Hyppää sisältöön

Taliban on vallannut Afganistanissa nopeasti jo kymmeniä alueita sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti vetäytymisen

Taliban-kapinalliset ovat saaneet hallintaansa YK:n mukaan jo yli 50 aluetta sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti vetäytymisen Afganistanista toukokuussa. Vaikutusvaltainen amerikkalaiskenraali on huolissaan alueiden menettämisestä Talibanille.

Afganistanin armeijan tukijoukot valmistautuvat taistelemaan Talibania vastaan.
Afganistanin armeijan tukijoukot valmistautuvat taistelemaan Talibania vastaan.

Yhdysvaltojen toukokuussa aloittaman vetäytymisen jälkeen Taliban-kapinalliset ovat YK:n mukaan saaneet hallintaansa Afganistanissa jo yli 50 aluetta 370 alueesta.

Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi, että ääri-islamilainen Taliban hallitsee nyt 81 alueellista keskusta 419:sta.

Samaan aikaan eri ryhmittymät ja aseistautuneet siviilit ovat liittyneet armeijan tueksi taistelussa Talibania vastaan.

Aseistautuneet miehet osoittivat tukeaan Afganistanin armeijalle pääkaupunki Kabulissa aiemmin kesäkuussa.

– Olemme mujahidineja. Olemme taistelleet Talibania vastaan aikaisemminkin ja olemme valmiita siihen myös nyt. Emme aio antaa heidän vallata maatamme. Me eliminoimme heidät varmasti, sanoi kabulilainen Qomandan Baryalai uutistoimisto Reutersille.

Mujahidin-sissit taistelivat 1980-luvulla Neuvostoliiton joukkoja vastaan ja Yhdysvallat piti heitä vapaustaistelijoina. Niin ikään Talibania vastaan 90-luvulla taistelleet entiset Pohjoisen liiton sotilaat ovat aktivoituneet.

Aseistautuneet siviilit seisoivat sotilaiden rinnalla Heratissa. Siviilit puolustavat asuinalueitaan Talibania vastaan. Kuva: Jalil Rezayee / EPA

Afganistanin pelätään luisuvan täysimittaiseen sisällissotaan, kun Yhdysvaltojen loput joukot poistuvat maasta.

Taliban on vallannut alueita erityisesti pohjoisessa

Taliban on vallannut alueita erityisesti Afganistanin pohjoisosassa. Monet sen haltuunsa saamista alueista ovat lähellä Tadžikistanin rajaa.

Aiemmin kesäkuussa Taliban ilmoitti hallitsevansa koko pohjoista Kunduzin maakuntaa lukuun ottamatta maakunnan pääkaupunkia.

Afganistanin puolustusministeriö sanoi kuitenkin onnistuneensa valtaamaan alueita takaisin.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Taliban on saanut hallintaansa alueita maakuntakaupunkien ympäriltä. YK:n erityisedustaja Deborah Lyons arvioi, että ääriliike tavoittelee maakuntien pääkaupunkien valtaamisia, kun kansainväliset joukot ovat vetäytyneet (siirryt toiseen palveluun).

Amerikkalaiskenraalilta vakava varoitus

Afganistanin huonontuvasta tilanteesta varoitti myös vaikutusvaltainen amerikkalaiskenraali Austin S. Miller.

Millerin mukaan useiden strategisesti merkittävien alueiden menettäminen Talibanille on huolestuttavaa.

Afganistanin armeijan sotilaat pidättivät Talibanin ja Isisin jäseniä Jalalabadissa maaliskuussa. Kuva: Ghulamullah Habibi / EPA

Miller totesi, että Afganistan on vaarassa ajautua täysimittaiseen sisällissotaan.

– Sisällissodan vaara on nähtävissä, jos nykyinen kehitys jatkuu. Maailman pitäisi olla huolissaan, hän sanoi toimittajille Kabulissa tiistaina uutistoimisto AP:n mukaan.

Millerin mukaan hänen joukoillaan on kapasiteettia auttaa Afganistanin armeijaa, mutta kenraali ei halunnut spekuloida, millaista apu tulevaisuudessa on.

