Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mökkiläiset kimpaantuivat hurjasteleviin vesiskootterikuskeihin – hakevat Traficomilta täyskieltoa: "On jouduttu hyppäämään SUP-laudalta pois"

Savitaipaleen Virmajärven osakaskunta hakee vesiskoottereiden kieltoa koko järvelle, koska kokevat ne häiritsevinä. Traficomin ylitarkastajan mukaan täyskiellot ovat harvinaisia Suomessa.

Vesiskootteri vauhdissa.
Vesiskoottereilla ajelu halutaan kieltää koko Virmajärven alueella. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Seppo Kivimäki,
Ville Toijonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Roiskis vain ja ohi meni! Pomppiva pörinä kantautuu vielä satojen metrien päästä, kun vesiskootteri kaartaa kauemmas mökkirannasta.

Tähän huristeluun on nyt totaalisesti kyllästytty Savitaipaleen Virmajärvellä, jossa paikallinen osakaskunta on esittänyt liikenne- ja viestintävirasto Traficomille vesiskoottereilla kaartelun täyskieltoa.

– Kruisaillaan, ajellaan sellaista ympyrää tai mieluummin kasia, että päästään niiden omien aaltojen yli hyppimään, Virmajärven osakaskunnan puheenjohtaja Tarmo Hänninen kuvailee.

Rannan vakituiset asukkaat ja mökkiläiset ovat kokeneet vesiskootterit häiritsevinä, ja he ovat olleet aktiivisesti yhteydessä Hänniseen asiasta.

Tarmo Hänninen kertoo, millaista häiriökäyttäytyminen Virmajärvellä on ollut.

Hännisen mukaan vesiskootterien aiheuttama häiriökäyttäytyminen on ollut esillä jo 90-luvulla, mutta silloin asiaan ei ole haettu tukea viranomaisilta. Viime kesänä skoottereita tuli useampi, ja se katkaisi kamelin selän.

– Minulla ei ole paljon mitään tehtävissä, kun tätä eivät ole viranoamiset vahvistaneet. Jotta tämä minun osalta rauhoittuisi, haetaan tätä viranomaispäätöstä, Hänninen kuvailee.

Hän arvelee, että uudehko väline myös koetaan vaaralliseksi, koska siihen ei ole totuttu.

– Minulle on kerrottu, että on jouduttu väistämään veneellä tai jouduttu hyppäämään sup-laudalta pois.

Jotkut ovat Hännisen mukaan jopa käyneet aivan valituksia tehneen henkilön laiturin tuntumassa ajelemassa myöhään illalla.

– En tiedä, onko se sitten maalitusta vai mitä, hän pohtii.

Ilmakuva Virmajärven rannalla olevasta mökistä
Virmajärvessä on pari suurempaa selkää ja paljon kapeita kohtia. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Moottoriveneisiin liittyviä ongelmia ei ole Hännisen korviin kantautunut. Hän arvelee sen johtuvan siitä, että niillä on selkeä, käytännöllinen käyttötarkoitus esimerkiksi kalastuksessa.

– Jokainen tietää, mitä varten ne vesijetit on tehty.

Skootterin omistaja toivoo sopuratkaisua

Virmajärvi on suurehko järvi, pinta-alaltaan reilut kymmenen neliökilometriä.

Järven rannalla Heituinlahdessa mökkeilevä Minna Lahnalahti-Lampinen kertoo, että heidän perheeseensä vesiskootteri hankittiin viime kesänä. Sillä ajelevat satunnaisesti poika ja aviomies.

Vesiskootterien täyskiellon hakemista Lahnalahti-Lampinen pitää ylimitoitettuna.

– Tämän ja viime kesän aikana Virmajärvellä on ollut kolme minun tiedossani olevaa vesiskootteria satunniasesti käytössä. Aikamoinen toimenpide lähteä hakemaan täyskieltoa tällaisen käytön seurauksena, hän sanoo.

Lahnalahti-Lampinen muistelee, että viime vuonna juhannusyönä järvellä ajettiin vesiskootterilla ja vedettiin vesisuksia, mikä aiheutti todennäköisesti häiriötä rantojen asukkaille.

– Mutta sekään ei kestänyt kovin pitkään ja tapahtui kertaluonteisesti nuorten ajamana. Me olemme alusta asti tehneet meidän nuorisollemme selväksi, että emme aja ilta-aikaan missään tapauksessa, jotta kaikilla on kesärauha.

