Hyppää sisältöön

Omat fanit raivostuivat mielettömässä nollapeliputkessa olevalle Italian maalivahdille – Gianluigi Donnarummaa syytetään ahneeksi

AC Milania kannattavat italialaiset eivät ole sulattaneet Gianluigi Donnarumman päätöstä lähteä seurasta. Tapaus on lyönyt laineita myös kesken EM-turnauksen, jossa Italia on noussut mestarisuosikiksi.

Italian maajoukkueen ykkösmaalivahti Gianluigi Donnarumma on joutunut fanien kovan kritiikin kohteeksi aiemminkin. Kuva: Getty Images

Italia nousi jalkapallon miesten EM-turnauksen mestarisuosikiksi alkulohkon esityksillään. Kolme ottelua ja kolme voittoa maalierolla 7–0 oli vakuuttava suoritus, vaikka vastustajat Sveitsi, Wales ja Turkki eivät olleet kovimpia mahdollisia mittareita.

Tänään alkaviin neljännesvälieriin Italia lähtee selvänä ennakkosuosikkina Itävaltaa vastaan.

– Italialla on täydet mahdollisuudet voittaa turnaus. Joukkueen suoritus on ollut näiden kisojen tasapainoisin. Hyökkäys- ja puolustuspeli ovat toimineet. Vastustajien taso oli vaatimaton, mutta ei silti voi ottaa mitään pois, Yle Urheilun asiantuntija Juho Rantala tiivisti.

Ennen turnausta Italiaa ei nostettu suurimpien mestarisuosikkien joukkoon, vaikka peliesityksien perusteella niin olisi voinut tehdä.

Sen jälkeen, kun perinteinen menestysmaa putosi yllättäen vuoden 2018 MM-kisoista, uudistuneen joukkueen tahti on ollut hurja.

Italia on pelannut peräti 30 tappiotonta ottelua peräkkäin, joista se on voittanut edelliset 11. Voitto-otteluiden maaliero on tyly 32–0.

Yksi menestyksen kulmakivistä on maalivahti Gianluigi Donnarumma, joka on pitänyt maalinsa puhtaana Italian maajoukkueessa nyt yhtäjaksoisesti 874 minuuttia.

16-vuotiaana AC Milanin maalille

Donnarumma, 22, on superlahjakkuus, josta monet ovat povanneet jo pidemmän aikaa seuraavaa “maailman parasta maalivahtia”.

Lahjakas maalivahti debytoi Serie A:ssa jo lähes kuusi vuotta sitten, 16-vuotiaana. Hän on ikäisekseen poikkeuksellisen kokenut pääsarjapelaaja. Eikä Donnarumma ole pelannut missä tahansa joukkueessa.

Donnarumma on jo jonkin aikaa ollut italialaisen suurseuran AC Milanin ykkösmaalivahti.

– Pelaaminen San Sirolla (Milanin kotistadion) on eri asia kuin pelaaminen Cagliarissa, Sassuolossa tai Chievossa. Milanin paita voi tuntua painavalta eikä se sovi kaikille, entinen Milan-valmentaja Massimiliano Allegri sanoi viime vuonna The Athleticille (siirryt toiseen palveluun).

– Kun keskitason joukkueessa hyvin pärjännyt maalivahti siirtyy suurseuraan, maali voi tuntua yhtä isolta kuin koko kenttä.

Donnarumman kädet eivät tärisseet, kun hän teini-ikäisenä asteli San Siron mylvivän yleisön eteen. Hän torjui Milanille 2–1-voiton Sassuolosta. Se oli osoitus hänen henkisestä vahvuudestaan.

Gianluigi Donnarumma debytoi AC Milanissa vain 16-vuotiaana. Kuva: Getty Images

Nuori lahjakkuus nousi nopeasti Milanin ykkösmaalivahdiksi. Vuonna 2016 koitti uran yksi tähtihetkistä, kun Donnarumma torjui Supercoppa Italian finaalissa Juventuksen Paulo Dybalan rangaistuspotkun ja johdatti Milanin voittoon.

Donnarumma oppi tuntemaan arvonsa. Kovista neuvottelutaktiikoistaan tunnettu pelaaja-agentti Mino Raiola ilmoitti vuonna 2017 AC Milanille, että hänen suojattinsa ei ole kiinnostunut jatkosopimuksesta. Samana kesänä raivostuneet fanit heittivät leikkirahaa päin Donnarumman nuorten EM-kisojen ottelussa Tanskaa vastaan.

Neljä vuotta sitten Donnarumma vielä allekirjoitti jatkosopimuksen, mutta nyt on toisin.

