Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Miksi Pohjanpalon maali hylättiin, mutta Tanskan Braithwaiten osuma hyväksyttiin? Tällainen on jalkapallon EM-kisoissa hämmentänyt paitsiosääntö

Jalkapallon EM-kisoissa on ollut useita tulkinnanvaraisia paitsiotilanteita, joita on kelattu videolta lukuisia kertoja. Yle Urheilu otti jalkapallon sääntökirjan käteen ja selvitti miten paitsiosääntö nykyään menee.

Martin Braithwaiten maali hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen
Aleksi Hyvönen,
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon miesten EM-kisoissa on nähty useita paitsiotilanteita, jotka ovat olleet kirjaimellisesti hiuskarvan varassa. Suomalaisilla parhaiten mielessä on Joel Pohjanpalon paitsio alkulohkossa Venäjää vastaan.

Pohjanpalo puski pallon maaliin Venäjä-ottelun alussa, mutta maali hylättiin videotarkastuksen jälkeen paitsiona. Alkulohkon jälkeen voi jossitella, olisiko Huuhkajat sittenkin jatkopeleissä, jos Pohjanpalon maali olisi hyväksytty. On mielenkiintoista pohtia myös sitä, olisiko Pohjanpaloa tuomittu paitsioon, jos videotarkastusta ei olisi käytössä.

Alla olevalta videolta voi katsoa, kuinka niukasti Pohjanpalo oli paitsiossa.

Joel Pohjanpalon paitsiomaali Venäjää vastaan

Suomi toki myös hyötyi videotarkastuksista, kun Belgian Romelu Lukakun maali hylättiin. Alla olevalta videolta näkee, että sekin tilanne oli suurin piirtein isovarpaan verran paitsiossa.

Romelu Lukakun paitsiomaali Suomea vastaan

Sunnuntain Wales–Tanska-ottelussa nähtiin päinvastainen tilanne, kun Tanskan Martin Braithwaiten 4–0-osuma hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen. Maalin voi katsoa tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

Videon perusteella Braithwaiten käsi on paitsiossa, mutta se ei haittaa. Ruumiinosa, jolla ei voi tehdä maalia, saa olla paitsiossa. Toisin sanoen käsivarsi saa olla paitsiossa, mutta olkapää ei.

Paitsiotilanteet ovat tulkinnanvaraisia, mikä sai Yle Urheilun kaivamaan jalkapallon sääntökirjan esiin ja selvittämään pilkulleen, millainen paitsiosääntö nykyään on.

Mikä on paitsio?

Pelaaja on paitsioasemassa, jos:

  • mikä tahansa pään, vartalon tai jalkojen osa on vastajoukkueen kenttäpuolella (pois lukien keskiraja) ja
  • mikä tahansa pään, vartalon tai jalkojen osa on lähempänä vastajoukkueen päätyrajaa kuin sekä pallo että toiseksi alin vastustaja.

Toisin sanoen pelaaja on paitsiossa, jos maalintekoon kelpaava ruumiinosa on ylempänä kuin vastustajan toiseksi alin pelaaja.

Pelaaja ei ole paitsioasemassa, jos:

  • hän on samassa linjassa vastustajan toiseksi alimman pelaajan kanssa.
  • hän on samassa linjassa kahden alimman vastustajan pelaajan kanssa.

Toisin sanoen pelaaja ei ole paitsiossa, jos hänen ja vastustajan maalin välissä on kaksi vastustajan pelaajaa.

Milloin paitsio tuomitaan?

Paitsioasemassa oleminen ei ole kiellettyä. Jos pelaaja on paitsioasemassa, peliä ei välttämättä keskeytetä paitsion vuoksi.

Jalkapallossa tuomitaan paitsio, jos pelaaja on paitsioasemassa sillä hetkellä, kun joukkuekaverin syöttö lähtee ja pelaajan katsotaan osallistuvan aktiivisesti peliin.