Vaikka täyskielto harmittaisi, se ei olisi Lahnalahti-Lampisen perheelle suunnaton takaisku, sillä vesiskootteri on helpohkosti liikuteltavissa trailerin avulla.

– Sitten täytyy tehdä omat ratkaisut, ja me voimme ajaa muilla järvillä tai tarvittaessa vaikka merellä, kun asutaan pääkaupunkiseudulla.

Minna Lahnalahti-Lampinen kertoo, mitä ajattelee Virmajärvelle suunnitellusta vesiskootterikiellosta.

Sopuratkaisu olisi kuitenkin toiveissa.

– Toivoisi, että tällaiselle järvelle mahtuisi kaikenlaiset sähkö- ja bensakäyttöiset ajoneuvot yhtä lailla kuin sup-lautailijat ja soutuveneilijät. Tällaiset muutamat vesijetit sinne minun mielestäni mahtuu myös.

"Mieluummin etuajassa"

Osakaskunnan puheenjohtaja Tarmo Hänninen arvelee, että vesiskoottereita oli Virmajärvellä viime kesänä 4–5 kappaletta. Tänä keväänä määrä näyttäisi vielä hieman vähentyneen.

Täyskieltoa päätettiin silti hakea. Asiasta kirjoitti ensin Etelä-Saimaa.

– Ajateltiin, että mieluummin etuajassa kuin siinä vaiheessa, kun siellä on pilvin pimein näitä jettejä, sanoo Hänninen.

Savitaipaleen Virmajärven osakaskunnan puheenjohtaja Tarmo Hänninen.
Tuntemattomatkin pysäyttävät Tarmo Hännisen tullessaan kertomaan vesiskootterien lieveilmiöistä. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Hänninen pohtii, että myös jonkinlaista lievempää rajoitusta olisi voinut hakea. Hän on kuitenkin skeptinen sen suhteen, miten rajoitusta olisi valvottu.

– Tästä on poliisille ilmoitettu useamman kerran, mutta jokainen tietää, mitkä kiireet viranomaisilla on. Sellaisilla ei ole vaikutusta.

Hänninen ei usko vesiskootterikiellon hakemisen aiheuttavan ryppyä järven asukkaiden yhteisöön. Hän on vakuuttunut siitä, että kiellon kannalla ei ole vain pieni vähemmistö.

– Minulle ihan ventovieraat ihmiset tulevat kertomaan näistä tapahtumista, mitä siellä järvellä on tapahtunut. Kun ihmiset ovat kuulleet, että osakaskunta on tehnyt tällaisen ratkaisun, ei ole tullut yhtään ihmistä, joka olisi moittinut, Hänninen kertoo.

Kieltoa ei voida asettaa ennakoivasti

Traficomin ylitarkastajan Jani Koirasen mukaan vesiskootterikiellot ovat harvinaisia Suomessa, vaikka niitä jonkin verran onkin.

Kieltoja on asetettu sekä kokonaisille pienille järville että isompien vesialueiden osille. Rajoituksesta ilmoitetaan alueella muun muassa maastomerkinnöillä.

Vesiskootterilla ajo kielletty-merkki.
Tällaisella merkillä vesiskootterilla ajaminen kiellettäisiin. Kuva: Traficom

Kieltoa ei voida Koirasen mukaan asettaa ennakoivasti tai laajalle alueelle varmuuden vuoksi. Nopeusrajoituksen tai aallokon aiheuttamisen kieltäminen voi olla lain puitteissa helpompaa saada läpi.

– Jotain tiettyä vesikulkuneuvoa koskevia kieltoja tai rajoituksia on mahdollista asettaa vain, jos voidaan osoittaa sen aiheuttavan erityisen huomattavaa haittaa tietyllä alueella, Koiranen sanoo.

"Erityisen huomattava haitta" on määrittelykysymys, mutta se perustuu muun muassa asukkaiden ja viranomaisten antamiin lausuntoihin. Lopullista päätöstä tehtäessä punnitaan lausunnot kokonaisuutena.

Virmajärven tapaus jakaa mielipiteitä, ja muutamat kuntalaiset ovat jo jättäneet asiaan omat vastineensa. Myös Savitaipaleen kunta suhtautuu kieltoon kriittisesti.

Virmajärven vesiskootterikiellon läpimenon mahdollisuuksia on Koirasen mukaan vielä liian varhaista arvioida. Lopullinen päätös tullee vasta alkusyksystä.

Suosittelemme