Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Korkein oikeus linjasi, että ilmalämpöpumpun voi asentaa nyt kerrostaloon – käytännössä se ei välttämättä onnistu

Kerrostaloon hankittu ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan omalle parvekkeelle. Sisäyksikölle katsotaan paikka sisältä niin, että se viilentää ensisijaisesti kodin suurinta tilaa, usein olohuonetta. Talvisin pumpusta ei saa lämpöhyötyä kerrostalossa.

Erilaisia ilmalämpöpumpun sisäyksikköjä kaupan seinässä.
Lämpöpumppujen sisäyksiköissä alkaa olla on valinnanvaraa värien tai materiaalien suhteen. Silti valkoinen on ehdoton ykkönen kodin seinälle. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Ville Toijonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmalämpöpumppujen kysyntä kerrostaloihin on kääntynyt kovaan kasvuun alkukesästä.

Isännöintiliiton mukaan buumi on näkynyt kerrostaloissa jo parin vuoden ajan, mutta kyselyt ilmalämpöpumpun asentamismahdollisuuksista ovat lisääntyneet selvästi korkeimman oikeuden toukokuisen linjauksen myötä. Sen mukaan taloyhtiö ei voinut kieltää osakkeenomistajaa asentamasta ilmalämpöpumppua omalle parvekkeelle.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo, ettei pumpun asentaminen kaikkiin kerrostaloihin välttämättä onnistu korkeimman oikeuden linjauksesta huolimatta. Lopullisen päätöksen tekee taloyhtiö.

– Tähän vaikuttavat muun muassa ulkoseinän rakennustekniset seikat ekä julkisivun esteettisyyteen ja asennetun pumpun aiheuttamaan ääneen liittyvät seikat. Nyt taloyhtiöllä pitää kuitenkin olla kieltämiseen perustellut argumentit. Vaakakupissa painaa paljon helteen aiheuttama haitta osakkaalle, sanoo Koro-Kanerva.

Helteet ovatkin saaneet ilmalämpöpumppukauppiaat kiireisiksi. Lappeenrantalaisen K-S Lämmön yrittäjä Jouko Savolainen sanoo, että runsas viikko sitten helteisen viikonlopun jälkeen puheluja tuli toistasataa päivässä.

– Tämä alkaa on myynnin kannalta jo vähän huonokin asia. Kaikkiin puheluihin ei ehdi vastata ja puheluja tulee niin paljon, ettei kaikkiin ehdi edes soittaa takaisin.

Ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköt omakotitalon seinässä.
Omakotitaloissa ilmalämpöpumpuilla viilennetään kesällä ja lämmitetään talvella. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Ihmiset aktivoituvat asunnonviilennysasioihin vasta helteillä. Nyt näyttää siltä, että jos lähtee pumppukaupoille, ei helpostusta tule moneen viikkoon.

– Jos nyt ostaa pumpun ja asennuksen meiltä, ensimmäisiä vapaita aikoja on elokuussa, sanoo Savolainen.

Muista nämä asiat, kun hankit lämpöpumppua kerrostaloon
Ville Toijonen haastattelee lappeenrantalaisen K-S Lämmön yrittäjä Jouko Savolaista. Kuva: Yle

Kerrostaloissa hyötyä vain kesällä

Ilmalämpöpumpulla voi viilentää tai lämmittää kotia. Kerrostaloissa lämmityksestä ei tosin ole mitään hyötyä, koska lämmityskulut kuuluvat yleensä jo vastikkeisiin.

K-S Lämmön yrittäjän Jouko Savolaisen mukaan monet taloyhtiöt ovat kieltäneet pumppujen käytön talviaikaan. Isännöintiliiton mukaan taloyhtiö voikin paitsi päättää asennuksen sallimisesta, myös määritellä, miten sitä käytetään.

– Muutostyöluvan yhteydessä taloyhtiö voi asettaa pumpun asentamiselle edellytyksiä, myös sellaisia, jotka liittyvät pumpun käyttöön. Mutta samoin kuin pumpun asennukseenkin liittyen, perustelujen pitää olla harkitut ja niissä pitää punnita osakkaalle ja yhtiölle mahdollisesti aiheutuvia haittoja ja hyötyjä, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Kun lupa on annettu, pumpun käyttöön liittyvien rajoitusten kynnys on Koro-Kanervan mukaan kuitenkin aika korkealla. Siitä pitää oikeasti aiheutua todellista haittaa yhtiölle tai muille osakkaille.

Yrittäjä Jouko Savolainen, K-S Lämpö.
Lämpöpumppuyrittäjillä on nyt hikiset viikot. Tilauksia on jonossa yli kuukauden päähän, sanoo Jouko Savolainen. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Lappeenrannassa pumppujen asentamisessa kerrostaloihin on oltu liikkeellä jo usean vuoden ajan.

– Meillä Lappeenrannassa on oltu taloyhtiöissä jo vuosia aika suvaitsevaisia pumppujen suhteen. Täällä on saatu asentaa niitä jo jonkin aikaa, mutta kyllä tänä kesänä kerrostaloihin ostetut pumput ovat taas lisääntyneet, Savolainen sanoo.

Lämpöpumppu viilentää ihanasti, mutta talon rakenteille voi koitua yllättäviä seurauksia – professori varoittaa riskeistä tietylle talotyypille

Kerrostaloasujan muistilista

Jos kerrostaloon aikoo hankkia oman ilmalämpöpumpun, tulee ottaa huomioon muutamia asioita.

1. Ota yhteys taloyhtiön hallitukseen. Pumpun asennukseen tarvitsee luvan, tai ainakin toimenpideilmoitus on tehtävä.

2. Selvitä myyjän kanssa, millainen pumppu sopii tarpeisiisi. Siihen vaikuttaa muun muassa asunnon koko.

3. Katsokaa myyjän/asentajan kanssa ulko- ja sisäyksikön asennuspaikat tarkasti. Ulkoyksikkö on asennettava parvekkeelle. Laitteista poistuvalle vedelle on oltava pääsy parvekkeen sadevesien poistoputkeen tai muuhun vastaavaan.

Ilmalämpöpumppujen kaukosäätimiä.
Lämpöpumppuja säädetään kauko-ohjaimilla. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Pumppu ja asennus maksaa pumpun mallista riippuen noin 1200 - 2000 euroa. Viilentäminen pumpulla maksaa asunnon koosta, laitteesta ja helteestä riippuen noin 0,50 - 1,00 euroa vuorokaudessa.

Suosittelemme