Näissä tapauksissa pelaaja osallistuu aktiivisesti peliin:

  • kun pelaaja vaikuttaa peliin pelaamalla tai koskemalla palloa.
  • kun pelaaja estää vastapelaajaa pelaamasta palloa tai mahdollisuutta pelata palloa peittämällä vastustajan näkölinjan.
  • kun pelaaja kamppailee vastapelaajan kanssa pallosta
  • kun pelaaja yrittää selvästi pelata palloa ja tämä toiminta vaikuttaa vastapelaajaan
  • kun pelaaja toimii ilmeisellä tavalla, joka selvästi vaikuttaa vastapelaajan mahdollisuuteen pelata palloa

Paitsio tuomitaan myös, kun paitsioasemassa oleva pelaaja saa joukkuekaverin laukoman pallon kimmokkeena maalitolpasta, ylärimasta, erotuomariston jäsenestä, vastapelaajasta tai kenen tahansa vastapelaajan tarkoituksellisesta torjunnasta.

Paitsiota ei tuomita, jos paitsioasemassa oleva pelaaja saa pallon vastapelaajalta, joka on pelannut palloa tarkoituksellisesti. Myös tarkoituksellinen käsivirhe lasketaan tähän.

Paitsio tuomitaan myös seuraavissa tilanteissa:

  • paitsioasemassa seisova tai sieltä liikkuva pelaaja on vastapelaajan tiellä ja häiritsee tämän liikkumista kohti palloa, kyseessä on tuomittava paitsio, jos tämä vaikuttaa vastapelaajan mahdollisuuteen pelata palloa tai kamppailla pallosta.
  • paitsioasemassa ollutta pelaajaa rikotaan, kun hän on jo pelaamassa palloa tai yrittämässä pelata palloa tai kamppailemassa vastapelaajan kanssa pallosta, paitsio tuomitaan kuin se olisi toteutunut ennen rikkomusta

Paitsiota ei tuomita, jos pelaaja saa pallon suoraan maalipotkusta, rajaheitosta tai kulmapotkusta.

Hyvä esimerkki paitsiosta on Itävallan Marko Arnautovicin hylätty osuma lauantain Italia-ottelussa.

Katso Marko Arnautovićin hylätty maali

Mitä paitsiosta seuraa?

  • Puolustavan joukkueen vapaapotku.

Milloin videoerotuomari (VAR) tarkistaa paitsion?

  • Videoerotuomari voi tarkistaa paitsion vaan siinä tapauksessa, kun pallo on mennyt maaliin.
  • Erotuomarin alkuperäistä ratkaisua ei muuteta, ellei videotarkastelu selvästi näytä päätöksen olleen ”selkeä ja ilmeinen virhe”
  • Erotuomari on ainoa henkilö, joka voi tehdä lopullisen päätöksen; videoerotuomari on samassa asemassa muiden erotuomariston jäsenten kanssa ja voi vain avustaa erotuomaria
  • Erotuomari voi tehdä päätöksen videoerotuomarin suosituksen perusteella tai tarkastella tilanteen itse videolta.

Nykykäytännön mukaan paitsion pelitilanteessa liputtava avustava erotuomari jättää paitsion liputtamatta, jos paitsioasemassa pallon saava pelaaja on pääsemässä maalipaikkaan. Näin tilanne voidaan tarkastella jälkikäteen videolta ja mahdollinen maali hyväksyä, jos avustavan erotumarin tulkinta paitsiosta olikin väärä.

Toisinaan peli saattaa jatkua pitkäänkin, kun avustava erotuomari antaa maalitilanteen jatkua loppuun asti, kuten alla olevalta videolta näkee. Italian pelaaja on selvästi paitsiossa, mutta peliä jatketaan vielä 20 sekuntia.

Paitsiovihellyksessä kestää 20 sekuntia

Jalkapallon sääntökirjan suomeksi löydät täältä.

Lue myös:

Italia jatkoon kaksituntisen jännitysnäytelmän päätteeksi, ottelussa nähtiin myös maalimanennätys – katso ratkaisuhetkien upeat maalit

Tanska oli selvästi parempi kuin Wales, ja eteni puolivälieriin – Kasper Dolberg mitätöi loukkaantumishuolet kahdella maalillaansa

Italia voitti piinaavan trillerin vasta jatko-ottelussa, Tanska kahdeksan parhaan joukkoon murskavoitolla – näin alkoivat EM-kisojen pudotuspelit

Suosittelemme