Hyppää sisältöön

Juhannuksena hukkunut ainakin yhdeksän, alaikäinen kuoli mönkijäonnettomuudessa, merivartioston tehtävämäärä kasvoi vuoden takaisesta

Meri- ja saaristoalueilla on juhannuksena ollut liikkeellä paljon ihmisiä, mikä on työllistänyt merivartiostoa. Erityisesti pahoinpitelyt, rattijuopot, omaisuusrikokset ja häiriökäyttäytyminen ovat lisänneet poliisin tehtäviä eri puolilla Suomea.

Viime juhannuksena hukkui kahdeksan ihmistä. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Tekijät

Juhannuksen aikana on kuollut vesillä ainakin yhdeksän ihmistä.

Juhannuspäivän ja sunnuntain välisenä yönä Raaseporissa pelastuslaitoksen sukeltaja löysi kuolleen ihmisen vedestä laiturin vierestä, kertoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos. Uhri löytyi lyhyen etsinnän jälkeen.

Merivartiosto kertoi Twitterissä, että laiturin alle hukuksiin jäänyt mieshenkilö oli menehtynyt elvytysyrityksestä huolimatta.

Juhannuspäivänä Nokialla, Pirkanmaalla oli löytynyt ikäihminen menehtyneenä rantavedestä, kertoo Pirkanmaan pelastuslaitos.

Pieksämäellä, Etelä-Savossa poliisille tuli juhannuspäivänä noin kello 12 aikaan ilmoitus ajelehtivasta veneestä. Pelastuslaitoksen sukeltaja löysi paikkakuntalaisen 64-vuotiaan mieshenkilön hukkuneena veneen läheltä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi juhannuspäivänä illansuussa löytäneensä Lohjalla Pietilänrannasta veden alle joutuneesta miehestä, joka löytyi menehtyneenä. Poliisi tiedotti sunnuntaina myös toisesta juhannuksen aikaan Lohjalla tapahtuneesta hukkumisesta, joka ei kuitenkaan liity Pietilänrannan tapahtumiin. Poliisi sanoo, ettei se voi kuolemansyytutkinnan vuoksi kertoa asiasta enempää.

Juhannusaattona hukkui neljä ihmistä, kolme Itä-Suomessa ja yksi Lounais-Suomessa.

Juhannusaattona iltapäivällä pelastuslaitoksen pintapelastaja löysi miehen menehtyneenä vedestä Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa. Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan kontiolahtelainen 48-vuotias mies oli mennyt uimaan rantaan palaamatta.

Itä-Suomen poliisi kertoi myöhään aattoiltana vielä kahdesta hukkuneesta miehestä. Leppävirralla hukkui 55-vuotias venäläismies ja Kontiolahdella 71-vuotias helsinkiläismies.

Poliisi kertoo, että molemmissa tapauksissa ilmoituksen tehneet tai sivulliset olivat saaneet veden varaan joutuneet rantaan, mutta heidät todettiin menehtyneiksi.

Taivassalossa Varsinais-Suomessa hukkui aattona vuonna 1970 syntynyt mies.

Poliisi suorittaa kaikissa tapauksissa kuolemansyyntutkinnan.

Lisäksi Savonlinnassa on etsitty kadonnutta miestä, johon ei ole saatu yhteyttä keskiviikkoillan jälkeen. Miehen epäillään ottaneen käyttöönsä valkoisen soutuveneen Pullinlahdelta.

Pohjois-Karjalassa uhkaava tilanne, kun pelastusliivit jäivät laatikkoon

Onnellisesti päättyneitä vesipelastuksia ja läheltä piti-tilanteita on sattunut runsaasti pitkin juhannusta.

Esimerkiksi Joensuun Hasaniemessä tapahtui sunnuntaina aamuyöllä neljän aikaan veneonnettomuus, kun kolmen hengen seurue ajoi moottoriveneellä uittopoijuun ja vesi alkoi vuotaa veneen takaosaan.

Järvipelastajat ja pelastuslaitos saivat seurueen pelastettua veneestä ja kuljettivat ihmiset rantaan.

Veneilijöillä ei ollut pelastusliivejä päällä, koska liivit olivat laatikossa veneen uppoavassa takaosassa eivätkä he saaneet niitä enää päälleen. Pelastuslaitos muistuttaa, että pelastusliiveistä on apua vain, jos ne on puettu päälle.

