Hyppää sisältöön

Juhannuksen rankkasateiden seuraus: ulostetta ja vessapaperia levisi kiinteistöihin – pienen kunnan yrittäjä: "Vahinkoja on kymppitonnien edestä"

Vesi tulvi viime viikon rankkasateiden seurauksena useisiin kiinteistöihin Sotkamossa. Tuhoja kärsivät niin liiketilat kuin kuntalaisten kodit. Lähtökohtaisesti vakuutusyhtiöt ovat korvausvelvollisia tulvavahingoista.

Sotkamon digiliikkeen kellarin tulvavahingot
Katso videolta sotkamolaisten fiiliksiä mittavista vesivahingoista.
Sanna Kähkönen,
Sipe Myllyniemi,
Emma Hinkula

Viime viikkoiset rankkasateet aiheuttivat tuhoja useissa kiinteistöissä Sotkamossa Kainuussa. Vesi tulvi noin viiteen Sotkamon kunnan omistamaan kiinteistöön. Erityisesti kellarit ovat kärsineet vaurioita.

Myös yksityiset kuntalaiset ovat olleet pulassa vesivahinkojen vuoksi. Yksi heistä on sotkamolainen Anna Hartikainen, jonka kellari täyttyi vedestä rankkasateiden seurauksena.

Vesisateiden alettua hän oli matkalla kotiin Joensuusta. Kun hän saapui kotitalonsa pihaan, naapuri tuli ikertomaan, että kaikkien naapuruston talojen kellarit tulvivat. Niin myös Hartikaisen.

– Kun menin alakertaan, siellä oli nilkkoihin asti vettä.

Tällainen näky odotti Anna Hartikaista, kun hän meni kotinsa alakertaan rankkasateiden jälkeen. Kuva: Anna Hartikainen

Hartikainen alkoi soittelemaan lähipiiriään läpi pumppujen toivossa. Pari sellaista löytyikin, mutta pian hän huomasi, että niistä ei ole mitään apua. Hän soitti pelastuslaitokselle ja sai sieltä isommat pumput. Niillä vesi saatiin pois kellarista.

Yksi rankkasateista kärsinyt kiinteistö kuuluu Jouko Hukkaselle, jonka digitarvikeliikkeen kellariin tulvivat likavesiviemärit. 200 neliön kellaritilat täyttyivät jätevedestä, joita tulvi kahdesta vessanpöntöstä ja lattiakaivoista useiden tuntien ajan.

– Ihmiskakkaa ja vessapapereita tuli alakertaan. Materiaalisia vahinkoja on kymppitonnien edestä.

Kellarin kuivattamiseen menee Hukkasen arvion mukaan useita kuukausia.

Valtio ei ole enää vuodesta 2014 korvannut tulvista aiheutuneita vahinkoja, vaan ne ovat siirtyneet vakuutusyhtiöiden koti- ja kiinteistövakuutusten korvausten piiriin.

Anna Hartikainen ja Jouko Hukkanen olivat molemmat vakuutusyhtöihinsä yhteydessä heti, kun huomasivat tulvan aiheuttamat tuhot. Vakuutusyhtiö lähetti Hartikaisen kotiin remonttifirman arvioimaan tuhojen laajuutta heti samana päivänä.

– He sanoivat, että kaikki menee uusiksi ja rupesivat repimään lattiat ja muut auki kellarista.

Jouko Hukkanen on vakuutusyhtiön lisäksi ollut yhteydessä myös kuntaan.

– Mietimme, mitä voimme tehdä, jotta tulevaisuudessa voidaan estää tällaiset vahingot. Ettei tarvitse toista samanlaista hämmennystä käydä läpi.

Infrastruktuuri ei kestä

Tällä hetkellä Sotkamon kunta kartoittaa tulvan aiheuttamien vahinkojen laajuutta. Sotkamon kunnan tekninen johtaja Harri Helenius arvioi, että menee viikkoja ennen kuin pystytään tarkasti sanomaan, miten suuret tuhot loppujen lopuksi ovat – tai, kuka on korvausvastuussa.

– Täytyy katsoa vakuutusyhtiöiden raportit ja mitä on tapahtunut missäkin kiinteistössä. Osalla vesi on tullut sisään viemärien kautta ja osalla muilla tavoilla.

Viime keskiviikon aikana Sotkamon Kuolanniemellä mitattiin yli 60 millimetrin sademäärät. Se on Heleniuksen mukaan harvinaisen suuri vesimäärä ja laittaa kunnan infrastruktuurin koville.

– Kunnan hulevesiverkostoille ja viemäröinnille on tietyt mitoitusvirtaumat, mutta näin valtaville sateille mitkään mitoutukset eivät päde. Näin laajaa tulvaongelmaa en muista Sotkamossa tapahtuneen.

Lue lisää: Rankkasateiden aiheuttamia vesivahinkoja kartoitetaan Sotkamossa juhannuksen jälkeen – kiinteistömestari arvioi tuhoja mittaviksi

Keskustelu on auki 30. kesäkuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle