Jyväskylän salmonellaepidemia on poikkeuksellisen laaja Suomen mittapuulla.
Salmonellan aiheuttama ripulitauti on vienyt noin 150 lasta päivystykseen Keski-Suomessa viime viikolla. Sairastuneita on vielä enemmän. Tartuntaa epäillään lähes neljälläsadalla päiväkotilapsella ja päiväkotien työntekijällä, kertoo kaupungin varhaiskasvatuspalveluiden palvelujohtaja Sami Lahti.
Keskimäärin salmonellaepidemioissa sairastuu noin 30 henkilöä Suomessa vuosittain. Epidemioita on keskimäärin kaksi vuodessa.
– Epidemiat ovat yleensä aika pieniä. Suomessa salmonellaepidemia, jossa sairastuu yli 50 henkilöä, on tavanomaista laajempi, kertoo epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Viimeisin laaja salmonellaepidemia on vuodelta 2012, jolloin sairastui 97 henkilöä. Epidemian lähteeksi epäiltiin kesäjuhlilla tarjottua ruokaa, mutta mikään tietty elintarvike ei tuolloin varmistunut lähteeksi.
Yleensä salmonellaepidemiat saavat alkunsa ulkomailta peräisin olevista elintarvikkeista. Jyväskylän epidemian arvellaan alkaneen kaupungin keskuskeittiön Kylän kattauksen ruuista.
Valtaosa tartunnoista ulkomailta
Salmonellatartunnat tilastoidaan useimmiten yksittäisinä tartuntoina.
Ulkomailta saatuihin tartuntoihin mahdollisesti liittyviä epidemioita ja kaikkia kotimaisiakaan ryppäitä ei selvitetä. Kaikki tartunnat eivät siis päädy epidemiatilastoihin.
– Raportoidut epidemiat ja niissä havaitut sairastuneet ovat todennäköisesti jäävuoren huippu, eli sairastuneita ja epidemioita on enemmän kuin raportoidaan, Rimhanen-Finne sanoo.
Tartuntojen määrä on vähentynyt Suomessa kolmasosaan kymmenessä vuodessa. 2000-luvun alussa tapauksia oli vuosittain 3 000, nyt noin 1 000.
Valtaosa tartunnoista saadaan ulkomailta. Kotimaisia tapauksia on vain noin 250 vuosittain.
– Viime vuonna matkustaminen väheni koronarajoitusten vuoksi, ja salmonellatapauksia oli vain 500, Rimhanen-Finne kertoo.
Kaksi päivää oireettomana kotona
Vatsatautiin sairastuneiden pitäisi pysyä kotona, jotta he eivät tartuta muita, Rimhanen-Finne sanoo.
Vatsaoireisena ei saa tulla töihin eikä varhaiskasvatukseen, ohjeistaa Jyväskylän kaupunki nettisivuillaan. Tautiin sairastunut voi palata töihin tai päiväkotiin kahden oireettoman päivän jälkeen.
Salmonella leviää kaupungin tiedotteen mukaan tartunnan saaneista vain ulosteiden kautta. Hyvä käsihygienia on tärkeää vatsatautiperheissä, jotta tauti ei pääse leviämään.
– On hyvä muistaa pestä kädet saippualla ja kuivata huolellisesti vessassakäynnin ja vaipanvaihdon jälkeen, Rimhanen-Finne sanoo.
Salmonella voi hänen mukaansa levitä esimerkiksi perheen sisällä kotihoidossa, jos ripulivaippoja tai ripuliin likaantuneita vaatteita siivotessa ei huolehdita hyvästä käsihygieniasta.
Jyväskylän päiväkodeissa on nyt kiinnitetty entistä enemmän huomiota käsihygieniaan ja tilojen siivousta on tehostettu.
Salmonella ei yleensä leviä uimavesissä
Jyväskylän lastentautien ylilääkäri Ole Andersen on ohjeistanut vatsatautisia pysyttelemään pois myös uimavesistä muutaman viikon ajan.
Salmonella ei kuitenkaan ole yleinen uimavesiepidemian aiheuttaja, koska infektioon tarvittava bakteerimäärä on suuri, kertoo Rimhanen-Finne.
– En muista, että meillä olisi ollut yhtään salmonellan aiheuttamaa uimavesiepidemiaa Suomessa.
Täydennetty 29.6. kello 12.06 tiedot siitä, että salmonellatartunnat tilastoidaan yleensä yksittäistapauksina, mutta raportoidut tiedot ovat todennäköisesti vain jäävuoren huippu.