Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Donald Rumsfeld on kuollut

Yhdysvaltain silloinen puolustusministeri Donald Rumsfeld tiedotustilaisuudessa vuonna 2004.
Donald Rumsfeld vuonna 2004. Kuva: Shawn Thew / EPA
Maiju Ylipiessa
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Donald Rumsfeld on kuollut 88-vuotiaana. Rumsfeldin kuolemasta kertoi keskiviikkona hänen perheensä.

Rumsfeld toimi puolustusministerinä kahdesti: Gerald Fordin presidenttikaudella vuosina 1975–1977 sekä George W. Bushin kaudella vuosina 2001–2006.

Bush julkaisi pian Rumsfeldin kuolinuutisen jälkeen lausunnon, jossa hän suri "esimerkillisen virkamiehen ja erittäin hyvän miehen" kuolemaa.

– Hänellä oli älykkyyttä, suoraselkäisyyttä ja lähes ehtymättömästi energiaa, hän ei koskaan kalvennut vaikeiden päätösten edessä eikä koskaan kavahtanut vastuuta, Bush sanoi lausunnossaan.

Rumsfeld johti Yhdysvallat sotaan Afganistanissa vuonna 2001 ja Irakissa vuonna 2003.

Irakin sodan alla Rumsfeld ja muut hallinnon jäsenet esittivät varoituksia irakilaisisten joukkotuhoaseiden uhasta. Tällaisia aseita ei koskaan löytynyt, mutta niiden uhkaa käytettiin perusteena hyökätä Irakiin.

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin maaliskuussa 2003 ja syrjäytti pian maan johtajan Saddam Husseinin. Hyökkäyksen jälkimainingeissa maa suistui kaaokseen. Yhdysvaltalaisjoukot poistuivat Irakista vasta vuonna 2011.

Kritiikki Irakin sodasta kohdistui suureksi osaksi Rumsfeldiin, ja vuonna 2006 tämä sai lähteä ministerin paikalta.

Vuonn 2004 Rumsfeld tarjoutui kaksi kertaa eroamaan ministerinpaikalta sen jälkeen, kun julkisuuteen nousi järkyttäviä kuvia vankien kiduttamisesta Abu Ghraibin vankilassa Irakissa. Kuvissa yhdysvaltalaista henkilökuntaa muun muassa poseerasi hymyillen nöyryytettyjen vankien vieressä.

Rumsfeldin ministerikauden aikana avattiin myös Guantanamon vankileiri Yhdysvaltain tukikohtaan Kuubassa. Ihmisoikeusaktivistien mukaan vankeja on kidutettu leirillä. Useat kansainväliset tahot ovat vaatineet leirin sulkemista.

Rumsfeldin on raportoitu itse hyväksyneen raa'at kuulustelumetodit, joita vankeihin käytettiin Guantanamossa ja Irakissa.

Suosittelemme