Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hämmästyttävä määrä EM-kisojen tuoreista tähdistä tulee yhdestä joukkueesta – kaiken takana on valmentajavelho, jolla on raju väite harjoittelemisesta

Saksan Robin Gosens, Tanskan Joakim Maehle ja Italian Matteo Pessina ovat nousseet jalkapallon EM-kisoissa suuren yleisön silmien eteen. Kaikkien kehityksen takana on Serie A -seura Atalanta BC:n päävalmentaja Gian Piero Gasperinin korkea vaatimustaso.

Matteo Pessina tuulettaa, Robin Gosens liukuu ja Joakim Maehle tuulettaa.
Italian Matteo Pessina (vas.), Saksan Robin Gosens ja Tanskan Joakim Maehle ovat nousseet EM-kisoissa isoihin rooleihin. He edustavat seuratasolla italialaista Atalantaa. Kuva: Getty Images
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

– Hän murskaa sinut harjoitteillaan.

Italian entisen maajoukkuetykin Christian Vierin sanomat sanat ovat raa'an kuuloiset. Hän kuvailee lauseellaan italialaisvalmentaja Gian Piero Gasperinin vetämiä harjoituksia ja lisää, että Gasperini on armoton.

Siksi hänen valmentamansa Atalanta BC on nyt Mestarien liiga -joukkue. Sen takia hänen pelaajansa, jotka ovat siirtyneet bergamolaisjoukkueeseen muutaman miljoonan euron korvauksilla, dominoivat EM-kisakenttiä.

Atalantaa seuratasolla edustavista pelaajista viisi on tehnyt tähän mennessä EM-turnauksessa maalin. Tämä on eniten koko kisoissa yhden seurajoukkueen edustajista. Samaan maalintekijämäärään ovat yltänyt EM-kisoissa vain Manchester City. Tähän suoritukseen on pystynyt kisojen historiassa aiemmin vain kolme muuta seurajoukkuetta (Anderlecht 1984, FC Barcelona 2000 ja Real Madrid 2012).

Atalantan pelaajien yhteenlaskettu arvioitu markkina-arvo on jalkapallotilastosivu Transfermarktin mukaan tätä kirjoitettaessa 466,83 miljoonaa euroa. Cityllä vastaava lukema on 1,10 miljardia euroa, mikä tekee siitä arvioidusti maailman arvokkaimman joukkueen.

Saksan Robin Gosens, Tanskan Joakim Maehle, Italian Matteo Pessina, Kroatian Mario Pasalic, Ukrainan Ruslan Malinovskij, Sveitsin Remo Freuler ja Venäjän Aleksei Mirantshuk. Kaikki ovat jalkapallouransa parhaita vuosia lähestyviä pelaajia ja maajoukkueidensa kantavia voimia. Heidän lisäkseen kisoihin valittiin Atalantasta joukkueen kapteeni Rafael Toloi Italian paitaan, Viktor Kovalenko Ukrainaan ja Marten de Roon Hollantiin.

Gosens pelasi yhden elämänsä parhaista otteluista Portugalia vastaan alkulohkossa, kun hän lähes dominoi koko kenttää vasemmalta laidalta. Gosens teki maalin ja syötti kaksi.

Robin Gosensin maali Portugalia vastaan

Maehle puolestaan on pelannut fantastista turnausta Tanskan paidassa. Hän teki maalin sekä Venäjää että neljännesvälierässä Walesia vastaan.

Tanskan Joakim Maehle leikkaa keskelle ja laukoo pallon vasemmalla jalalla etukulmasta 3–0-maaliin.

Nämä pelaajat ovat tulleet Milanon kupeeseen Euroopan jättiläisseuroihin verrattuna pieneen Atalantaan pienehköillä siirtosummilla (pois lukien Malinovskij ja Mirantshuk), ottamaan seuraavan askeleen matkalla huippupelaajaksi. Pian esimerkiksi Gosens, Maehle ja Pessina siirtynevät suurempiin seuroihin ja ottavat paikkansa Euroopan jalkapallotähdistössä. Kuten ennen heitä tekivät Italian paidassa ihastuttanut Leonardo Spinazzola, Manchester Unitedissa debytoinut Amad Diallo, Ruotsin ja Juventuksen laiturilupaus Dejan Kulusevski tai Leicesterin ja Belgian paidassa loistava Timothy Castagne.

