Hyppää sisältöön

Tuhannet omakotiasujat hakeneet avustusta öljylämmityksestä luopumiseksi – ruuhkat jatkuvat, EU:n elvytyspaketista odotetaan lisärahoitusta

Pientalojen lämmitysjärjestelmien uusimiseen haettavia energia-avustuksia on haettu runsaasti. Pirkanmaan ely-keskukseen on tullut jo 15 000 hakemusta, josta vajaa puolet on käsitelty.

Suomi pyrkii eroon fossiilisesta öljylämmityksestä vuoteen 2030 mennessä. Arkistokuva. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Pientaloasujat ovat edelleen hakeneet tiuhaan avustusta siirtymisessä öljylämmityksestä fossiilittomiin lämmitysmuotoihin.

Pirkanmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä kertoo, että kesäkuun viime päiviin mennessä hakemuksia on tullut viime syksystä lähtien noin 15 000. Niistä 7 000 on käsitelty.

Hakemuksen käsittely kestää tällä hetkellä noin puoli vuotta.

– Meillä on valtavasta määrästä johtuen tosi kova ruuhka. Työn voi toki totetuttaa jo siinä välissä eikä päätöstä tarvitse odottaa. Kun päätös on saatu ja maksatushakemus tehty, avustus tulee tilille muutamassa viikossa, Heikkilä sanoo.

Tukimuotoja on useita

Öljylämmityksestä luopujilla on tarjolla tukea kolmella eri tavalla.

Valtion myöntämää Ely-keskuksen energia-avustusta (siirryt toiseen palveluun) voi saada 4 000 euroa, jos öljylämmityksen vaihtaa maalämpöön, ilmavesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön.

2 500 euron avustuksen Ely-keskus voi myöntää silloin, kun energian lähteenä käytetään pellettiä, puuta tai suoraa sähköä.

Pirkanmaan Ely-keskuksessa käsitellään keskitetysti kaikki pientalojen energiahakemukset. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Toinen tapa on hakea ARAn energia-avustusta. ARAn energia-avustusta myönnetään laajasti energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin. Sen määrä on 50 prosenttia kustannuksista, mutta enintään 4 000 tai 6 000 euroa riippuen energiatehokkuuden paranemisesta.

– Aran avustusta voi saada muihinkin kuin pientalojen energia-avustusremontteihin. Elyn avustus keskittyy pelkästään öljylämmityksestä luopumiseen, Heikkilä selventää.

Kolmas tapa on kotitalousvähennys, johon on kaavailtu korotusta öljylämmitykseen vaihtajille vuosille 2022-2027.

EU:n elpymispaketista määrärahoja avustuksiin

Avustusta on Ely-keskuksesta haettu niin paljon, että rahoitus on käytännössä jo syöty.

Avustuksiin varattiin viime viime vuoden lisäbudjetista noin 28 miljoonaa ja tämän vuoden varsinaisesta budjetista 9,4 miljoonaa. Lisäksi tämän vuoden ensimmäiseen lisäbudjettiin varattiin 10 miljoonaa (siirryt toiseen palveluun).

Heikkilä kertoi toukokuussa Ylellä, että tämä summa, noin 48 miljoonaa euroa riittää suunnilleen 13 000 avustukseen.

Lue lisää: Öljylämmityksen vaihtoavustusta on haettu niin paljon, että uusille ei enää riitä rahaa – Hakemuksen käsittely kestää jopa puoli vuotta

– Odotamme vielä lisärahoitusta EU:n elvytyspaketista. Siitä on tulossa tälle vuodelle vielä 25 miljoonaa, mikäli paketti nyt elokuussa EU:Ssa hyväksytään, Vesa-Pekka Heikkilä sanoo.

Avustushakemuksia tulee edelleen tiuhaan, 600–800 kuukaudessa.

– Suhteessa asukaslukuun ja asukastiheyteen on ympäri maan hakemuksia tullut, eli missään ei ole hakematonta paikkaa.

Hallitusohjelman mukaan Suomessa luovutaan fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä 2030-luvun alkuun mennessä.

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan toimenpideohjelmaa fossiilisesta öljylämmityksestä luopumiseksi. Toimenpideohjelman lausuntokierros päättyi toukokuun lopussa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 1.7. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle