Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sara Kuivistolla on loistotilaisuus napata Kuortaneelta olympiapaikka – alkuvauhti on kylmää: "Ei ole aikaa jäädä odottelemaan muita"

Keskimatkan juoksijat Sara Kuivisto, Topi Raitanen ja Joonas Rinne singahtavat ennätysjahtiin jänisten vauhdittamina Kuortaneen GP-kisoissa. Kilpailuja voi seurata suorana Yle TV2:ssa ja Areenassa kello 16 alkaen.

Sara Kuivisto juoksi ennätyksensä Paavo Nurmen kisoissa Turussa
Sara Kuivisto toivoo parantavansa kesäkuun alussa Turussa juoksemaansa ennätystä 2.01,57 ja vankistavansa asemaansa olympiarankingissa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Petra Manner,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen ykkösmaileri Sara Kuivisto myöntää, että onnistuminen juhannuslauantaina juostavassa 800 metrin kilpailussa on hänelle erittäin tärkeää. Porvoolainen on tällä hetkellä 800 metrin olympiarankingissa sijalla 41. Tokion olympialaisten alkuerissä on paikka 48 juoksijalle, joten Kuivisto on pääsemässä rankingin kautta mukaan.

Kuortaneella käydään kauden kolmas yleisurheilun GP-sarjan osakilpailu, ja mukana on paitsi Suomen yleisurheilun isoimpia tähtiä, myös kovia kansainvälisiä nimiä.

Ennätyksensä 2.01,57 Turussa kesäkuun alussa juossut Kuivisto hakee Kuortaneelta huippuaikaa ja hyvää sijoitusta, jotka yhdessä kasvattaisivat hänen rankingpistekertymäänsä ja vankistaisivat otetta uran ensimmäisestä olympiaedustuspaikasta.

Kilpailun tilastokärki, Beninin Noelie Yarigo, on juossut tasan sekunnin Kuivistoa kovempaa.

– Kyllä minä ajattelin juosta tosi kovaa, lähden rohkeasti vetämään. Katsotaan, mihin se kantaa. Nyt en jää katselemaan muita, vaan lähden juoksemaan hyvää vauhtia alusta asti. Toivon tietenkin, että muutkin lähtevät, mutta nyt ei ole aikaa jäädä odottelemaan muita, Kuivisto kertoo hyväntuulisena.

Olympiaranking sulkeutuu tiistaina 29. kesäkuuta. Jos Kuortaneelta jää vielä hampaankoloon, on Kuiviston viimeinen mahdollisuus olympianäytöille Vaasassa maanantaina.

– Tämä on tärkeä kisa, koska se ratkaisee, tarvitseeko minun enää juosta kasia Vaasassa. Toivon, että onnistuisin täällä tosi hyvin, niin ei tarvitsisi.

Sara Kuivisto voitti joukkue-EM-kisoissa Romaniassa 1 500 metriä.
Kuva: Getty Images

Kilpailutahti ei paina jaloissa

Kuiviston, 29, kilpailutahti on ollut kesän aikana tiivis. Hän on juossut kesäkuun aikana neljä 800 metrin ja kaksi 1 500 metrin kilpailua. Kuivisto on saanut napsittua kovia päänahkoja kansainvälisissä kisoissa, joten alkukesään on syytäkin olla tyytyväinen.

Viime viikonloppuna Kuivisto urakoi Euroopan joukkuemestaruuskisojen Ykkösliigassa Romaniassa 1 500 metriä, 800 metriä ja osuuden 4x400 metriä. Kotiintuomisina oli voitto, kolmas sija ja Suomen maajoukkueen paras ratakierroksen viestiaika 27 vuoteen.

Kilpaileminen ei paina jaloissa, päinvastoin, Kuivisto toteaa.

– Tykkään kilpailla ja se sopii minulle hyvin. Tulee vain parempi kulku mitä enemmän kilpailee. Pääsen tuoreilla jaloilla tänne. Nelkun viestistä jäi hyvä ylirytmi jalkoihin. Tuntuu helpolta kasin eka kierros, Kuivisto sanoo.

Kuiviston 400 metrin osuusaika Romaniassa lentävällä lähdöllä oli 53,8 sekuntia, joten lauantaina vauhdinpitäjän tavoittelema 400 metrin väliaika 58,5 ei pitäisi tuntua mahdottoman kovalta. Jänikseksi on pyydetty beniniläinen Souliatou Saka.

– Nelkun viestin perusteella nopeus on sitä luokkaa, että sitä pystyn juoksemaan. Riippuu kuinka kovaa tulee toisen kierroksen, mutta kyllä sillä aloituksella (58,5 s) pitäisi ihan hyvään aikaan ehtiä.

Nähdäänkö taas Raitasen ja Rinteen kiritaisto?

Viime viikonloppuna Romaniassa 3 000 metrin estejuoksukilpailun kaatumisestaan huolimatta voittanut Topi Raitanen kilpailee Kuortaneella 1 500 metrillä. Valmistautuminen ei ole mennyt aivan suunnitelmien mukaan, sillä Raitanen kolautti kaatumisen yhteydessä polvensa jykevään esteeseen.

– Käytiin heti maanantaina ottamassa magneettikuvat. Niissä näkyi luussa ja lihaksissa ruhjetta, mutta ei sellaista, mikä estäisi kivun rajoissa juoksemisen. Polvi on onneksi nyt ihan hyvä, mutta ei ihan ääriasentoihin taivu. Ei sen juostessa pitäisi pahentua, kertoi Raitanen.

