Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Selviääkö 34 vuotta vanha henkirikos? Viking Sallyn murhajutun tuomio annetaan tänään

Käräjäoikeus antaa tänään iltapäivällä tuomionsa Viking Sally -matkustajalaivalla vuonna 1987 tapahtuneesta henkirikoksesta. Murhasta ja murhan yrityksestä on syytettynä tanskalainen mies, joka oli teon aikaan 18-vuotias.

vastaaja selin kameraan oikeustalolla
Selin kameraan oleva syytetty saapui Tanskasta oikeudenkäyntiä varten Turkuun. Kuvassa hän keskustelee avustajiensa Henrik Hasseris Olesenin ja Martina Kronströmin kanssa. Kuva: Tuomas Rimpiläinen / Yle
Jesse Mäntysalo,
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään iltapäivällä ratkaisunsa poikkeuksellisesta murhaoikeudenkäynnistä.

Vuonna 1969 syntynyt tanskalainen mies on syytteessä Viking Sally -matkustajalaivalla 28. heinäkuuta 1987 tapahtuneesta veriteosta. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja murhan yrityksestä.

Henkirikoksen uhrina kuoli 20-vuotias saksalainen opiskelija Klaus Schelkle ja loukkaantui vakavasti tämän 22-vuotias naisystävä Bettina Taxis. He olivat interrail-matkaajia, jotka olivat menossa Tukholmasta Turkuun.

Uhrien kimppuun hyökättiin aamuyöllä heidän nukkuessaan makuupusseissaan laivan helikopterikannella. Tekohetkellä alus matkasi Ahvenanmaahan kuuluvan Föglön saaren kohdalla.

Syytetty oli teon aikaan 18-vuotias partiolainen. Hän oli matkalla leirille Suomeen. Tanskalaista pidettiin alunperin todistajana, sillä hän oli uhrien luona ensimmäisten joukossa ja auttoi heitä.

Molemmilla uhreilla oli erittäin vakavia vammoja ainakin päässä. Syyttäjän mukaan veriteko tehtiin laivan tarpeistoon kuuluneella kuonavasaralla.

kaverukset kannella
Surmansa saanut Klaus Schelkle (vas.) ja pariskunnan kanssa matkalla ollut Thomas Schmid muutamaa tuntia ennen veritekoa. Kuva: Poliisi

Mittava rikostutkinta

Tutkintaa suoritti alusta lähtien Turun rikospoliisi.

Neljä rikostutkijaa lennätettiin laivalle helikopterilla ja poliisivene vartioi laivaa meren puolelta.

Viking Sallyn saavuttua Turkuun tutkijat kuvasivat jokaisen laivasta tulleen videokameralla. Kaikkien muiden paitsi vanhusten, lasten sekä pienten lasten kanssa matkustaneiden aikuisten henkilötiedot kirjattiin ylös.

Rikospaikalta taltioitiin muun muassa kuituja, sormenjälkiä ja jalkineenjälkiä. Yksi kiinnostavimmista löydöistä oli verinen kämmenenjälki, jota verrattiin useisiin rikospaikalla käyneisiin henkilöihin sekä tiettävästi lähes kaikkiin Viking Sallyn matkustajiin ja miehistön jäseniin. Kämmenenjäljen jättäjää ei löytynyt.

Turun rikospoliisi kuvasi videokameralla Viking Sallyn rikospaikan henkirikosta seuranneena aamuna. Videolla poliisia opastaa Viking Sallyn järjestysmies Raimo Wahlsten. Yle on leikannut videota noin puoleen käräjäoikeuteen toimitetun videon kestosta. Video sisältää kuvia, jotka saattavat järkyttää.

Tunnustukset hyödyntämiskiellossa

Tapauksen tutkinta avattiin uudelleen vuonna 2014. Seuraavana vuonna Tanskan poliisi otti yhteyttä Suomen poliisiin ja kertoi tekstiviesteistä, joita nyt syytteessä oleva mies oli lähettänyt ex-vaimolleen. Viesteissä mies väitti tappaneensa ihmisiä.

Vuonna 2016 suomalaisten tutkijoiden tekemissä kuulusteluissa mies tunnusti teon. Hän myös kertoi käyttäneensä teossa laivalta löytämäänsä kuonavasaraa, jollaista käytetään ruosteen poistoon.

Tanskalainen sai viime joulukuussa syytteen murhasta ja murhan yrityksestä. Tapausta käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa toukokuun lopulla.

Tuomioistuin julisti oikeudenkäynnin aluksi kaikki miehen vuonna 2016 tehdyt kuulustelut hyödyntämiskieltoon.

Kuulustelua ei tehty epäillyn äidinkielellä eikä hänellä ollut avustajaa paikalla. Oikeuden mukaan kyse on niin vakavista rikoksista, että paikalla olisi pitänyt olla avustaja.

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä Suomessa tuomioistuin on vain kerran aiemmin käsitellyt yhtä vanhaa rikosasiaa. Vuonna 2005 käräjäoikeus hylkäsi vuonna 1960 tapahtuneesta Bodominjärven kolmoismurhasta syytetyn miehen syytteet.

Kuuntele Areenassa:

Kuuntele Takaisin Pasilaan tästä

Onko mahdollista, että yksi Suomen rikoshistorian selvittämättömistä rikoksista ratkeaa tänään? Takaisin Pasilaan -podcastin Toivo Haimi ja Marjukka Mattila käyvät yksityiskohtaisesti läpi vuoden 1987 surmayön tapahtumia Viking Sallyllä rikostoimittaja Tuomas Rimpiläisen opastuksella.

Suosittelemme sinulle