Hyppää sisältöön

Saksan ja Ranskan ehdotus EU:n ja Venäjän huippukokouksesta ei saanut kannatusta – Unkarin vähemmistöjä syrjivä laki herätti tunteita Brysselissä

Unkarin pääministeri Viktor Orban ei aio vetää lakia takaisin. Johtajat 17 jäsenvaltiosta ovat allekirjoittaneet kirjeen, jossa ilmaistaan huoli "perusoikeuksien uhkaamisesta".

Unkarin pääministeri Viktor Orban puhui median edustajille ennen kokousta torstaina. Kuva: John Thys / EPA

Saksa ja Ranska eivät saaneet EU-huippukokouksessa riittävää tukea ehdotukselleen EU:n ja Venäjän välisen huippukokouksen järjestämisestä.

EU-maiden johtajat keskustelivat Venäjä-suhteesta torstain ja perjantain välisenä yönä huippukokouksessaan Brysselissä. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan esillä oli erityisesti se, mitä EU:n periaatteiden mukainen yhteistyö Venäjän kanssa tarkoittaa.

Ennen kokousta Saksa ja Ranska olivat nostaneet esiin ajatuksen korkean tason tapaamisesta EU:n ja Venäjän kesken. Aietta tällaisen tapaamisen järjestämisestä ei kuitenkaan kirjattu EU-maiden johtajien huippukokouksen päätelmiin.

– Tänään ei ollut mahdollista sopia, että saisimme välittömästi aikaan korkean tason tapaamisen. Keskustelu oli hyvin kattava, eikä millään tapaa helppo. Olisin mielelläni nähnyt rohkeampia askelia tässä asiassa, mutta tämä on myös hyvä. Jatkamme asian työstämista, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi.

Liettuan presidentti Gitanas Nauseda oli Merkelin kanssa eri linjoilla.

– Tapaamista EU:n johdon ja Venäjän välillä ei tule tapahtumaan. Suhteemme Venäjän kanssa huonontuu, ja Venäjä käyttäytyy aggressiivisesti, Nauseda sanoi.

Latvian pääministerin Krisjanis Karinsin mukaan EU ottaisi riskin palkitsemalla Venäjän huippukokouksella, vaikka Itä-Ukrainan konfliktin lopettamisessa on epäonnistuttu diplomatian keinoin.

EU-johtajat päätyivät varoittamaan Venäjää uusista pakotteista, mikäli se jatkaa informaatiosotaansa EU:n rivien rikkomiseksi.

Unkarin toimintaa kritisoitiin

EU-maiden johtajien keskustelu Unkarin vähemmistöjä syrjivästä laista oli pääministeri Sanna Marinin mukaan monella tapaa vaikea, mutta tarpeellinen.

Marin sanoo johtajien käyneen asiasta pitkän ja syvällisen keskustelun.

EU-virkamies kertoi aiemmin, että huippukokouksen keskustelu yltyi torstai-iltana ajoittain tunteikkaaksi.

EU:ssa on herännyt huoli ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisesta Unkarissa, sillä maan uusi laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.

Virkamiehen mukaan EU-maiden johtajat kävivät asiasta syvällisen keskustelun. Keskustelun päätteeksi huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel totesi EU-komission etenevän asiassa.

EU-komissio on lähettänyt kirjeen Unkariin lain herättämien huolien vuoksi ja vaatinut Unkarilta selitystä. Komissio on ilmoittanut olevansa valmis toimiin lain tultua voimaan.

– Nyt odotamme Unkarin vastausta, mutta keskustelu oli hyvin vakavahenkinen ja monella tavalla myös vaikea, Marin summasi huippukokouspäivän jälkeen.

Johtajat 17 jäsenvaltiosta ovat allekirjoittaneet kirjeen, jossa ilmaistaan huoli "perusoikeuksien uhkaamisesta" ja korostetaan syrjimättömyyttä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Myös kokouksen avajaistilaisuuteen osallistunut YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kommentoi lakia:

– Minkäänlainen syrjintä ei ole hyväksyttävää missään olosuhteissa, ja mitään syrjintää LGBTIQ-yhteisöä vastaan ei voida hyväksyä nyky-yhteiskunnissamme.

Unkarin katsotaan ylittäneen rajan

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan esimerkiksi Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Luxemburgin Xavier Bettel sanoivat Unkarin pääministerille Viktor Orbanille tämän ylittäneen rajan.

Rutte totesi jo ennen kokousta, että syrjivän lain vuoksi Unkarilla ei ole paikkaa EU:ssa.

– Minun puolestani Unkarille ei ole enää tilaa EU:ssa, Rutte sanoi.

AFP:n mukaan Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi Orbanille, etteivät ruotsalaiset ole kiinnostuneita lähettämään rahaa maahan, joka käyttäytyy tuolla tavalla.

Unkari lyttäsi siihen kohdistuvan kritiikin jo ennen kokousta. Unkarin pääministeri Viktor Orban väitti huippukokoukseen saapuessaan, ettei uudella lailla olisi mitään tekemistä homoseksuaalisuuden kanssa, vaan hänen mukaansa siinä on kyse lasten ja vanhempien oikeuksista.

Orban ei myöskään aio vetää lakia takaisin.

Suosittelemme sinulle