Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tigrayn kriisi: Tulitauko julistettu, kapinalliset kertovat vallanneensa Mekelen

Etiopian keskushallinto julisti tulitauon Tigrayn alueelle, kahdeksan kuukautta konfliktin alun jälkeen. Tulitauko on tärkeä humanitaarisista syistä: Tigrayn ihmisiä uhkaa sodan aiheuttama nälänhätä.

Hyökkäysvaunu jonka katolla sotilaita ja Etiopian lippu
Etiopian armeijan joukot partioivat Mekelen kaupungissa Tigrayn alueella maaliskuussa. Arkistokuva. Kuva: Minasse Wondimu Hailu / AOP
Anu Kerttula,
Sakari Nuuttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Etiopian Tigrayssa väliaikaishallinnon virkamiehet ovat paenneet maakunnan pääkaupungista Mekelestä ja kapinallisjoukot ovat vallanneet kaupungin, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

– Mekele on meidän hallinnassamme, Tigrayn kansan vapautusrintaman (TPLF) tiedottaja ilmoitti Reutersille.

Reutersin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan Mekelessä on nähty TPLF:n univormuihin sonnustautuneita ihmisiä ensimmäistä kertaa sitten marraskuun. Silminnäkijöiden mukaan muutama siviili tuli kaduille juhlimaan ja ilotulitteet valaisivat taivaan hetkeksi.

Reutersin mukaan Etiopian keskushallinnon korkein johto ei vielä ole kommentoinut asiaa.

Aluehallinto pakeni kapinallisjoukkojen lähestyessä kaupunkia maanantaina. Useiden silminnäkijöiden mukaan myös sotilaiden ja poliisien on nähty pakenevan kaupungista.

– Kaikki ovat lähteneet. Viimeiset lähtivät tänä iltapäivänä. Maakunnalla ei ole hallitusta, sanoi AFP:n haastattelema virkamies.

Reutersin mukaan Mekelessä ei ole raportoitu yhteenottoja maanantaina. Viime päivinä yhteenotot osapuolten välillä ovat kiihtyneet.

Kartalla Etiopian pohjoisosassa Tigrayn maakunta ja naapurimaa Eritrea.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Tigrayn siviilit nälänhädän partaalla

Kyseessä on käännekohta kahdeksan kuukautta jatkuneessa konfliktissa. Etiopian keskushallinto kertoo julistaneensa yksipuolisen tulitauon Tigrayn alueelle.

Tigrayn ihmisiä uhkaa sodan aiheuttama nälänhätä. Jopa 90 prosenttia väestöstä tarvitsee ruoka-apua, ja avun perillepääsyä on myös häiritty.

Sodan osapuolia on syytetty joukkomurhista ja ihmisoikeusloukkauksista, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Etiopian parlamentti perusti Tigrayhin väliaikaishallinnon marraskuussa 2020 sen jälkeen, kun konflikti maan keskushallinnon ja TPLF:n välillä oli alkanut.

Lue myös:

Etiopiassa sana "Suomi" herättää nyt negatiivisia ajatuksia

Yle tapasi yhden Etiopian etsityimmistä miehistä Tigrayn syrjäisillä vuorilla – “Tämä sota on pian ohi”

“Pelkäämme, että he tulevat takaisin tappamaan meidät kaikki” – Ylen kuvat näyttävät Tigrayn sodan julmuuden Etiopiassa

Suosittelemme