Kaiken takana on yksi mies, joka on pelaajiensa urien lisäksi muuttanut "La Dean" eli "Jumalattaren" Serie A -paikastaan jatkuvasti taistelevasta seurasta vakituiseksi Euroopan cup-turnauksien osallistujaksi.

Pep Guardiola tuki synkällä hetkellä

Atalanta on yksi planeetan viihdyttävimmistä ammattilaisjoukkueista. Sen peli perustuu korkeaan prässiin, aktiiviseen pallon kierrättämiseen eri tavoin, laajaan hyökkäystapojen palettiin ja hurjaan työmäärään. Atalantalta nähdään paljon maaleja ja se on ollut kahtena kautena peräkkäin Euroopan huippusarjojen kolmen eniten maaleja tehneen joukkueen joukossa.

Miten Gian Piero Gasperini on tehnyt tämän?

Gian Piero Gasperini katselee kentälle.
Kuva: 2021 Getty Images

Gasperini, 63, on valmentaja, joka vannoo kovan työn ja intensiteetin nimeen. Hän itse on käynyt läpi pitkän polun menestyväksi valmentajaksi, pelattuaan ensin suhteellisen menestyksekkään pelaajauran Italiassa. Päävalmentajauransa hän aloitti Juventuksen juniorijoukkueissa, josta matka vei hänet Crotonen ja Genoan kautta kaudelle 2011–12 Inter Milanin käskyttäjäksi.

Tuo syksy oli hänelle hirveä. Gasperinin luotsaama Inter ei voittanut yhtäkään ottelua kolmeen kuukauteen. Kun Inter hävisi syyskuussa sarjanousija Novaralle 1–3, seurajohto antoi hänelle kenkää.

Syvimmässä aallonpohjassa apu valmennusmotivaation takaisin löytämiseksi tuli yllättävästä paikkaa. Nykyisin Manchester Cityä luotsaava Pep Guardiola kutsui Gasperinin Barcelonaan seuraamaan joukkueensa harjoittelua. Italialaisvalmentaja on kuvaillut, että matka teki hänet taas onnelliseksi.

Alku Atalantassa ei ollut myöskään ruusuinen. Hänen ensimmäisellä kaudellaan 2016–17 hänen joukkueensa hävisi neljä viidestä ensimmäisestä Serie A -ottelustaan, ja Gasperinin asemaa alettiin jälleen kyseenalaistaa.

Yksittäinen päätös kuitenkin muutti hyvin paljon. Gasperini päätti antaa useille nuorille pelaajille avauskokoonpanon paikan. Hän aloitti uudenlaisen pelaajapolitiikkansa Italian pääsarjaa hallinnutta Napolia vastaan. Kokematon Atalanta voitti Napolin 1–0 ja Gasperini oli löytänyt tiensä.

"Pelaajat jotka eivät ole tottuneet tekemään töitä pelottavat minua"

Gasperini vaatii pelaajiltaan jopa äärettömyyksiin menevää halua kilpailla ja tehdä töitä. Bergamolainen journalisti Roberto Belingheri kuvaa DW:n haastattelussa häntä kompleksiseksi ihmiseksi, mutta modernimmaksi valmentajaksi verrattuna muihin maanmiehiinsä.

– Minun harjoituksissani pelaajieni tulee ponnistella rajoillaan. Pelaajat jotka eivät ole tottuneet tekemään töitä pelottavat minua. Voitot syntyvät rajoilla ponnistelusta. Jos ei joudu juoksemaan treeneissä täysillä, ei tee sitä pelissäkään. Mutta, on kuitenkin tärkeää pitää myös hauskaa harjoituksissa, sillä se rakentaa sekä pelityyliä että sen laatua, Gasperini avaa Guardianin haastattelussa valmennusfilosofiaansa.

