Hyppää sisältöön

Facebook-jättikanteelle tyrmäys Yhdysvalloissa – oikeuden päätös siivitti yhtiön arvon historialliseen biljoonaan dollariin

Yhdysvaltain hallitus ja 48 osavaltiota ja territoriota vaativat Facebookia myymään Instagramin ja Whatsappin. Tuomarin mukaan kanteet eivät onnistuneet todistamaan, että Facebook olisi monopoli. Pyrkimykset suitsia teknologiajättien valtaa saivat kolauksen.

Kuva: Omar Marques / Getty Images

Facebook sai ison voiton maanantaina, kun Yhdysvaltain liittovaltion oikeusistuin torppasi laajat oikeusjutut yhtiötä vastaan.

Oikeusjutuissa Facebookia syytettiin valta-aseman väärinkäytöstä ja kilpailulakien rikkomisesta.

Yhdysvaltain hallitus, 46 osavaltiota ja kaksi territoriota haastoivat sosiaalisen median jättiläisen oikeuteen viime joulukuussa.

Ne vaativat, että kuvapalvelu Instagram ja viestipalvelu Whatsapp pitää irrottaa emoyhtiöstä, jotta kilpailutilanne tasoittuisi.

Oikeusjutut olivat poikkeuksellisia, koska niissä olivat mukana lähes kaikki Yhdysvaltain osavaltiot sekä liittovaltion kauppakomissio FTC. Niiden mukaan Facebook on käyttänyt markkina-asemaansa systemaattisesti hyväkseen ja raivannut kilpailijoita tieltään.

Facebookin mukaan se on vain yksi monista sosiaalisen median yrityksistä.

Liittovaltion tuomari moitti kanteita puutteellisiksi ja epäuskottaviksi. Tuomarin mukaan kauppakomissio ei esittänyt tarpeeksi todisteita tukemaan väitettään siitä, että Facebook hallitsee 60 prosenttia sosiaalisen median markkinoista.

– Kanne ei kerro mitään konkreettista avainkysymyksestä eli siitä, paljonko valtaa Facebookilla todellisuudessa on. Kauppakomissio ikään kuin odottaa tuomioistuimen nyökkäävän maalaisjärkisesti, että Facebook on monopoli, totesi tuomari James Boasberg Washington DC:n piirituomioistuimesta.

Tuomari antoi komissiolle kuukauden aikaa nostaa vielä mahdollisesti uusi kanne asiassa.

Osavaltioiden ja territorioiden kilpailuviranomaisten yhteiskanteen hän sen sijaan hylkäsi kokonaan. Tuomarin mukaan valitus Instagramin ja Whatsappin ostamisesta tuli liian myöhään, kirjoittaa Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Facebook osti Instagramin vuonna 2012 ja Whatsappin vuonna 2014.

Päätökset olivat iso takaisku yhdysvaltalaisten poliitikkojen pyrkimyksille säädellä isojen teknologiafirmojen valtaa. Tahtotilaa jättiyhtiöiden palasteluun löytyy sekä demokraateista että republikaaneista.

Päätöksen jälkeen Facebookin osakekurssi lähti hurjaan nousuun. Yhtiön arvo ylitti ensimmäistä kertaa biljoona dollaria.

– Olemme tyytyväisiä, että päätöksissä tunnustetaan Facebookia vastaan tehtyjen valitusten puutteet, Facebook sanoi lausunnossaan.

Täsmennetty klo 9.40 osavaltioiden ja territorioiden tarkka määrä.

Lue lisää:

Facebookia syytetään kilpailulain rikkomisesta ja valta-aseman väärinkäytöksestä Yhdysvalloissa – Instagram ja WhatsApp halutaan irrottaa emoyhtiöstä

Suosittelemme sinulle