Fanit buuasivat Donnarummalle

Kun Italia alkusarjan päätösottelussa vaihtoi maalivahtia ottelun loppuhetkillä, italialaiskannattajien joukosta kuului buuauksia.

Buuaukset eivät olleet osoitettu päävalmentaja Roberto Mancinille, joka halusi antaa Salvatore Sirigulle muutaman minuutin peliaikaa arvokisaottelussa ennen uran päättymistä.

Osa italialaisfaneista buuasi Donnarummalle (siirryt toiseen palveluun). AC Milanin kannattajat tuntevat, että Gianluigi Donnarumma on pettänyt heidät.

Gianluigi Donnarumma otettiin vaihtoon kesken ottelun

Mediatietojen mukaan Donnarumma siirtyy tänä kesänä ilmaisella siirrolla Paris Saint-Germainiin, joka on Mestarien liigan voittoa hinnalla millä hyvänsä tavoitteleva rikas mahtiseura.

Donnarumman sopimus AC Milanin kanssa päättyy tänä kesänä.

Usein tällaisissa tilanteissa nuoren huippupelaajan seura yrittää myydä pelaajan ennen kuin sopimus umpeutuu. Näin kasvattajaseura saa kunnollisen korvauksen lahjakkuudesta, joka siirtyy isompiin ympyröihin.

AC Milanin kannattajat ovat käärmeissään Donnarummalle, kun hän lähtee seurasta ilmaiseksi. Maalivahtia pidetään myös ahneena, koska The Athleticin mukaan hänen vuosipalkkansa Ranskassa on 12 miljoonaa, joka on tuplasti enemmän mitä hän ansaitsi Milanissa.

Tapaus on saanut ikäviä piirteitä, kun toukokuussa jotkut AC Milanin kannattajat uhkailivat Donnarummaa seuran harjoituskeskuksen ulkopuolella (siirryt toiseen palveluun).

Välikohtaus sai maalivahdin kyyneliin.

Mahdollisuus saavuttaa jotain suurta

Kun asiaa tarkastelee Donnarumman näkökulmasta, siirto pois Milanista oli vain ajan kysymys. Vaikka Rossoneri oli Donnarumman nuoruuden suosikkiseura, seurauskollisuus on nykyjalkapallossa katoava luonnonvara.

AC Milanin edellinen pokaali on Supercoppa Italian voitto vuodelta 2016. Edellistä Italian mestaruutta seurassa juhlittiin kymmenen vuotta sitten.

PSG on moninkertainen Ranskan mestari, joka kamppailee tosissaan Mestarien liigan voitosta joka vuosi.

Toistaiseksi Donnarummaa ei ole testattu kovimmalla mahdollisella tasolla. Hän ei ole koskaan pelannut Mestarien liigassa.

Nyt käynnissä on ensimmäinen miesten arvoturnaus Italian maajoukkueen ykkösmaalivahtina. Donnarummalla on mahdollisuus todistaa kuuluvansa suurpelaajien joukkoon.

Katso näyte Italian tiiviistä puolustamisesta!

Toistaiseksi hän on saanut paljon apua joukkuekavereiltaan EM-turnauksessa. Donnarumman on tarvinnut torjua koko turnauksessa vain kaksi kertaa.

– Roolit on jaettu selkeästi. Puolustuslinja tietää, milloin hypätä ja milloin palata linjaan. He tietävät, kuka puolustaa miestä ja kuka aluetta, Duarte Tammilehto kehui Wales-ottelun jälkeen Italian puolustusta Ylen tv-studiossa.

Kun vastus kovenee, Donnarummalta tarvitaan haamupelastuksia. Jos Italia kukistaa Itävallan, seuraavalla kierroksella vastassa on Belgia tai Portugali.

Lue myös:

Pysähtyykö tämä mestaruusjuna Suomen illan vastukseen? Perparim Hetemaj on nähnyt myös vaaranmerkkejä Italian uskomattomien tilastojen takana

Suomi putosi, mutta upeaa jalkapalloherkkua on yhä tarjolla! Tässä kaikki EM-kisojen huipennuksesta – asiantuntija povaa Tanskalle yllätysmenestystä

Tanska tai Tshekki etenee välieriin jalkapallon EM-kisoissa! Katso tästä pudotuspelien ottelukaavio

Mitä joukkuetta sinun pitäisi kannattaa nyt EM-kisoissa? Selvitä Ylen Fanikoneella, kuka on suosikkisi Huuhkajien putoamisen jälkeen

Suosittelemme sinulle