Hyppää sisältöön

Pietariin jäljitettäviä koronatapauksia on yli 200 koko maassa – THL:n johtaja kehottaa Pietarista palanneita menemään töiden sijasta koronatesteihin

Suurin osa Pietarin-matkaajien mukanaan tuomista koronatartunnoista on pääkaupunkiseudulla. Todennäköisyys sille, että tartunnat johtuvat herkästi tarttuvasta deltamuunnoksesta, on suuri.

Mika Salminen kommentoi
Mika Salminen kommentoi

Pietarissa matkailleiden kisaturistien mukanaan tuomien koronavirustartuntojen määrä kasvaa nopeasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salmisen mukaan tapauksia on koko maassa arviolta yli kaksi sataa.

Koronatapausten määrä on Salmisen mukaan tuplaantunut viime torstain lukemasta. Yli puolet päivittäin todetuista tartunnoista on ollut Pietarista tuotuja tapauksia.

Suurin osa tartunnoista on pääkaupunkiseudulla.

– Tartuntoja on ympäri Suomea, mutta noin 80–90 prosenttia niistä on täällä pääkaupunkiseudulla, ja suurin osa niistä on Helsingissä, Salminen kertoo.

Täyttä varmuutta siitä, onko tartuntojen takana Venäjällä leviävä koronaviruksen deltamuunnos, ei Salmisen mukaan ole. Hän pitää tätä kuitenkin todennäköisenä.

– Se (deltamuunnos) on selvästi nousussa Venäjällä, joten mahdollisuus on melko iso.

Varmuus deltamuunnoksen osuudesta saadaan viikon tai kahden kuluttua.

Sulkutilan mahdollisuutta ei ole suljettu pois

Salminen ei pidä uuden sulkutilan mahdollisuutta poissuljettuna vaihtoehtona.

– Kaikki riippuu siitä, että saadaan nämä tartunnat pysähtymään siihen ensimmäiseen tapaukseen, jotta jatkotartuntoja ei tulisi. Tämä on paljon ihmisestä itsestään kiinni. Jokainen tapaus aiheuttaa riskin jatkotartunnoille ja siten epidemian kiihtymiselle, hän sanoo.

Salminen pitää itse kaikkia, jotka ovat olleet linja-autossa koronavirustartunnan saaneen kanssa, automaattisesti altistuneina. Hän painottaa kisaturisteille testeissä käymisen tärkeyttä.

– Nyt on todella tärkeää, että ihmiset, jotka ovat käyneet Pietarissa, eivät mene huomenna töihin vaan koronatesteihin ja odottavat, mitä niistä seuraa, Salminen sanoo.

Hän korostaa kehotuksen koskevan erityisesti linja-autolla Pietarista saapuneita henkilöitä ja muistuttaa, että linja-autossa matkustaneilla on todella suuri riski tartuttaa muita.

Viime tiistaina Vaalimaan raja-asemalta päästettiin Suomeen noin 800 henkilöä ilman koronatestausta tai terveystarkastusta. Poikkeusjärjestelyyn päädyttiin siksi, että Vaalimaan raja ruuhkautui pahoin jalkapallon EM-kisaturistien palatessa Suomeen.

Jos Pietarista saapunut henkilö pääsi rajan yli takaisin Suomeen ilman testiä, tulisi hänen Salmisen mukaan käydä kahdesti koronatestissä.

Suuren kriisitilan aloituksena hän ei kuitenkaan tämänhetkistä tilannetta pidä.

– Ei aleta vielä maalaamaan piruja seinälle. Nyt ratkaisee se, mitä ihmiset tekevät seuraavien päivien aikana, Salminen toteaa.

Pietarista peräisin olevien tartuntojen leviäminen näkyy Suomen koronatilastoissa Salmisen arvion mukaan yhden tai kahden viikon aikana.

Helsingissä tartuntojen määrä kasvaa

Helsingin kaupungin johtajalääkäri Timo Lukkarisen mukaan sunnuntai-iltapäivään mennessä tartuntoja oli todettu EM-kisaturisteilla jo lähes 144. Vielä lauantai-iltapäivällä tartuntojen määrä oli noin sata.

