Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

George Floydin surmasta tuomittu ex-poliisi sai vankeutta 22 vuotta ja kuusi kuukautta

Chauvin esitti lyhyessä puheenvuorossaan surunvalittelunsa Floydin perheelle. Valamiehistö totesi kaksi kuukautta sitten Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa.

Entinen poliisi Derek Chauvin oikeudessa.
Entinen poliisi Derek Chauvin tuomionluvussa Minneapolisissa perjantaina 25. kesäkuuta. Kuva: AFP
Kai Jääskeläinen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Tummaihoisen George Floydin surmasta tuomittu valkoinen ex-poliisi Derek Chauvin, 45, tuomittiin 22 vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

Ennen tuomion julistusta Chauvin esitti lyhyessä puheenvuorossa surunvalittelunsa Floydin perheelle. Hän lisäsi, että hän aikoo lähitulevaisuudessa antaa lisää tietoa tapahtumista.

– Toivon, että tämä antaa teille lopulta mielenrauhan, Chauvin sanoi.

Tuomion luku alkoi Suomen aikaa puoli kymmeneltä illalla.

Istunnossa kuultiin ensimmäisenä Floydin seitsemänvuotiasta tytärtä, Gianna Floydia, joka videoidussa lausunnossa kertoi kaipaavansa isäänsä. Floydin veli Philonise Floyd pyysi tuomioistuinta määräämään Chauvinille pisimmän mahdollisen tuomion. Chauvinin äiti Carolyn Pawlenty vakuutti kyyneleitä pidätellen, että hänen poikansa on hyvä mies ja rakastava perheenisä.

Tuomari Peter Cahill hylkäsi aiemmin Chauvinin vetoomuksen, että oikeudenkäynti pitäisi uusia, koska yksi valamiehistön jäsenistä oli osallistunut rasisminvastaiseen Black Lives Matter -mielenosoitukseen.

Cahill totesi tuomiota lukiessaan, että tuomio perustuu lakiin ja tapauksen tosiasioihin, ei yleiseen mielipiteeseen.

Floyd kuoli pidätystilanteessa Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa, kun Chauvin painoi häntä polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Valamiehistö totesi kaksi kuukautta sitten Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa.

Häntä syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta.

Muiden Floydin pidätykseen osallistuneiden poliisien tuomiot myöhemmin

Chauvinin puolustus voi valittaa tuomiosta. Ex-poliisi on ollut vangittuna siitä asti, kun valamiehistö totesi hänet syylliseksi.

Pidätystilanteessa mukana olleet kolme muuta entistä poliisia – Tou Thao, Thomas Lane ja J. Alexander Kueng – ovat niin ikään saaneet syytteet Floydin kuolemasta. Heidän oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa elokuussa. Kolmikko odottaa oikeudenkäyntiä vapautettuina takuita vastaan.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Chauvinin saama tuomio on asianmukainen.

Biden sanoi, ettei hän tiedä, mitä yksityiskohtia tuomion harkinnassa huomioitiin, mutta hänen mielestään tuomio vaikutti asianmukaiselta.

Aiheesta lisää:

George Floydin kuolemasta on kulunut vuosi – muutoksia on tullut poliisin voimankäyttöön ja keskusteluilmapiiriin, mutta kaikille ne eivät riitä

George Floydin surmasta tuomitulle ex-poliisille lisää syytteitä

George Floydin surmasta tuomittu entinen poliisi haluaa uuden oikeudenkäynnin

Valamiehistö päätti yksimielisesti: Ex-poliisi Derek Chauvin on syyllinen George Floydin kuolemaan – katso video oikeussalista

Suosittelemme sinulle