Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kirjeenvaihtajalta: Sortuvat sillat saadaan nyt kuntoon, mutta lapsilisät saavat odottaa

Historiallinen poliittinen sopu infrastruktuurin korjaamisesta oli presidentin mielestä vasta alkua tulevalle. Biden yrittää saada listalta poistetut menoerät myöhempiin tukipaketteihin, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Romahtanut silta
Valtatie 295:n ylittävä jalankulkusilta romahti Washingtonissa keskiviikkona. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

WASHINGTON Mitä on infrastruktuuri?

Tämä on ollut viime kuukaudet Yhdysvaltain politiikan väitellyin kysymys. Kongressi antoi siihen torstaina vastauksen, johon presidentti Joe Biden sanoi tyytyvänsä, mutta vain tällä erää.

Biden aikoo jatkaa kongressin pehmittämistä laajempia uudistuksia varten. Lainsäätäjät olivat nyt yhtä mieltä vain siitä, että infrastruktuuri tarkoittaa ainakin rakennettua julkista ympäristöä.

He sopivat uudesta vajaan 580 miljardin dollarin eli 480 miljardin euron tukipaketista, jolla kohennetaan teitä, siltoja, vesi- ja viemäriverkostoja, sähköverkkoja, nettiyhteyksiä ja julkista liikennettä.

Julkisen ympäristön uudistustarve on iskenyt viime päivinä traagisesti kasvoille Yhdysvalloissa. Washingtonissa romahti keskiviikkona Itärannikon pääväylän, Valtatie 295:n ylittävä jalankulkusilta.

Romahduksessa loukkaantui kuusi ihmistä. Liikenne tukkiutui laajalla alueella, sillä 295 oli tuntikausia suljettuna molempiin suuntiin.

Torstain vastaisena yönä Surfsidessa Floridassa sortui kerrostalo. Torstai-illan pimetessä lähes sata ihmistä oli edelleen kateissa.

Washingtonin onnettomuus muistutti,kuinka surkeassa kunnossa Yhdysvaltain sillat ovat. On arvioitu, että ainakin viidesosa niistä on välittömän korjauksen tarpeessa.

Surfsiden kerrostalo oli yksityisessä omistuksessa. Biden olisi halunnut pakettiin tukia kaiken turvallisen ja ympäristöystävällisen rakentamisen edistämiseksi, mutta se jäi myöhempään vaiheeseen.

Myös opposition republikaanit olivat sitä mieltä, että ainakin kiireisimmät julkisen sektorin kunnostukset pitää nyt toteuttaa.

Jo Bidenin edeltäjä Donald Trump yritti turhaan käynnistää massiivisia päivityshankkeita. Trump muun muassa valitti, että Itärannikon lentokentät ovat kuin kolmannessa maailmassa.

Biden hymyili väkinäisesti infrapakettisovusta kertoessaan. Se ei ole alkuunkaan sitä, mitä hän oli toivonut. Hän toivoi 2 000 miljardin dollarin eli vajaan 1 700 miljardin euron pakettia. Torstain sopu merkitsee yhteensä noin 1 200 miljardin dollarin panostuksia.

Bidenin visiossa yhteiskunnan perusrakenteet pitävät sisällään kaiken perusraudasta innovointiin, ilmastonsuojelun ja kansalaisten sosiaaliset tukiverkot.

Hänen ehdottamansa historiallisen suuri investointiohjelma sisälsi muun muassa perhevapaan, lapsilisät ja maksuttoman esikoulun alle kuusivuotiaille. Yhdysvallat on ainoita teollisuusmaita, joissa laki ei vielä takaa näitä etuuksia veronmaksajille.

Näiden uudistusten toteutuminen jäi nyt hamaan tulevaisuuteen. Ne ovat kuitenkin Bidenille koko hänen presidenttikautensa keskeisiä tavoitteita, joten hän etsii uusia keinoja uudistusloikkien toteuttamiseksi.

Republikaanit vastustavat varsinkin tapaa, jolla Biden olisi rahoittanut uudistuksensa. Biden tekisi sen rikkaimpien, yli 335 000 euroa vuodessa ansaitsevien perheiden verotusta kiristämällä.

Kaikki infrastruktuurihankkeet – olivatpa ne laajasti tai suppeasti määriteltyjä – edellyttävät kongressin senaatissa 60 edustajan määräenemmistöä.

Senaatin kaikki 50 republikaania ovat tähän asti vastustaneetvisusti hyvätuloisten veronkiristyksiä. Kymmenen konservatiivin houkutteleminen demokraattien leiriin tuntuu toivottomalta yritykseltä, mutta Biden ei aio antaa periksi.

Lue myös:

Bidenin jättihankkeet vastatuulessa Yhdysvalloissa: senaatti hylkäsi vaalilain, rakennusprojektit pienenevät

Kirjeenvaihtajalta: Suuria visioita, täytettyjä lupauksia ja tyhjää puhetta – Bidenin sata päivää presidenttinä täynnä

Yhdysvalloissa Biden haluaa kiristää roimasti rikkaiden verotusta, mutta vastustajia löytyy myös demokraateista

Suosittelemme