Raitasella on Kuortaneen tonnivitoselta hyvät muistot, sillä hän juoksi viime vuonna samassa kisassa ennätyksensä 3.38,88. Tänä kesänä hän on lohkaissut ajasta neljä kymmenystä pois (3.38,48) ja lisääkin olisi otettavissa, arvioi Helsingin Kisa-Veikkojen juoksija.

– Tiedän, että kunto on mennyt eteenpäin vuoden aikana. Rutiinitason pitää olla 3.38:n tuntumassa. Jos sattuu hyvä päivä, niin voi mennä sen alle, mutta kyllä ennätyksen tuntumaan pitää pystyä joka tapauksessa juoksemaan, Raitanen sanoo.

Topi Raitanen kukisti Joonas Rinteen loppukirissä.
Topi Raitanen (vas.) ja Joonas Rinne ottavat jälleen mittaa toisistaan. Kesäkuun alussa Jyväskylässä Raitanen vei voiton vain 0,08 sekunnin turvin. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

Raitanen saa jälleen vastaansa harjoitustoverinsa, Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinteen. Kaksikon kirikamppailut ovat olleet edellisillä kerroilla vertaansa vailla. Rinne on paitsi juossut tänä kesänä 1 500 metrin ennätyksensä 3.38,56, myös väläyttänyt Paavo Nurmen kisoissa hurjaa vauhtireserviä murskattuaan 800 metrin ennätyksensä ajalla 1.46,35.

Kilpailussa on mukana saksalaisjänis Lukas Abele, jonka tavoitteena on siivittää maanmiehensä Marius Probst hyvään aikaan. Kovan ennätyksensä 3.35,88 tänä kesänä juossut Probst on vain parin sijan päässä viimeisestä olympiarankingpaikasta.

Kilpailusta odotetaan tasaista, sillä myös kanadalainen Kieran Lumb ja norjalainen Ferdinand Kvan Edman ovat juosseet tällä kaudella 3.38-alkuiset ajat.

– Tuttuja kavereita on viivalla. Saksalainen (Probst) lähtee vetämään hyvää vauhtia jäniksen jälkeen. Siinä on hyvä tulla perässä ja toivottavasti sinnitellä mahdollisimman lähellä maaliin asti, Raitanen sanoo.

Kuortaneen kilpailu on Raitasen viimeinen ennen Tokion olympiakisoihin valmistavaa leiriä vuoristo-olosuhteita simuloivassa alppimajassa Pajulahdessa. Raitanen ehti viettää "korkealla" neljä päivää juuri ennen Kuortaneen kisaa.

– Ei se ole sopeutumisen kannalta optimaalinen kisaan, mutta näitä kisoja pitää juosta. Saadaan onneksi pari viikkoa korkealla tehtyä ennen Tokiota.

Ståhl, Vetter ja Barber heittotähtinä

Kuortaneella on perinteisesti heitetty pitkälle, eikä tästä vuodesta odoteta poikkeusta. Miesten ja naisten keihään sekä miesten kiekon hallitsevat maailmanmestarit kilpailevat Etelä-Pohjanmaan yleisurheilupyhätössä juhannuksena.

Suomalaisyleisön kannustuksesta innostuva Ruotsin Daniel Ståhl kilpailee tasoltaan olympiafinaalia muistuttavassa miesten kiekkokisassa. Suomea puhuva Ståhl on heittänyt tällä kaudella tuloksen 69,71 ja hamuaa Kuortaneella 70 metrin ylitystä.

Ståhl saa seurakseen muiden muassa maanmiehensä Simon Petterssonin, Slovenian Kristjan Cehin ja saksalaisen olympiavoittajan Christoph Hartingin. Suomen ennätysmies Frantz Kruger, 46, jahtaa parannusta viime viikolla heittämäänsä kauden kotimaiseen kärkitulokseen 59,45.

Daniel Ståhl kastar diskus.
Kiekonheiton maailmanmestari Daniel Ståhl viihtyy Suomen yleisurheilukentillä. Kuortaneella käydään tasokas miesten kiekkokisa. Kuva: Lehtikuva

Keihäässä hirmutuloksen 96,29 tällä kaudella heittänyt Johannes Vetter tavoittelee Kuortaneen kenttäennätystä, Aki Parviaisen 22 vuotta sitten kiskaisemaa SE-tulosta 93,09

Saksalaistähti Vetterin ja suomalaisheittäjien lisäksi kentälle astelevat muiden muassa vuoden 2012 olympiavoittaja Keshorn Walcott ja hallitseva maailmanmestari Anderson Peters. Naisten keihäskisaa tähdittää Dohassa MM-kultaa vuonna 2019 voittanut Australian Kelsey-Lee Barber.

Kuortaneen GP nähdään TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina 26.6. kello 16.00 alkaen.

Lue myös:

Topi Raitanen dramaattiseen voittoon, kompuroi Lasse Virénin tyyliin: "Ei tullut olympiavoittoa, mutta sitä kohti ollaan menossa"

Kommentti: Elmo Lakan SE oli vasta alkusoittoa – 1 500 metrin ikivanha Suomen ennätys rikkoutuu vihdoin kesällä

Salmiselle SE, Lehikoinen lajivoittoon – Suomi punnersi yleisurheilun maajoukkueiden EM-ykkösliigassa sijalle 9

Kommentti: Sara Kuivisto otti harvinaisen kovan riskin ja sai palkinnon, jonka arvoa hän ei välttämättä heti itsekään tajunnut

Suosittelemme