Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ruotsalaismediassa parahdeltiin karvaan EM-putoamisen jälkeen: "Niin kivuliasta, ettei voinut kuvitella" – Danielson pyysi anteeksi kauheaa taklausta

Erityisen kitkeräksi on koettu Marcus Danielsonin ulosajo jatkoajalla sekä se, miten ratkaisumaali tehtiin jatkoajan lisäajalla.

 Victor Lindelöf polvillaan maassa.
Tappion jälkeen pettymys oli kova ruotsalaisleirissä. Kuvassa Victor Lindelöf polvillaan maassa. Kuva: AFP / Lehtikuva
Jonne Niemeläinen,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa ensireaktiot jalkapallomaajoukkueen putoamiseen EM-kisoista ovat karuja. Ruotsalaislehti Aftonbladetin Erik Niva kuvailee pelin ratkaisun olleen kuin moukari päin näköä.

Erityisen kitkeräksi ruotsalaiskommenteissa on koettu Marcus Danielsonin ulosajo jatkoajalla sekä se, että ratkaisumaali tehtiin jatkoajan lisäajalla. Nivan mukaan tappio on niin kivulias, ettei sitä olisi pystynyt etukäteen edes kuvittelemaan.

– Pahinta mitä voi kuvitella. Tai pikemminkin niin kivuliasta, ettei sitä olisi voinut kuvitella lainkaan, Niva kirjoittaa.

– 120 minuuttia jalkapalloa, tuskaa, taistelua ja sitten se loppuu ennen kuin se oli edes oikeasti ohitse, hän summaa.

Ukraina pudotti jatkosta Skotlannin Glasgow'ssa pelatussa neljännesvälieräpelissä Ruotsin jatkoajalla maalein 2–1.

Forsbergille suitsutusta, keskikentälle risuja

Ruotsin yleisradio SVT:n asiantuntija Daniel Nannskog puolestaan ripittää Ruotsin keskikenttää sekä hyökkääjiä Alexander Isakia ja Dejan Kulusevskiä, joilta hän odotti omien sanojensa mukaan enemmän.

Keskikenttä sen sijaan on ollut Nannskogin mukaan Ruotsin ongelma koko turnauksen ajan. Pelissä ei ole saavutettu tasoa, jota tarvitaan pitkälle pääsemiseen.

Sen sijaan turnauksen aikana neljä maalia tehnyttä Emil Forsbergiä Nannskog jaksaa vielä suitsuttaa.

– Kaikki, mitä hän teki oli äärimmäisen korkealuokkaista. Hänellä todellakin oli huippusuoritus, Nannskog sanoo painottaen, ettei muun joukkueen suoritus valitettavasti ollut kuitenkaan huipputasoa.

– Olisi vaadittu enemmän huippusuorituksia, jotta olisi voitu päästä pitkälle, hän sanoo.

SVT Sport jakoi keskiviikkoaamuna Twitterissä kuvan, joka kuvailee, miltä tänään tuntuu (Känslan i dag).

Päävalmentajalle kritiikkiä

TV4:n lähetyksessä asiantuntijat Kim Källström ja Jimmy Durmaz antoivat Expressen-lehden mukaan kritiikkiä päävalmentaja Jan Anderssonille. Ruotsalaisluotsi sai risuja siitä, että hän teki ottelun ensimmäisen vaihtonsa vasta 83. minuutilla, kun hän teki kerralla kaksi vaihtoa. Seuraavat vaihtonsa Ruotsi teki vasta, jatkoajan seitsemännellä minuutilla, kun kolme pelaajaa vaihdettiin kerralla.

Jan Andersson jakaa ohjeita kentän laidalta.
Jan Andersson sai asiantuntijoilta kritiikkiä pudotuspelin jälkeen. Kuva: AFP / Lehtikuva

– Ruotsin olisi pitänyt voittaa tämä ottelu 90 minuutissa. Jäi sellainen tunne, että vaihtoja olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin. Peli oli Ruotsin hallussa, mutta pelaajat väsyivät ja Ukrainan puolustukselle ei enää annettu kunnon painetta, Källström näki.

Durmaz oli samoilla linjoilla.

– Vaihtoja olisi pitänyt nähdä paljon aikaisemmin. Pärjäsimme todella hyvin noin 75–80 minuuttia, mutta sitten väsymys alkoi näkyä. Kentälle olisi pitänyt saada energisiä pelaajia. Luulen, että olisimme hoitaneet homman kotiin, jos vaihtoja olisi tehty enemmän jo varsinaisella peliajalla, Durmaz summasi.

Danielson kävi Ukrainan pukukopissa pyytämässä anteeksi

Ukraina selviytyi kahdeksantena eli viimeisenä maana jalkapallon miesten EM-kisojen puolivälieriin.

Ensimmäisellä puoliajalla maalinteossa olivat onnistuneet Ukrainan Oleksandr Zintshenko ja Ruotsin Forsberg.

Ratkaisumaalin pukkasi jatkoajan lisäajalla 120+1. minuutilla Ukrainan vaihtopelaaja Artjom Dovbik.

Ruotsin peliä lopussa vaikeutti puolustaja Danielsonin ulosajo jatkoajalla 99. minuutilla. Hän sai punaisen kortin tultuaan jalkapohja edellä vastaan Ukrainan Artjom Besediniä, joka loukkaantui. Besedin talutettiin kentältä ulos, eikä hän pystynyt varaamaan jalalle painoa.

Danielson on ensimmäinen ruotsalaispelaaja, joka on saanut suoran punaisen kortin EM-kisoissa. Expressen-lehden mukaan Danielson pyysi pelin jälkeen anteeksi Besediniltä.

Ruotsin Marcus Danielson ajettiin ansaitusti ulos jatko-ottelussa holtittomasta taklauksesta.

– Kävin heidän pukuhuoneessa pyytämässä Besediniltä anteeksi. Sanoin hänelle, että tarkoitukseni ei ollut vahingoittaa häntä. Hän ei puhunut englantia, mutta heidän valmentaja tulkkasi. Hän hyväksyi anteeksipyyntöni. Todella harmillista, että hän loukkaantui, Danielson kommentoi ruotsalaislehden mukaan.

EM-turnauksen puolivälieräparit ovat 2.–3. heinäkuuta Sveitsi–Espanja, Belgia–Italia, Tshekki–Tanska ja Ukraina–Englanti.

Lue myös:

Tässä ovat EM-kisojen puolivälieräparit! Ruotsi taipui Ukrainalle shokeeravalla tavalla ja putosi kisoista

Punaista korttia katsellut Ruotsi hävisi jatko-ottelun lisäajalla, Englanti löi Saksan kanveesiin loppuhetkillä – näin eteni EM-kisojen tiistai

Saksa ulos EM-kisoista! Englanti ja Raheem Sterling taituroivat voittomaalin vartti ennen päätöstä

Huomasitko tätä hienoa oivallusta? Ylen video paljastaa, miten Englannin kritisoidun sankarin tähtihetki oli vain 0,7 sekunnin päässä epäonnistumisesta

Murtunut Mbappé julkaisi tunteikkaan päivityksen, mestarivalmentaja Deschampsille murskakritiikkiä Ranskassa: "Hän ei ole kaukana eroamisesta"

Suosittelemme