Hyppää sisältöön

Koronaepidemian arvaamattomuus pilaamassa jo toisen kesän saaristoliikenneyrittäjiltä: "Puolitoista vuotta ollut todella syvältä"

Liikennemäärät alkukesästä ovat olleet alle puolet kesän 2019 määristä. Yritysten liikevaihtoon tekevät loven myymättä jääneet ryhmämatkat.

M/S Jaanan kippari Olli-Pekka Mäkelä kertoo, että saariliikenteessä kesäkauden ensimmäiset viikot ovat olleet hiljaisia. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Itäisen Suomenlahden saaristoliikenteen alkukesä on ollut viime vuoden tapaan hankala. Liikennemäärät alkukesästä ovat olleet alle puolet kesän 2019 määristä. Kymenlaaksolaisten yritysten mukaan tarkkojen liikennelukujen vertaaminen tämän vuoden ja viime vuoden välillä on turhaa, sillä koronavirustilanne ja kokoontumisrajoitukset ovat olleet erilaiset.

Isoimman loven yritysten liikevaihtoon tekevät touko–kesäkuulle myymättä jääneet ryhmämatkat muun muassa yrityksille ja eläkeläisille. Keväällä matkoja ei voitu myydä, koska ei ole tiedetty varmaksi, kuinka isoja matkustajamääriä kokoontumisrajoitukset sallivat kesällä.

– Puolitoista vuotta on ollut todella syvältä. Yrittäjille ei tule selkeitä ohjeita ja kun kysyy, kukaan ei osaa sanoa rajoitusten kehittymisestä mitään. Ihan naurettavaa toimintaa, sanoo muun muassa saarimatkoja tekevä Kotkan Saaret oy:n toimitusjohtaja Ismo Räty.

Yhtiön omistama M/S Jaana liikennöi kesän aikana muun muassa Rankkiin, Lehmäsaareen ja Kirkonmaahan. Tällä hetkellä alus saa ottaa täyden kapasiteetin eli 78 matkustajaa.

– Vielä on ollut hiljaista. Toivon kotimaan matkailukaudesta mahdollisimman hyvää, että ihmiset lähtisivät kotoa edes johonkin, sanoo M/S Jaanan kippari Olli-Pekka Mäkelä.

Savonlinnasta Kotkaan saapuneet Jaakko ja Anne Rantasuo olivat mukana M/S Jaanan juhannusviikon ensimmäisellä kyydillä Kotkansaarelta Rankkiin. Heidän mukaansa on tärkeää, että saariristeilyitä on tarjolla matkailijoille.

– Ilman muuta. Ei ulkopaikkakuntalaisella olisi muuten mitään asiaa saariin. Taksiveneellä olisi vähän turhan arvokasta, sanoo Jaakko Rantasuo.

Etelä-Kymenlaakson saariin kyytejä tarjoavien liikennöitsijöiden alkukesä on ollut hankala. Yritysten liikevaihtoa laskee alkukaudesta myymättä jääneet ryhmämatkat.

Korona on pakottanut soveltamaan

Muun muassa Kotkasta Tammioon ja Ulko-Tammioon aluksillaan liikennöivän Merisetin edustaja Jaana Auvinen on myös harmissaan tilattujen ryhmämatkojen vähäisestä määrästä. Valtaosa yrityksen liikenteestä koostuu juuri ryhmämatkoista.

– Toukokuussa meillä ei ollut tilauskyytejä oikeastaan yhtään. Odotamme liikennemäärien nousevan nyt juhannuksen jälkeen, sanoo Auvinen.

Ryhmämatkojen lisäksi Meriset ajaa reittiliikennevuoroa ja yleisöristeilyjä.

Jaana Auvisen mukaan yritys ei ole jäänyt hankalassa tilanteessa neuvottomaksi. Yrityksen pienin risteilijä on valjastettu tämän kesän ajaksi laivakahvilaksi. Kahvila avataan kesä–heinäkuun taitteessa Kotkan Katariinan meripuistoon.

– Korona on laittanut meidät ajattelemaan luovasti, sanoo Auvinen.

M/S Jaana kuljettaa matkailijoita muun muassa Kotkansaarelta Rankkiin ja Lehmäsaareen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kesästä viime vuoden kaltainen

Kotkan seudun yksityiset meriliikennöitsijät ovat vielä odottavalla kannalla tulevan kauden suhteen. Kesän ensimmäinen matkustajapiikki saariin nähtiin juhannusviikonloppuna, kun osa saarikyydeistä varattiin loppuun. Koko kesän taloudellisen tuloksen suhteen liikennöitsijät ovat vielä odottavalla kannalla.

– Aika odottavalla mielellä olen. Nyt on alkanut tulla yksittäisiä varauksia, mutta tilanne ei ole vielä hyvä. Tällä hetkellä näyttää, että tästä kesästä tulee yhtä hankala kuin viime kesästä, sanoo Ismo Räty.

Lisäsytykettä matkustajamääriin toivotaan rivakasta rokotustahdista.

– Meille kesästä voi tulla viime kesän kaltainen matkustajamäärissä mitattuna. Uskon, että rohkeus lähteä matkailemaan lisääntyy sitä mukaa, kun ihmiset saavat rokotteita, sanoo Jaana Auvinen.

Suosittelemme sinulle