Pelaajat kehittyvät korkean vaatimustason grillissä. Juuri Sevillaan siirtynyt Atalantan entinen hyökkäyspelin ydinpalanen Alejandro "Papu" Gomez on verrannut, että pelipäivät tuntuvat Gasperinin harjoitusten rinnalla vapaapäiviltä.

Korkea vaatimustaso vaikuttaa juuri siihen, että nuoremmista pelaajista hioutuu timantteja. Gasperini on itse sanonut hakevansa valmennettavakseen nuoria pelaajia, jotka ovat valmiita hyväksymään erään hänen ydinajatuksensa.

– Sen, etteivät jalkapalloilijat treenaa vielä tarpeeksi kovaa verrattuna moniin urheilijoihin. Minun pelaajieni pitää osoittaa se vääräksi. Ne jotka sitoutuvat meidän filosofiaamme, kuuluvat joukkoomme. Ne jotka ovat siihen liian pelokkaita, lähtevät.

Kaikille Gasperinin omille pelaajille hänen filosofiansa ei ole lopulta täysin sopinut. 33-vuotias Gomez, jonka ura lähti nousuun vuonna 2014 hänen tultuaan Metalist Harkovasta valmentajavelhon alaisuuteen, siirtyi keväällä riitaisan kauden päätteeksi pois.

– Papu haaskasi aikaa aiemmin, koska hän ei harjoitellut täysillä. Hänestä tuli yksi Euroopan parhaista pelaajista, kun hän alkoi panostaa treenaamiseen. Hänellä on aina ollut kaikki kyvyt olla loistava, Gasperini totesi aiemmin.

Kaksikon vaikeat välit tulehtuivat lopullisesti viime joulukuussa Mestarien liigan ottelussa tanskalaista Midtjyllandia vastaan. Gomez kieltäytyi tottelemasta valmentajansa tekemiä pelillisiä valintoja ottelussa, mikä johti yhteenottoon. Molemmat pyysivät toisiltaan myöhemmin anteeksi. Yhteistyö ei kuitenkaan voinut jatkua, kun vaativuutta tukeva yhteisymmärrys oli kadonnut.

EM-kisojen sankarit ovat kuitenkin edelleen tyytyväisiä Gasperiniin ja voivat kiittää tätä kehityksestään. Heistä usean tie on kuitenkin viemässä muualle Bergamosta ja EM-turnauksen pelilliset otteet ovat vain lisäliekkiä siirtohuhuille.

Esimerkiksi Italian Matteo Pessina valittiin kisajoukkueeseen loukkaantuneen Stefano Sensin tilalle. Pessina iski ensin alkulohkossa maalin ja auttoi jatkoaikaosumallaan neljännesvälierässä Italian jatkoon Itävaltaa vastaan. Nyt 24-vuotiasta keskikenttäpelaajaa revitään jo suurseuroihin.

Matteo Pessina laukoi Italian 2–0-johtoon Itävaltaa vastaan.

Jalkapallon EM-kisat jatkuvat puolivälierävaiheella perjantaina. Kaikki puolivälierävaiheen ottelut nähdään Ylen TV2:ssa ja Areenassa. Katso kisojen tulevien ottelujen ohjelma ja puolivälieräparit tästä.

Lue myös:

Tässä ovat EM-kisojen puolivälieräparit! Ruotsi taipui Ukrainalle shokeeravalla tavalla ja putosi kisoista

Saksan sankari ei ole unohtanut Cristiano Ronaldon nöyryyttävää käytöstä ottelun jälkeen – pelasi elämänsä pelin portugalilaistähteä vastaan

Tanska oli selvästi parempi kuin Wales, ja eteni puolivälieriin – Kasper Dolberg mitätöi loukkaantumishuolet kahdella maalillaansa

Näillä videoilla pääset EM-jalkapallon tunnelmiin välipäivänäkin – ota haltuun kisojen hienot maalit, tyylikkäät torjunnat ja näppärät kikat

Huomasitko tätä hienoa oivallusta? Ylen video paljastaa, miten Englannin kritisoidun sankarin tähtihetki oli vain 0,7 sekunnin päässä epäonnistumisesta

Suosittelemme