Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mobile Pay on yhdistymässä OP:n Pivon ja norjalaisen Vippsin kanssa – uusi alusta kilpailee alan globaalien jättien kanssa

Danske Bankin, OP:n ja norjalaisen Vippsin mobiilimaksusovellukset yhdistyvät. Uuden yhtiön kotipaikka tulee olemaan Oslossa. Yhtiöstä tulee 11 miljoonalla käyttäjällään yksi Euroopan suurimmista pankkiomisteisista mobiilimaksamisen palveluntarjoajista, pankit kertovat tiedotteissaan.

Kännykän näytöllä näkyy Mobilepay sovellus.
MobilePay-sovelluksella on yli 1,6 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää Suomessa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Elli-Alina Hiilamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Danske Bankin, OP Ryhmän ja norjalaisen pankkikonsortion Vippsin mobiilimaksupalvelut yhdistyvät. Näin MobilePaysta, Pivosta ja Vippsistä muodostuu yhteinen mobiilimaksamisen alusta.

Uudesta yhtiöstä tulee 11 miljoonalla käyttäjällään yksi Euroopan suurimmista pankkiomisteisista mobiilimaksamisen palveluntarjoajista, kerrotaan Danske Bankin ja OP:n tiedotteessa. Yhtiön nimeksi tulee Vipps AS ja sen pääkonttori tulee olemaan Oslossa. Yhtiö tulee olemaan Norjan viranomaisten valvonnassa.

Vippsin nykyisestä toimitusjohtajasta Rune Garborgista tulee uuden yhtiön toimitusjohtaja. Garborgin mukaan yhdistyminen on vastaus mobiilimaksamisen globaaliin kilpailuun. Yhtiön on tavoitteena laajentaa toimintaansa muualla Euroopassa ja kilpailla Applen, Amazonin ja Klarnan kaltaisten toimijoiden kanssa.

Hän sanoi tiedotustilaisuudessa, että uusi yhtiö hakee kasvua erityisesti verkkokaupan saralla.

Nykyiset brändit jatkavat

Suunnitelman mukaan Vippsin omistajapankit omistaisivat uudesta yrityksestä 65 prosenttia, Danske Bank 25 prosenttia ja OP Ryhmä 10 prosenttia. Toteutuakseen yhdistyminen vaatii kilpailuviranomaisten ja Euroopan komission hyväksynnän. Osapuolet odottavat saavansa hyväksynnän tämän vuoden loppupuolella tai ensi vuoden alussa.

– Me jatkamme toimintaa nykyisellään niin kauan, kunnes hyväksyntä tulee, Garborg sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän myös painotti, että eri mobiilimaksualustat jatkavat nykyisillä brändeillään. Palveluiden käyttäjille yhdistyminen merkitsee Garborgin mukaan palvelujen yksinkertaistumista.

Danske Bankin tiedotteen mukaan suurin osa MobilePay -sovelluksen käyttäjistä ei koe muutoksia. Pivon käyttäjille tiedotetaan mahdollisista vaikutuksista, kun suunnitelma tarkentuu viranomaishyväksynnän jälkeen, kerrotaan OP:n tiedotteessa.

OP Ryhmän vähittäispankkitoiminnan liiketoimintajohtaja Harri Nummela totesi tiedotustilaisuudessa, että mobiilimaksaminen on Suomessa muutaman askeleen jäljessä muista Pohjoismaista. Nummela uskoo, että yhdistymisen myötä tilanne tulee muuttumaan, kun mobiilimaksamisen palvelut kehittyvät Suomessa entistä paremmiksi.

Lue lisää

Mobiilimaksamisen suosio sai viime vuonna kasvupotkun, kun kansa vältteli tunnuslukujen näppäilemistä marketeissa

Suosittelemme