Viranomaisilla kiireinen juhannus

Poliisilla ja muilla viranomaisille on riittänyt tehtäviä läpi juhannuksen. Hätäkeskukseen välitetyistä hälytyksistä noin puolet on ollut ensihoitoa vaativia, noin 40 prosenttia poliisitehtäviä ja loput pelastus- ja sosiaalipäivystystehtäviä.

Eniten ilmoituksia oli juhannuspäivän iltaan mennessä tehty kaatumisista tai sairastumisista, päihtyneistä henkilöistä, ilkivallasta ja muusta häiriökäyttäytymisestä.

Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo, että sen alueella on juhannuksen aikana ollut runsaasti tehtäviä, joihin liittyi kiinteästi päihteidenkäyttö. Järjestyshäiriötehtäviä kirjattiin 67, päihtynyneeseen henkilöön liittyviä tehtäviä 37, kotihälytyksiä 54, pahoinpitelyjä 16, rattijuopumuksia 47 ja vesiliikennejuopumustehtäviä kaksi kappaletta.

Lounais-Suomen poliisin mukaan juhannus on vastannut hyvin sitä, mitä poliisi osasi etukäteen odottaakin. Poliisilla oli noin 1 300 hälytystehtävää. Tehtävämäärät vastasivat hyvin lähelle viime juhannuksen tehtävämääriä.

Lapissa kaunis ja lämmin juhannus työllisti poliisia varsinkin Rovaniemellä. Poliisilla on selvityksen alla viikonlopun ajalta useita pahoinpitelyjä, rattijuopumusepäiltyjä, liikennetehtäviä sekä vahingontekoja. Rattijuopumuksesta epäiltyjä kuljettajia tavattiin viikonlopun aikana useita niin kaupungin kuin myös maakunnan alueelta. Myös ylinopeustehtävät työllistivät poliisia.

Hämeen poliisi kertoo hoitaneensa vuorokauden aikana sunnuntai-aamuun mennessä 333 erilaista tehtävää. Poliisin haaviin jäi useita rattijuoppoja. Lahdessa ravintoloiden normaalit aukioloajat aiheuttivat aamuyöstä ravintoloiden sulkeuduttua erilaisia häiriötehtäviä lähinnä keskustan alueella.

Itä-Suomessa poliisitehtäviä oli juhannuksen aikana niin ikään odotetun paljon ja ne jakautuivat suhteellisen tasaisesti Itä-Suomen maakuntien kesken. Pohjois-Savon alueella erityisesti Tahkon alue työllisti valvonta- ja hälytystoiminnan poliisipartioita. Poliisitehtäviä maakunnittain aikavälillä torstai kello 07 – sunnuntai kello 13 oli seuraavasti: Etelä-Savo 450, Pohjois-Karjala 346 kpl ja Pohjois-Savo 532 kappaletta.

Etelä-Savossa poliisilla riitti harmia juhannuspäivänä etenkin vesiliikennejuopumistapausten selvittelyssä. Muun maussa Mikkelin Anttolassa ja Savonrannalla veneilijät puhalsivat yli sallittujen promillelukemien.

Pohjois-Karjalassa mies pahoinpiteli useita henkilöitä Nurmeksessa sijaitsevalla tanssilavalla myöhään lauantai-iltana. Asiaa tutkitaan pahoinpitelynä ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisena.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo, että juhannusaattona Vantaan Kuusijärven tehtyä puukotusta tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä. 26-vuotias mies sai teräaseesta vamman keskivartaloonsa tappelun yhteydessä uimarannan parkkipaikalla varhain aamulla juhannusaattona.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoito sanoo kokeneensa juhannuksena vuoden vilkkaimman viikonlopun. Juhannusaattona ja -päivänä ensihoidolla oli yhteensä 291 tehtävää maakunnan alueella. Eniten ensihoitoa työllisti aattopäivä, jolloin tehtäviä kertyi peräti 158. Juhannus oli poikennut tehtävämäärien suhteen jopa aiempien vuosien juhannuksista, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Juhannuksena liikenteessä kuollut ainakin kaksi ihmistä

Itä-Uudellamaalla, Porvoossa sattui varhain sunnuntaiaamuna liikenneonnettomuus, jossa 17-vuotias nuori mies kuoli törmättyään traktorimönkijällä puuhun. Mönkijä oli suistunut mutkassa tieltä.

