Hyppää sisältöön

Hovioikeus lievensi Poliisiammattikorkeakoulun opettajan tuomiota: oikeuden mukaan kyse ei ollut seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Turun hovioikeus tuomitsi Poliisiammattikorkeakoulun opettajan sakkoon virkavelvollisuuden rikkomisesta ja seksuaalisesta ahdistelusta. Oikeus katsoi, että seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistö ei täyttynyt. Osa seksuaalisista ahdisteluista ehti vanhentua.

Poliisiammattikorkeakoulun opettajan syytteitä käsiteltiin tammikuussa 2020 Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kuva: Petra Ketonen / Yle
Antti Palomaa

Turun hovioikeus on muuttanut Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiota, joka koski Poliisiammattikorkeakoulun opettajan epäiltyä epäasiallista käytöstä.

Hovioikeus tuomitsi opettajan virkavelvollisuuden rikkomisesta ja yhdestä seksuaalisesta ahdistelusta. Oikeus määräsi rangaistukseksi 60 päiväsakkoa, mikä tekee syytetyn ilmoittamien tulojen perusteella 1 440 euroa.

Tammikuussa 2020 Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi opettajan syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomisen ja seksuaalisen ahdistelun lisäksi kahteen opiskelijan seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Hovioikeuden mukaan seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistö ei täyttynyt, koska uhrit eivät olleet erityisen riippuvaisia syytetystä. Oikeuden mukaan tämä on edellytys sille, että tekoa voidaan pitää seksuaalisena hyväksikäyttönä. Tällaiseen riippuvuuteen ei oikeuden mukaan riitä pelkästään se, että syytetty on toiminut asianomistajien opettajana.

Syytetty vaati hovioikeudessa, että syytteet hylätään ja hänet vapautetaan korvausvelvollisuudesta tai rangaistusta ja vahingonkorvausvelvollisuutta ainakin alennetaan.

Syyttäjä vaati, että hovioikeus tuomitsisi syytetyn rangaistuksiin myös niistä syytteistä, jotka käräjäoikeus hylkäsi.

Syytteitä ehti vanhentua

Hovioikeuden mukaan useissa syytekohdissa oli kysymys seksuaalisista teoista ja teot olivat seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavia. Oikeus katsoi, että teot täyttivät seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkit. Tältä osin syytteet ehtivät kuitenkin vanhentua.

Hovioikeus hylkäsi myös näitä syytteitä koskeneet vahingonkorvausvaatimukset vanhentuneina.

Ankarin rangaistus seksuaalisesta ahdistelusta on kuusi kuukautta. Syyte vanhenee kahdessa vuodessa, jos ankarin rangaistus on enintään vuosi vankeutta, sakkoa tai rikesakko.

Epäillyt rikokset tulivat ilmi vuoden 2019 helmikuussa, mutta syytteiden mukaan tekoja on ollut vuodesta 2015. Opiskelijat eivät olleet uskaltaneet puhua epäasiallisesta kohtelusta.

Vyyhti alkoi purkautua vasta vuosien jälkeen, kun syytetyn opettajakollega joutui itse koskettelun uhriksi ja kuuli opiskelijoiden puhuvan vastaavasta kohtelusta. Koulu alkoi selvittää asiaa tämän jälkeen.

Käräjäoikeudessa Poliisiammattikorkeakoulun opettajana toiminutta ylikonstaapelia syytettiin kuudesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksuaalisesta ahdistelusta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjä vaati opettajalle ehdollista vankeusrangaistusta.

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Lue lisää:

Poliisiammattikorkeakoulun opettajalle sakot opiskelijoiden seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta

Vyyhti alkoi purkautua vuosien jälkeen: Epäiltyjä uhreja 7, yksi ulkomailta – Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa syytetään seksuaalirikoksista

Poliisiammattikorkeakoulun opettajalle luetaan syytteet hyväksikäytöstä – epäasiallisen käytöksen on epäilty jatkuneen vuosia

Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa vastaan nostettu syytteitä seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta

Suosittelemme sinulle