Hyppää sisältöön

Vanhemmat sitoivat alle kouluikäisen lapsensa käsiä, veivät häntä viileään suihkuun ja pakottivat syömään lattialla – KKO lievensi ehdollisia tuomioita

KKO:n mukaan hovioikeus oli tuominnut vanhemmat teosta, josta heille ei ollut vaadittu rangaistusta.

Korkein oikeus lyhensi vanhempien ehdollisia tuomioita kuukausilla. Kuva: YLE/Nella Nuora
STT

Korkein oikeus on lieventänyt tuomioita jutussa, jossa vanhemmat tekivät alle kouluikäiselle lapselleen ruumiillista väkivaltaa muun muassa sitomalla lapsen käsiä.

Helsingin hovioikeus oli aiemmin tuominnut vanhemmat törkeästä pahoinpitelystä. Tekoaikaan 5-6-vuotias lapsi oli hovioikeuden mukaan pakotettu syömään ja nukkumaan siten, että hänen kätensä oli teipattu yhteen vartalon eteen tai taakse.

Lasta oli lisäksi viety viileään suihkuun ja pakotettu joskus syömään lattialla. Hovioikeuden mukaan myös lapsen ihosairauden hoitoa oli laiminlyöty.

– Lapselle oli vanhempien menettelyn seurauksena aiheutunut kipua, ihon kuivumista, haavautumista ja arpeutumista sekä pituuskasvun taittumista ja kehityksen viivästymistä. Vanhemmat olivat siten vahingoittaneet lapsensa terveyttä ja syyllistyneet tämän pahoinpitelyyn, sanottiin hovioikeuden tiedotteessa.

Teot tapahtuivat Helsingissä ja Kauniaisissa usean kuukauden aikana vuonna 2015.

Hovioikeuden tammikuussa 2020 antaman tuomion mukaan pahoinpitely oli erityisen julma, sillä se kohdistui puolustuskyvyttömään lapseen, jolla ei ollut mahdollisuutta puolustautua vanhempiaan vastaan.

Tuomioistuin saa tuomita vain siitä teosta, josta rangaistusta on vaadittu

Korkein oikeus myönsi vanhemmille asiassa valitusluvan. Valituksessaan KKO:lle vanhemmat vaativat syytteen hylkäämistä tai ainakin tuomion lieventämistä perusmuotoiseksi pahoinpitelyksi.

KKO:n arvioitavana oli ennen muuta kysymys siitä, oliko hovioikeus lapsen veneen kajuuttaan sulkemisen osalta tuominnut vanhemmat muusta teosta kuin mistä heille oli vaadittu rangaistusta.

KKO huomauttaa, että tuomioistuin saa tuomita vain siitä teosta, josta rangaistusta on vaadittu. Tuomioistuinta sitoo syytteessä selostettu teonkuvaus, mutta tuomioistuin ratkaisee, minkä rikoksen tunnusmerkistön syytteessä kuvailtu teko täyttää.

Päätöksessään KKO toteaa, että vanhemmille ei ole syytteessä vaadittu rangaistusta siitä, että he olisivat vahingoittaneet lapsensa terveyttä sulkemalla lapsen kajuuttaan.

Hovioikeus katsoi vanhempien syyllistyneen lapsen terveyden vahingoittamiseen sulkemalla tämän kajuuttaan useaksi tunniksi kerralla, mutta KKO:n mukaan hovioikeus tuomitsi heidät muusta teosta kuin mistä heille oli vaadittu rangaistusta.

Näin ollen KKO hylkäsi vanhempien syytteen siltä osin kuin hovioikeus oli tuominnut heidät lapsen veneen kajuuttaan sulkemalla tehdystä pahoinpitelystä.

Vanhempien ehdolliset tuomiot lyhenivät KKO:ssa

KKO puntaroi myös, oliko pahoinpitely tehty erityisen julmalla tavalla, ja jos näin on, onko tekoa pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Pahoinpitelyn julmuuden puolesta puhui KKO:n mukaan muun muassa se, että lapsi oli ikänsä vuoksi puolustuskyvytön. Lisäksi KKO:n mukaan tekoaika oli pitkä sekä teot ja laiminlyönnit osin lasta nöyryyttäviä ja alistavia.

Toisaalta KKO totesi, että lapsen sulkeminen veneen kajuuttaan ei ole osa arvioitavana olevaa pahoinpitelyä. Niitä tekoja, joihin KKO katsoi vanhempien syyllistyneen, ei oikeuden mukaan voi pitää moitittavuudestaan huolimatta erityisen vakavina, kun niitä verrataan pahoinpitelyrikoksiin yleensä. KKO nosti myös esiin, ettei vanhempien ole katsottu tarkoittaneen aiheuttaa lapselle kipua tai vahingoittaa tämän terveyttä.

KKO:n arvion mukaan pahoinpitely ei ollut erityisen julma, joten oikeus tuomitsi vanhemmat törkeän pahoinpitelyn sijaan perusmuotoisesta pahoinpitelystä.

KKO tuomitsi 31-vuotiaan naisen seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. 50-vuotiaalle miehelle KKO antoi kuuden kuukauden ehdollisen tuomion.

Hovioikeudessa nainen oli saanut vuoden ja 10 kuukautta ehdollista vankeutta ja mies kuukauden lyhyemmän ehdollisen vankeustuomion.

Tapaus tuli viranomaisten tietoon, kun naisen ja miehen veneelle lisämiehistöksi palkattu mies kertoi vanhempien toiminnasta tutulle toimittajalle, joka oli yhteydessä poliisiin. Mies oli tehnyt ilmoituksia myös lastensuojeluviranomaisille ja poliisille.

Perheen lapset otettiin vanhemmiltaan huostaan miehen tekemän lastensuojeluilmoituksen ja poliisille tekemän ilmoituksen takia lokakuussa 2015.

Lue myös:

Vanhemmat tuomittiin viisivuotiaan lapsen törkeästä pahoinpitelystä: Lapsi nukkui kädet sidottuina, söi lattialla ja häntä vietiin viileään suihkuun

Suosittelemme sinulle