Juhannuspäivänä Suonenjoella valtatie 9:llä tapahtui iltapäivällä henkilöauton ja moottoripyörän peräänajo, jossa loukkaantui vakavasti kaksi ihmistä. Auto ja moottoripyörä ajoivat pohjoisen suunnasta kohti Jyväskylää. Ajoneuvoja lähestyi takaa hälytysajossa ollut paloauto ja ambulanssi. Edellä oleva auto väisti hälytysajoneuvoja, jolloin moottoripyörä törmäsi auton perään.

Juhannusliikenteen pahin onnettomuus tapahtui torstaina iltapäivällä Kuopion Jännevirran sillalla sattuneessa nokkakolarissa, jossa kuoli yksi ihminen ja loukkaantui kaksi.

Mäntsälässä Uudellamaalla neljä parikymppistä nuorta loukkaantui henkilöauton ulosajossa hieman puolenyön lauantain vastaisena yönä jälkeen. Pelastuslaitoksen mukaan auto pyöri ainakin kerran katon kautta ympäri ja päätyi lopulta ojaan. Auton kyydissä olleet yksi mies ja kolme naista vietiin onnettomuuspaikalta Töölön sairaalaan Helsinkiin. Kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta

Juhannuksen liikennevalvonnassa on havaittu paljon autoja, jotka on unohdettu katsastaa, kertoi Itä-Uudenmaan poliisi Twitterissä.

Merivartiostolla sunnuntaina muutama hätätilanne - tehtävämäärät kasvoivat vuoden takaisesta

Länsi-Suomen merivartiosta kertoo sillä olleen sunnuntaina puolenpäivän jälkeen hoidettavanaan kaksi hätätilannetta, joista toinen karilleajo Merimaskussa ja toinen venevuoto Nauvossa.

Merivartiosto kertoi kuitenkin saaneensa veneissä olleet turvaan.

_ _Merivartiosto kertoo hoitaneensa tänä vuonna yhteistyökumppaniensa kanssa yhteensä 49 meripelastus- ja avustustehtävää ja tukeneesä muita viranomaisia 32 tehtävässä.

Juhannus on ollut huomattavasti tavanomaista kiireisempi ja tehtävämäärät olivat kasvaneet jopa puolella viime vuoteen verattuna, LSMV kertoo.

Myös Suomenlahden merivartiosto kertoi Kotkassa olleesta meripelastustehtävästä, jossa moottoriveneen putkirikko konetilassa aiheutti veden pääsyn sisätiloihin. Pelastusyksiköt hoitivat veden pumppausta.

Suomenlahden merivartiosto kertoo sillä olleen johdettavanaan meripelastus- ja avustustehtäviä juhannuksen aikaan, torstain – sunnuntai-iltapäivä välillä 41 kappaletta, lisäksi merivartioston yksiköt osallistuivat 17 ensihoidon / pelastuksen tehtävään.

Yksiköt tekivät juhannusvalvonnan yhteydessä 407 vesiliikennetarkastusta. Niiden yhteydessä havaittiin seitsemän epäiltyä vesiliikennejuopumusta ja 23 seuraamuksiin johtanutta varustepuutetta tai ylinopeutta.

Rankat sateet saivat vedet tulvimaan kellareihin Länsi-Uudellamaalla

Juhannuspäivänä Lohjan ja Raaseporin suunnalla kulkenut ukkosrintama ja sen mukanaan tuomat rankat sateetsaivat vedet tulvimaan kellareihin Länsi-Uudellamaalla, pelastuslaitos kertoi Twitterissä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli alueella yli 30 vahingontorjuntatehtävää, joista suurin osa on liittyi edellisen kaltaisiin tilanteisiin. Ukkoskuuron jäljiltä pelastuslaitoksilla oli useita vahingontorjuntatehtäviä lisäksi ainakin Keski-Suomen Joutsassa ja Varsinais-Suomen Laitilassa.

Suosittelemme sinulle