Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitoksen tuore tviitti paljastaa sinilevän kukinnan olevan ovella – "Jokakesäinen leväinvaasio alkamassa"

Valvontalento havaitsi kukkivaa sinilevää pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahden suulla.

Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä.
Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä viime vuonna. Kuva: Antti Eintola / Yle
Jussi Mankkinen

Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivue julkaisi sunnuntaina Twitterissä kuvan sinilevähavainnosta. Kuvassa aavalla merellä näkyy valtava levälautta, ja saatteena todetaan ironisesti, että "voi tätä ilon ja onnen päivää, jokakesäinen leväinvaasio on alkamassa". Lisäksi kuvan yhteydessä kerrotaan tarkka havaintopaikka:

Valvontalentohavainnot tukevat Suomen ympäristökeskuksen eli SYKEn jokakesäistä sinilevätutkimusta ja -tiedotusta. SYKEn erikoistutkija Seppo Knuuttilan mukaan valvontalennolla otettu kuva kertookin melko odotettavissa olevan asian – jo viime aikojen säätilojenkin takia.

– Sinilevän jokakesäinen kukinta on alkamassa. Ensimmäinen levän pintakukinta alkaa muodostua myös normaalisti juuri näihin aikoihin.

Sinilevää Saimaassa
Sinilevää viime vuonna Saimaassa. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Ei suuria muutoksia aiempiin vuosiin verrattuna

SYKEn muutama viikko sitten antaman riskiarvion mukaan huomattavien sinileväkukintojen edellytykset ovat melko lailla ennallaan sekä Itämeren pohjoisosissa että Suomenlahden länsiosassa. Suomenlahden itäosassa kukintariski taas on hieman viime kesää suurempi, kuten Selkämerelläkin. Suuria muutoksia suhteessa aiempiin vuosiin ei juuri ole tapahtunut.

– Ravinnetilanteen puolesta periaatteessa jokainen kesä 2000-luvulla on tarjonnut edellytykset voimakkaan sinileväkukinnan syntymiselle Itämeren pääaltaalla ja Suomenlahdella, Seppo Knuuttila toteaa.

Viime kädessä tilanteen kuitenkin ratkaisevat kesän sääolosuhteet.

– Sinilevä suosii aurikoista säätä ja lämmintä vettä. Jos lisäksi on tuuletonta, nousevat kukinnot helposti vedenpintaan ja tuolloin, sopivan tuulensuunnan vallitessa, niitä ajautuu rannoille. Tämä tietenkin vaikeuttaa rantojen virkistyskäyttöä, Knuuttila jatkaa.

Sinilevä on myrkyllistä. Suureen levämäärään kannattaa aina suhtautua varauksella, koska silmämääräisesti myrkyllisyyttä ei voi havaita.

– Ainakin lapset ja eläimet kannattaa pitää poissa vedestä, koska kyseeseen tulee aina allergisen reaktion mahdollisuus, Seppo Knuuttila muistuttaa.

Korjaus 28.6. klo 0:20: Jutussa väitettiin, että sinilevä on kasvi, mitä se ei ole.

Lue myös:

80 joulukuusta upotettiin talvella järveen – nyt niitä peittää limainen mönjä, joka sai tutkimusprofessorin innostumaan: "Ooh, kyllä"

Suosittelemme sinulle