Yhdysvallat vetäytyy Afganistanista pikapuoliin

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Talibanin kanssa solmiman rauhansopimuksen mukaan amerikkalaissotilaiden piti vetäytyä Afganistanista jo toukokuun alkuun mennessä.

Taliban on syyttänyt Yhdysvaltoja sopimuksen rikkomisesta. Ääri-islamilainen liike on myös julistanut voittaneensa sodan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltoja vastaan Afganistanissa.

Amerikkalaiset sotilaat vetäytyvät pian Afganistanista. Kuvan sotilaat osallistuivat harjoituksiin Afganistanin armeijan kanssa Heratissa helmikuussa 2019. Kuva: Jalil Rezayee / EPA

Yhdysvallat on ilmoittanut vetävänsä sotilaansa pois Afganistanista viimeistään vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen vuosipäivään mennessä. Vielä äskettäin Afganistanissa arvioitiin olevan olevan 2 500–3 500 amerikkalaista sotilasta.

Merkittävä askel vetäytymisessä otettiin perjantaina, kun viimeiset Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton sotilaat poistuivat Afganistanin päätukikohdastaan Bagramissa Kabulin pohjoispuolella.

Julkisuudessa on viime päivinä spekuloitu, että suurin osa amerikkalaisista sotilaista poistuisi Afganistanista jo lähipäivinä (siirryt toiseen palveluun), mahdollisesti heinäkuun puoliväliin mennessä.

Yhdysvaltojen helikopteri nousi ilmaan Bagramin lentotukikohdasta vuonna 2019. Nyt amerikkalaissotilaat ovat poistuneet tärkeimmästä tukikohdastaan Afganistanissa. Kuva: Jawad Jalali / EPA

Uutistoimisto AP:n mukaan useimmat Yhdysvaltojen eurooppalaiset liittolaismaat ovat jo vetäneet joukkonsa pois Afganistanista.

Keskiviikkona kotiin palasivat viimeiset italialaiset ja saksalaiset sotilaat.

Viimeiset suomalaissotilaat poistuivat Afganistanista kesäkuun alkupuolella.

AP:n mukaan Afganistaniin jäisi 650 Yhdysvaltojen sotilasta suojelemaan diplomaatteja ja turvaamaan Kabulin lentokenttää.

Rauhanneuvotteluissa ei ole saatu aikaan ratkaisua

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut maan jatkavan humanitaarista ja turvallisuusapua Afganistanille vetäytymisen jälkeenkin, vaikka amerikkalaiset sotilaat poistuvat Afganistanin maaperältä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden (oik.) ja Afganistanin presidentti Ashraf Ghani neuvottelivat Valkoisessa talossa kesäkuun 25. päivä. Kuva: AOP

Yhdysvallat syöksi Talibanin vallasta vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Taliban oli noussut Afganistanissa valtaan viisi vuotta aiemmin.

Qatarin Dohassa Afganistanin hallituksen ja Talibanin käymät rauhanneuvottelut ovat pitkälti pysähdyksissä.

Kenraali Miller painotti tiistaina, että Afganistanissa on saatava aikaan poliittinen ratkaisu konfliktin lopettamiseksi.

Mitä ajattelet Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisestä Afganistanista? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 4.7. kello 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Kansainväliset joukot lähtevät Afganistanista, mutta yksi maa haluaa jäädä – Turkki on valmis lähettämään lisää joukkoja, kunhan hinnasta sovitaan

Suomen pisin sota loppui tällä viikolla – Afganistanin operaatio maksoi satoja miljoonia, mutta mitä sillä saavutettiin?

Suomalaissotilaat jättivät Talibanin, terroristien ja sorrettujen tyttöjen maan – katso kuvatarina Afganistanin 20 vuodesta

Yhdysvaltain vetäytyminen Afganistanista lähenee – amerikkalaisille uhkaa käydä kuten venäläisille ja briteille ennen heitä

Suosittelemme sinulle