Lukkarinen epäilee, että lukema kasvaa vielä. Riskinä on, että tartunnat leviävät muihin kuin kisamatkaajiin.

– Luvut tulevat nousemaan siksi, että osa altistuneista tulee saamaan tartunnan. Kriittistä on nyt se, ovatko nämä altistuneet välttäneet sosiaalisia kontakteja.

– Kyllä Helsingissä on ilmeisesti eniten tartuntoja, Lukkarinen toteaa.

Uusista tartunnoista suurin osa on todettu kotimaassa otetuista niin sanotuista kakkostesteistä.

Tutkija uskoo pääkaupunkiseudun valmiuteen selvitä tilanteesta

Venäjällä on yleistynyt koronaviruksen deltavariantti, joka tunnettiin aiemmin Intian muunnoksena. Virusmuunnoksen yksi ominaisuus on, että se leviää Suomen yleisintä virustyyppiä, alfavarianttia, tehokkaammin.

Vielä ei siis ole varmaa, ovatko Suomessa Pietarin-matkailijoilla todetut tartunnat deltavarianttia, sillä näytteiden testaaminen eli sekvensointi vie aikaa.

Yle haastatteli EM-kisaturistien mukana tulleista koronatapauksista myös evoluutiobiologian tutkija Tuomas Aivelon. Hän muistuttaa, että tämänhetkinen käsitys deltavariantista on, että se on edeltäjiään jonkin verran vaarallisempi ja herkemmin leviävä.

– Pelko, joka siihen liittyy, on, että se saattaa aiheuttaa uuden tartuntatautiaallon. Esimerkiksi Britanniassa piti juhannuksen aikana vapauttaa rajoituksia, mutta päätöstä päätettiin lykätä kuukaudella, koska siellä oli merkittävästi tapauksia, jotka liittyvät kyseiseen varianttiin, Aivelo kertoo.

Aivelon mukaan Suomessa eri alueilla on erilaiset valmiudet selvitä mahdollisista suuremmista tartuntamääristä.

– Paikkakunnilla, joissa on pienempi kapasiteetti jäljityksessä tai terveydenhuollossa, se saattaa aiheuttaa isompia ongelmia. Pääkaupunkiseudulla on kapasiteettia sietää korkeampaa tartuntatasoa kuin pienemmillä paikkakunnilla.

Pitääkö tilanteesta olla huolissaan?

– En olisi kaikki on nyt mennyttä -huolissaan, vaan pitäisin tätä muistutuksena. Niin kauan kuin paikkakunnilla, joihin henkilöt ovat päätyneet, tartuntamäärät eivät lähde merkittävään kasvuun, ei ole syytä olla sen enempää huolissaan kuin paikallinen tartuntatilanne muuten edellyttää. Se, kuinka hyvin tartuntaketjut saadaan katkaistua, selviää tulevina viikkoina, Aivelo arvioi.

Juttua päivitetty 18.39: Lisätty sunnuntai-iltapäivän tartuntaluku. Juttua päivitetty 20.20: Lisätty Mika Salmisen kommentit. Juttua päivitetty 20.32: Lisätty Tuomas Aivelon kommentit.

Lue myös:

Helsingin tartunnanjäljitys ruuhkautui Pietarin-matkailijoiden koronatartunnoista – johtajalääkäri: altistuneita jopa 60 yhtä tartunnan saanutta kohden

THL:n Salminen: Pietarissa matkustaneilla tartuntoja ympäri Suomea – todettuja tapauksia jo yli 120

EM-kisaturistien yhteys Suomen nouseviin koronatartuntoihin mietityttää – esitimme THL:n Mika Salmiselle seitsemän kysymystä

Pääministeri Marin on huolissaan Venäjältä tulleiden kisaturistien tautitapausmääristä: "Joka ikisen sieltä tulleen mentävä testiin"

Suosittelemme sinulle