Hyppää sisältöön

Perun ex-vakoilupäällikkö pyrki vaikuttamaan presidentinvaalien tulokseen vankilasta käsin

Perussa on odotettu presidentinvaalien tuloksia jo yli kolmen viikon ajan. Tulosten perusteella vaalit erittäin niukasti hävinnyt Fujimori on syyttänyt vaaleja vilpillisiksi.

Perun ex-vakoilupäällikkö Vladimiro Montesinos kuvattuna oikeussalissa vuonna 2003. Kuva: Pilar Olivares/ EPA

Perussa maan entinen vakoilupäällikkö Vladimiro Montesinos on jäänyt kiinni pyrkimyksistään vaikuttaa vankilasta käsin kesäkuun alussa pidettyjen presidentinvaalien tulokseen.

Viime viikolla julkaistuissa tallenteissa Montesinos ohjeistaa eläköitynyttä armeijan komentajaa Pedro Rejasia järjestämään lahjuksia vaaliprosessiin liittyville tuomareille. Lahjusten turvin on ollut tarkoitus saada tuomarit julistamaan oikeistopopulisti Keiko Fujimori vaalien voittajaksi.

Korruptiosta syytetty Keiko Fujimori on Montesinosin entisen pomon, ex-presidentti Alberto Fujimorin tytär. Vanhempi Fujimori on itse vankilassa ihmisoikeusrikkomusten ja petoksen vuoksi.

Andien Rasputininakin tunnettu 76-vuotias Montesinos on istunut laivaston tukikohdassa sijaitsevassa korkean turvallisuusasteen vankilassa jo 20 vuotta. Hän sai 25 vuoden vankeustuomion Alberto Fujimorin presidenttikauden aikana tehtyjen laittomien asekauppojen ja korruption vuoksi.

Keiko Fujimori pitää itse Montesinosia petturina

Lauantaina entinen päättäjä Fernando Olivera julkisti kaikkiaan 17 tallennetta, jotka paljastavat Montesinosin väitetyn yrityksen puuttua presidentinvaaleihin.

Laivasto ja vankilaviranomainen ovat vahvistaneet osaltaan tallenteiden aitouden ja aloittaneet tutkinnan.

Yhdessä äänitteessä Montesinosin voi kuulla painottavan, että hän yrittää auttaa "yhteisen päämäärän" kanssa. Tallenteen perusteella Montesinos on sitä mieltä, että Keiko Fujimori joutuisi vankilaan ilman hänen apuaan.

Nuorempi Fujimori sanoi kuunnelleensa närkästyneenä "kaikki perulaiset pettäneen" miehen pyyntöjä.

Keiko Fujimori on kokenut Montesinosin toimineen isänsä selän takana ja vannonut armahtavansa Alberto Fujimorin, jos hänestä tulee maan uusi presidentti.

Vilppiväite on lykännyt voittajan julistamista

Perussa on odotettu presidentinvaalien tuloksia jo yli kolmen viikon ajan. Fujimorin ja hänen kilpakumppaninsa vasemmistolaisen Pedro Castillon välinen ero on ollut kiinni vain prosentin sadasosista. Kun kaikki äänet oli laskettu, Castillo oli saanut noin 44 000 ääntä Fujimoria enemmän.

Yhdysvallat, EU ja Amerikan maiden järjestö (OAS) ovat sanoneet vaalien olleen vapaat ja oikeudenmukaiset.

Fujimori on kuitenkin syyttänyt vaaleja vilpillisiksi ja vaatinut voittajan julistavaa JNE-vaaliviranomaista mitätöimään kymmeniä tuhansia ääniä. Fujimorin tukijat ovat vaatineet uusien vaalien järjestämistä.

Castillo on jo julistautunut vaalien voittajaksi, mutta virallista tulosta on jouduttu odottamaan viranomaisten tutkiessa Fujimorin valitusta.

Montesinos oli Alberto Fujimorin oikea käsi

Tallenteet julkaissut Fernando Olivera oli samainen henkilö, joka julkaisi vuonna 2000 videon, jossa Montesinos lahjoi opposition kansanedustajaa, jotta tämä liittyisi Alberto Fujimorin puolueeseen ja puolue saisi enemmistön kongressissa.

Video johti sekä Montesinosin eroon että Fujimorin asettamiseen virkarikossyytteeseen.

Montesinos oli Fujimorin oikea käsi presidentin kymmenen vuoden mittaisen valtakauden aikana. Andien Rasputin muun muassa muovasi salaisesta poliisista poliittisen jatkeen Fujimorin puolueelle ja johti armotonta taistelua maolaista Loistava polku -sissiryhmää vastaan.

Montesinos pidätettiin vuonna 2001 miehen oltua videon julkaisemisen jälkimainingeissa pakosalla kuukausien ajan.

Suosittelemme sinulle