystä rahoituksesta leijonan osan. Olympiaurheilijalla on keskimäärin yhdeksän urheiluorganisaatiota yläpuolellaan. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Olympialaisia johtaa uskottavuutensa menettänyt organisaatio

Itanin mielestä on kyseenalaista, että nykymuotoista valtavaa olympiaspektaakkelia johtaa organisaatio, joka on hyvin pitkälti menettänyt uskottavuutensa sekä ulkoisten sidosryhmien kuin myös monen urheilijan silmissä. Nykyään olympialaiset ruumiillistavat kansainvälisen urheiluliikkeen ahneutta, näköalattomuutta ja yhteiskunnallista välinpitämättömyyttä.

– Mitä ylemmäs mennään, sitä todennäköisemmin päätöksentekijöillä on äärimmäisen ohut kosketuspinta urheilijoiden elämään, Itani sanoo Yle Urheilulle.

Tokion ja Pekingin peruminen ei välttämättä ole ainoa tie muutostarpeen herättämiseen, mutta Itani näe muita realistisia vaihtoehtoja niin kauan kun KOK omistaa olympiarenkaat.

KOK ei ole kuitenkaan yksin kaikkien näiden haasteiden kanssa. Myös kansainvälisten ja kansallisten lajiliittojen taholla on systeemisiä ongelmia, joita pitäisi hienosäätää.

– Olympiaurheilijalla on tänä päivänä suunnilleen yhdeksän urheiluorganisaatiota yläpuolellaan. Aika nopeasti seuratoiminnan jälkeen jo paikallisesti alkaa rakenteisiin uppoamaan aika paljon rahaa, mitä tarvittaisiin nimenomaan kentällä, Itani painottaa.

Organisaatiopyramidin huipulla majailee KOK, joka tekee todella kovaa liikevaihtoa.

– Yli viisi miljardia taseessa ja hyvin vähäinen läpinäkyvyys siihen, mihin rahaa loppujen lopuksi käytetään. Ja päätöksentekijät istuvat staattisesti paikallaan tapahtui mitä tapahtui. Kyllä tässä on paljon korjattavaa, Itani tuumaa.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuoren mielestä kisojen peruminen ei ratkaise olympialiikkeen ongelmia. Kuva: Lehtikuva

Kisoja on vaikea myöntää demokraattisiin maihin, jos sellaisia ei ole hakijoiden joukossa

Kesäolympialaiset on tapahtumana kokoluokaltaan massiivinen. Puitteisiin vaaditaan merkittäviä julkisten varojen investointeja. Vuoden 2032 kesäolympialaisten järjestämiseen kiinnostuksensa on ilmaissut Kiina kahdella eri kaupungilla sekä Turkki, Qatar ja jopa Pohjois-Korea.

– Maat, joissa on toimiva demokratia, ovat hyvin paljon kitsaampia laittamaan vaikkapa 15 miljardia kesäkisoihin, joten diktatuureilla on aivan erilainen mahdollisuus hakea tämän kokoluokan tapahtumia, Itani taustoittaa.

On vain ajan kysymys milloin korttitalo kaatuu.

Sami Itani

Itanin mukaan kisojen legitimiteetti on murenemassa veronmaksajien silmissä.

– Jos tämä nykymuotoinen urheiluliike vaan pyörii vuodesta toiseen erilaisten korruptio, ihmisoikeus ja ilmasto-ongelmien ympärillä, niin on vain ajan kysymys milloin korttitalo kaatuu ihan orgaanisestikin.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuoren mielestä kisojen peruminen ei kuitenkaan ole ratkaisu olympialiikkeen ongelmiin.

– En usko, että kisojen peruminen olisi oikea keino. Olympialaisten tehtävä on kautta historian ollut yhdistää kansoja ja rakentaa siltoja. Organisaation kiistattomista haasteista ja ongelmista pitää kuitenkin käydä keskustelua, Vapaavuori myöntää.

– Pidän kuitenkin naiivina ajatusta, että olympiakisojen perumisesta syntynyttä tyhjiötä ei täytettäisi jollain toisella tavalla, joka saattaisi olla vähintäänkin yhtä ongelmallinen.

Vapaavuori viittaa siihen, kuinka eurooppalaiset jalkapallon suurseurat olivat aikeissa perustaa oman Superliigansa ja pyrkivät sillä tavoin saamaan itselleen lisää valtaa ja rahaa.

– Lajiin liittyvä huomio oli johtamassa hyvinkin kaupallisiin ratkaisuihin. Olympialiikkeelle voisi käydä hyvinkin samalla tavalla, Vapaavuori sanoo.

Urheilijat eivät mielellään nouse komiteaa vastaan

Itanin mukaan muutospaineen täytyy olla ehdotonta ja KOK:n ulkopuolelta tullutta. Rakenteiden muuttumiseen tarvittaisiin voimakasta kansanliikettä urheilijoiden ja yleisön taholta.

Urheilijoiden voi olla kuitenkin vaikea puhua uransa päätavoitetta hallinoivaa organisaaatiota vastaan. Itanin mielestä osa urheilijoista haluaisi käyttää sanavaltaansa enemmän, mutta heidän kätensä voivat olla pitkälti sidotut.

– Julkisessa keskustelussa urheilijat on usein alistettu mielestäni aika yksiulotteisiksi viihdemannekiineiksi. Sen lisäksi KOK rajoittaa ihan puhtaasti säännöillään urheilijoiden sananvapautta olympiatapahtumissa. Näin ollen urheilijat ovat aika hankalassa asemassa hyödyntämään yhteiskunnallista potentiaaliaan, Itani kuvailee.

Siksi Itani korostaa urheilijoiden järjestäytyneisyyden tarpeellisuutta.

– Urheilun voimalla voidaan taistella yhteiskunnan jakautumista ja polarisaatiota vastaan. Ihmiset tarvitsevat urheilun mahdollistamaa tunneyhteyttä toisiinsa nyt kenties enemmän kuin koskaan, Suomessa ja globaalisti, Itani linjaa.

Vapaavuoren mukaan kansainvälinen olympiakomitea on pyrkinyt ottamaan urheilijat vahvemmin mukaan päättämään olympialiikkeen arjesta, käytännöistä ja tulevaisuudesta.

– Aina on kuitenkin tilaa vielä paremmalle yhteistyölle ja vuorovaikutukselle, Vapaavuori toteaa.

Lue lisää:

Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani väläyttää olympialaisten kuolemaa – perustelee kahdella syyllä

10 000 Tokion olympialaisten vapaaehtoista lopettaa

Suomen huippu-urheilujohtajalta kannanotto Tokion olympiakarsintojen kriittiseen ongelmaan – tilanne voi olla kesäkuussa pahasti solmussa

Näin 18 000 ihmistä ängetään samaan paikkaan, mutta eristetään toisistaan Tokion olympialaisissa – "Jos juot alkoholia, juo sitä yksin"

KOK:n jäsen Sari Essayah: Japanin viranomaiset voisivat halutessaan estää rikoksesta tuomitun urheilijan pääsyn Tokion olympialaisiin

Tokion olympialaiset voidaan järjestää täysin suljetuille katsomoille – koronatilanne käy Japanissa yhä vaikeammaksi

Suomen Olympiakomitea on päättänyt rokottaa Tokion olympialaisiin lähtevät urheilijat

Suosittelemme sinulle