Entistä useampi syöpäpotilas etsii vaihtoehtoja hoidoille, joita lääkärit suosittelevat, kertoo Syöpäkeskuksen osastonylilääkäri Meri Utriainen Helsingin yliopistollisesta sairaalasta HUSista.
Pieni osa potilaista esittää omia toiveita hoitomenetelmistä ja kieltäytyy standardihoidoista joko kokonaan tai osittain. Potilaat osallistuvat nykyään innokkaasti myös uusien hoitomenetelmien tutkimuksiin.
– Potilas tekee itse lopullisen päätöksen, Utriainen sanoo.
Lääkärin ja potilaan suhde on Utriaisen mukaan muuttunut. Ennen lääkäri määräsi hoitoja autoritäärisestä asemasta, nykyään hän yhä enemmän esittelee suosituksensa tutkimustiedon ja käytäntöjen pohjalta sekä keskustelee asiasta potilaan kanssa.
Suurin osa potilaista suhtautuu yhä kiitollisesti lääkäreiden suosituksiin, toivoo lääkärin kertovan hoitosuunnitelman ja toimii sen mukaan. Utriainen arvioi, että vaihtoehtoja hakee tällä hetkellä muutama prosentti syöpäpotilaista.
– Tiedon saaminen on helpottunut. Tutkimuksista ja konferensseista tulee heti tieto kaikkien saataville: potilaat ja heidän läheisensä hakevat tietoa aktiivisesti. Siinä on tapahtunut iso muutos.
Tilanteita tulee vastaan viikoittain
Pääkaupunkiseudun potilaat kyseenalaistavat Utriaisen mukaan lääkäreiden näkemyksiä eniten. Pääkaupunkiseudun asukkaat ja korkeasti koulutetut etsivät ahkerimmin tietoa vaihtoehdoista ja ovat muita valmiimpia maksamaan itse hoidoista.
Utriainen kohtaa viikoittain tilanteita, joissa potilas ei halua suositeltua hoitoa, toivoo jotakin tiettyä hoitomenetelmää tai kysyy mahdollisuutta saada lähetteen ulkomaille.
Vaihtoehtoja etsivät hanakimmin potilaat, joiden syöpä on levinnyt, tauti on edennyt, eivätkä perinteiset menetelmät auta. Vaihtoehtoja hakevat myös aggressiivista tautia sairastavat, joiden syöpään käytössä olevat hoidot auttavat huonosti.
Hoidoista osin tai kokonaan kieltäytymistä pohtivat yleensä potilaat, jotka sairastavat varhaisvaiheen syöpää ja joiden tavoitteena on pysyvä paraneminen. Tällöin hoidon tavoite olisi varmistaa paranemisen todennäköisyyttä.
Kokemus opettaa hyväksymään
Aina tilanteet eivät ole lääkärille helppoja. Joskus herkästi uusiutuvaa syöpää sairastava kieltäytyy hoidosta, vaikka se voisi pelastaa hänen henkensä. Potilas saattaa sanoa, että ei usko hoitoon tai pelkää sivuvaikutuksia.
– Se tuntuu joskus oikeasti pahalta, Utriainen sanoo.
Hän painottaa, että potilasta ei voi jättää hoitamatta, vaikka tämä kieltäytyisikin suosituksista. Jos potilas haluaa vaikkapa vain osan suositelluista hoidoista, ne on annettava.
Utriainen on oppinut vuosien saatossa hyväksymään sen, että kaikki potilaat eivät toimi hänen suositustensa mukaan. Hän arvelee, että nuoremman polven lääkärit oppivat ajatusmaailman jo koulutuksen aikana.
– Mielestäni on hyvä asia, että kukaan ei ole muiden yläpuolella, vaan asioista voidaan keskustella tasaveroisina kumppaneina.
Immunoterapiat innostavat
Tällä hetkellä syöpäpotilaita kiinnostavat erityisesti immunoterapiat.
Ne laittavat elimistön oman immuunipuolustuksen jarrun pois päältä, jolloin puolustus pysyy jatkuvasti aktiivisena. Immuunipuolustus hyökkää vastaan, kun kehoon tulee vieras asia, kuten syöpä. Samalla aktivoituu immuunipuolustuksen jarru, joka ehkäisee haitallisia reaktioita.
Myös muut täsmälääkkeet ovat suosittuja.
– Ihmiset eivät kysele perinteisiä sytostaattihoitoja, vaan uusia innovaatioita, Utriainen summaa.
Noin viidennes immunoterapian käyttäjistä saa niistä haittoja. Lääkkeet voivat haitata keskushermostoa, suolistoa ja sydäntä.
– Voisi ajatella, että kaikki saavat näistä lääkkeista haittoja, mutta suurin osa potilaista sietää niitä varsin hyvin, Utriainen kertoo.
Immunoterapioiden perässä on lähdetty Suomesta myös ulkomaille hoitoihin.
Nyt ne ovat vakiintuneita hoitokeinoja monien syöpien hoidossa Suomessakin. Sellaisia ovat muun muassa melanooma, munuaissyövät, virtsarakkosyövät, keuhkosyövät ja osa rintasyövistä. Suomessa tehdään parhaillaan myös tutkimusta immunoterapioista.
– Meillä on monta tautia, joihin ne ovat ihan käypää hoitoa, Utriainen sanoo.
Lue lisää:
Voit keskustella aiheesta 4.7. kello 23.00 asti.
Muokattu 8.7. Otsikon eteen lisätty lähde.