Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Raju kritiikki Espanjan EM-esityksistä on saanut rumia piirteitä – löysikö huippuvuosista muuttunut joukkue murskavoitossa menestysjyvän?

Hieman ennen jalkapallon EM-kisoja kasattu Espanjan joukkue saa jopa tappouhkauksia, kun pallonhallinta ei johda maaleihin. Jos pelitapahtumat määräävä huippujoukkue alkaa onnistua tasaisesti maalinteossa, voi Espanja mennä kisoissa vielä pitkälle.

Espanjan Aymeric Laporte ja Koké juhlimassa 2–0-maalia Slovakiaa vastaan.
Espanjan Aymeric Laporte ja Koké juhlimassa 2–0-maalia 23. kesäkuuta pelatussa Slovakia-ottelussa. Kuva: Marcelo Del Pozo / AFP / Getty Images
Riku Porvari
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuissa neljännesvälieriin pyristellyt Espanja vaikuttaa olevan kaukana entisestä loistostaan.

Joukkueen olisi ennakkoon ajateltuna pitänyt pystyä voittamaan oma lohkonsa. Kahden tasapelin ja yhden murskavoiton jälkeen maa kuitenkin jäi lohkokakkoseksi.

Vielä vuoden 2018 MM-kisoissa pelaajamateriaalin ylitarjonnasta kärsinyt Espanja on tehnyt sukupolvenvaihdosta ja etsii nyt uusia luottopelaajia. Nykyinen "La Roja" parsittiin kasaan hieman ennen käynnissä olevien EM-kisojen alkua.

Toppari Aymeric Laporten siirtyminen Ranskan maajoukkueesta Espanjaan hyväksyttiin tämän vuoden toukokuussa. Hetkessä tiensä Espanjan ykkösmaalivahdiksi raivannut Unai Simón pelasi ensimmäisen A-maajoukkueottelunsa marraskuussa 2020.

Tilaa ovat joutuneet tekemään niinkin isot nimet, kuten Espanjan ja Real Madridin entinen kapteeni Sergio Ramos sekä Manchester United -maalivahti David de Gea.

Maailmanvaltiudesta ennalta-arvattavuuteen

Espanjan painolastina on 2000-luvun menestyneimmän maajoukkueen taakka.

Vuonna 2004 Espanjan päävalmentajaksi nimetyn Luis Aragonesin pesti alkoi lupaavasti, kun joukkue pelasi 25 ottelua tappioitta. Toivekkuus kuitenkin katosi, kun putki meni poikki vuoden 2006 MM-kisojen neljännesvälierissä Ranskalle. Lisäksi syyskuussa 2006 käynnistyneet EM-karsinnat alkoivat surkeasti.

Lopulta joukkue onnistui keräämään itsensä, meni kisoihin ja voitti Euroopan mestaruuden vuonna 2008. Siitä alkoi kuusi vuotta kestänyt Espanjan valtakausi jalkapallossa.

Espanjan Fernando Torres ja David Villa.
Espanjan Fernando Torres ja David Villa juhlimassa vuonna 2008 jalkapallon Euroopan mestaruutta. Arkistokuva. Kuva: Mike Egerton / EMPICS Sport / Getty Images

– Kaikkien noiden synkkien päivien jälkeen, kun maasi syystä tai toisesta putoaa MM- ja EM-kisoissa, kuului Espanjassa helpottunut huokaus: "Vihdoin", maalipörssin vuonna 2008 voittanut David Villa sanoi BBC:n haastattelussa ennen nyt käynnissä olevia kisoja.

Espanja pokkasi maailmanmestaruuden vuonna 2010 ja EM-kultaa uudestaan vuonna 2012. Ansioiden takana katsottiin olevan päävalmentaja Aragonesin hyödyntämä tiki-taka-pelityyli, jonka hiomista kehitti häntä pestissä seurannut Vicente Del Bosque. Tukea maajoukkueelle antoi FC Barcelonaa vuosina 2008–2012 valmentanut Pep Guardiola.

Tiki-taka-pelityyli perustuu lyhyisiin syöttöihin, pallonhallintaan ja siihen, että koko joukkue, mukaan lukien maalivahti, pystyy edistämään pelinrakentelua syötöillään.

Espanjan entinen päävalmentaja Vicente Del Bosque.
Moni muistanee usein tuimalla katseella Espanjan otteita seuranneen päävalmentaja Vicente Del Bosque. Arkistokuva vuodelta 2014. Kuva: Jose Jordan / AFP / Getty Images

Vaikka tiki-taka toi mestaruuksia joukkueille, taktiikkaa on kutsuttu tylsäksi jalkapalloksi, joka ei viihdytä katsojia. The Independent kirjoitti vuoden 2014 MM-kisojen jälkeen Espanjan "nöyryyttävän poistumisen merkitsevän tiki-takan tuskallista kuolemaa sellaisena kuin sen tunnemme".

Vuonna 2013 Espanjan pitkäaikainen toppari Gerard Piqué sanoi italialaisen La Gazetta dello Sportin haastattelussa seurajoukkueensa Barcelonan pelistä tulleen ennalta-arvattavaa, kun heistä oli tullut "tiki-takan orjia". Vuotta myöhemmin Guardiola kertoi elämäkerrassaan taktiikan olevan "roskaa, jolla ei ole tarkoitusta".

Edellisen mestaruuden jälkeen Espanja ei ole päässyt arvokisoissa neljännesvälieriä pidemmälle. Nyt päävalmentaja Luis Enriquen uskotaan "terävöittävän" tiki-takaa.

Maalipaikkojen törsäilyä, ivallisia arvioita ja uhkailua

Espanjan EM-turnaus ei ole sujunut suunnitellusti. Espanja pääsi päävalmentaja Roberto Morenon johdolla kisoihin maalierolla 31–4. Tyttärensä sairauden takia sivuun jäänyt Enrique palasi jättäen "epäluotettavan" Morenon ulos valmennusryhmästä.

– Hän Moreno kertoi haluavansa valmentaa joukkuetta EM-kisoissa. Sen jälkeen hän olisi mielellään palannut apuvalmentajakseni. Ymmärrän, että hän on kunnianhimoinen, mutta mielestäni hän oli epälojaali, Enrique sanoi tuolloin.

Espanjan pelin takkuilusta on syytetty niin puolustusta, keskikenttää, hyökkäystä kuin päävalmentaja Enriqueta.

Eniten lokaa niskaansa on saanut kärki Álvaro Morata. Asiaankuuluvan kritiikin lisäksi Morataa on uhkailtu, ja pahimmillaan on toivottu jopa hänen lastensa kuolemaa.

Espanjan Alvaro Morata pääsi yllättäen maalipaikkaan Ruotsia vastaan 14. kesäkuuta pelatussa ottelussa. Sijoitus kuitenkin meni ohi maalin takatolpasta.

Tilanne ymmärrettävästi henkilöityy tällä hetkellä eniten peliaikaa saavaan hyökkääjään, mutta huono viimeistely on vaivannut Espanjaa jo pitkään. Maalinteon on sanottu olevan ongelma siitä lähtien, kun David Villa eläköityi maajoukkueesta vuonna 2014.

Käynnissä olevissa EM-kisoissa Espanja on kyllä onnistunut rakentelemaan maalipaikkoja. Joukkue yritti kahdessa ensimmäisessä ottelussaan maalintekoa 28 kertaa onnistuen vain kerran. Slovakiaa vastaan yrityksiä oli 17, maaleja viisi.

Päävalmentaja Enrique kuvaili ennen Slovakiaa vastaa tullutta 5–0-voittoa joukkueen odottavan "Cava-pullon poksautusta".

Voit katsoa tästä Espanjan viisi Slovakian verkkoon tekemää maalia.

Vaikka ottelu päättyi "La Rojan" selvään voittoon, Morata ei tehnyt maaleista yhtäkään. Lisäksi Slovakian maalivahti Martin Dúbravka torjui Moratan rangaistuspotkun, joka oli Espanjan viides peräkkäinen epäonnistunut pilkku.

Pelaajapulaa vai itseluottamuksen puutetta?

Monille jalkapalloa vähemmänkin seuranneille tuttuja nimiä edeltäviltä vuosilta ovat Iker Casillas, Gerard Piqué, Xavi Hernández ja Fernando Torres. Heidän aikansa on ohi, ja esimerkiksi toimittaja Matias Strozyk kirjoitti jäähyväiskirjeen Espanjan kultaiselle sukupolvelle.

Urheilujulkaisu The Athleticin mukaan huippuluokan pelaajien puute näkyy koko Espanjan kokoonpanossa tällä hetkellä.

Esimerkiksi toppari Laporten arvioidaan olleen viides tai kuudes vaihtoehto Ranskan avauskokoonpanoon, mutta Espanjalle hän kelpasi heti. Samalla Puolan Robert Lewandowskin viimeistelemän 1–1-tasoitusmaalin katsotaan tulleen Laporten puolustusvirheestä.

Robert Lewandowski toi puskullaan Puolan tasoihin 19. kesäkuuta Espanjaa vastaan pelatussa ottelussa.

Myös koronavirustartunnan ennen turnauksen alkua saaneen kapteenin Sergio Busquetsin puuttuminen kokoonpanosta on näkynyt. Slovakia-ottelussa hän kuitenkin oli avauskokoonpanossa ja Espanjan itseluottamus näytti olevan kohdallaan. Busquets teki tuttuun tapaansa paljon töitä niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan.

Ennen alkulohkon päätösottelua Espanja pääsi EM-turnauksessa otsikoihin tuhansien syöttöjen, mutta niitä seuranneen huonon viimeistelyn takia. Maanantainen neljännesvälieräottelu Kroatiaa vastaan näyttää, virtaako Cava vai jatkuuko Espanjan kuiva kausi.

Jos pelitapahtumia hallitseva huippujoukkue saa jyvän kohdalleen, voi Espanja mennä kisoissa vielä pitkälle.

Lue myös:

Miksi Pohjanpalon maali hylättiin, mutta Tanskan Braithwaiten osuma hyväksyttiin? Tällainen on jalkapallon EM-kisoissa hämmentänyt paitsiosääntö

Viimeinen kysymys oli tympääntyneelle Wales-kapteenille liikaa – Gareth Bale marssi pois kesken haastattelun

Kroatian avainpelaaja Ivan Perišić sai koronatartunnan – sivuun huomisesta Espanja-pelistä

Kommentti: Pitäisikö Antti Tuisku tuomita samalla tavalla kuin Huuhkajien fanit?

Suosittelemme