Hyppää sisältöön

STM ja THL: Koronatapausten määrä on kasvussa – EM-kisaturistien tartunnat levinneet lähinnä perhepiirissä

Positiivisten testitulosten osuus testatuista on kasvanut. Yli kolmannes tartunnoista on nuorilla aikuisilla. Yli 40 prosenttia viime viikolla todetuista tartunnoista liittyy suoraan Venäjän kisaturismiin.

Jätkäsaaren rokotuspisteelle muodostui hetkellisesti jonoa 16. kesäkuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uusia koronatapauksia todettiin viime viikon aikana (21.-27.6.) runsaasti edellisiä viikkoja enemmän, yhteensä 947 tapausta.

Tapauksia todettiin yli 400 enemmän kuin edeltävällä viikolla. Uusien tartuntojen määrän kasvun selittää suurimmalta osin jalkapallon EM-kisaturisteilla todetut tartunnat.

Venäjällä Pietarissa jalkapallon EM-kisoissa vieraili edellisviikkojen aikana vähintään 4 500 suomalaista. Kisoista palanneilla henkilöillä on todettu 30.6. mennessä 386 positiivista testitulosta ja 50 jatkotartuntaa.

Suurin osa tapauksista on raportoitu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla (yhteensä 264 tapausta ja 17 jatkotartuntaa), sekä Pirkanmaan (38 tapausta ja 8 jatkotartuntaa) ja Varsinais-Suomen (31 tapausta ja 5 jatkotartuntaa) sairaanhoitopiireissä.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus kaikista uusista tartunnoista onkin kasvanut. Viikolla 25 puolet tartunnoista oli peräisin ulkomailta, kun edellisellä viikolla ulkomailta saatujen tartuntojen osuus oli 33 prosenttia.

– Noudattaisin valtioneuvoston suositusta välttää kaikkea tarpeetonta matkustamista [ulkomaille]. Kannattaisi katsoa mahdollisuuksia matkailla kotimaassa ulkomaiden sijaan, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola.

Yli 40 prosenttia viikolla 25 todetuista tartunnoista liittyy suoraan Venäjän kisaturismiin.

Pasi Pohjolan mukaan jalkapalloturistien tuomat tartunnat ovat tähän mennessä levinneet lähinnä perhepiirissä.

– Varsin hyvin ihmiset ovat pääsääntöisesti noudattaneet ohjeita ja käyneet testeissä. Nämä tapaukset on saatu sillä tavalla tunnistettua ja asetettua karanteeniin. Pääosa jatkotartunnoista on lähi- tai perhepiirissä. Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että tilanne on saatu haltuun, mutta voi olla, että tässä joutuu vielä viikon verran katsomaan, että mikä tämä kokonaisuus tulee olemaan, Pohjola sanoo.

Yli kolmannes tartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla

Uusia tartuntoja ilmaantui kahden viimeksi kuluneen viikon aikana 27 ja kahden niitä edeltävän viikon aikana 23 sataatuhatta asukasta kohden.

Tartuntojen ilmaantuvuus on noussut erityisesti 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Viikolla 25 todetuista tartunnoista yli kolmannes todettiin 20-29–vuotiailla.

– Iso osa siitä liittyy varmasti Pietarin-kisojen matkustamiseen, Pohjola sanoo.

Epidemiatilanne on edelleen rauhallinen monella alueella ja sairaaloissa

Epidemiatilanne on monilla alueilla edelleen rauhallinen. Joillakin alueilla on esiintynyt paikallisia tartuntarypäitä.

Suurin osa Suomesta on epidemian perustasolla. Vain Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Lahti ja Kajaani ovat kiihtymisvaiheessa.

Etenkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, tartuntojen määrä kasvoi merkittävästi EM-kisaturisteilla todettujen tartuntojen myötä.

Sairaalahoidossa Covid-19-potilaita oli 30.6.2021 sairaanhoitopiirien ilmoituksen mukaan yhteensä 38, joista perusterveydenhuollon osastoilla 3, erikoissairaanhoidon osastoilla 28, ja teho-osastoilla 7 potilasta. Sairaalahoidon tarve on toistaiseksi olennaisesti ennallaan.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 30.6.2021 ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 973.

Testeissä käytiin aiempia viikkoja selvästi vähemmän – covid-19 tapausten osuus selvästi kasvanut

Koronavirustestien määrä on ollut laskussa kesäkuun alusta lähtien. Viikolla 25 tehtiin noin 68 000 testiä, mikä on noin 24 000 testiä vähemmän kuin edellisviikolla.

Covid-19-tapausten osuus testatuista näytteistä on selvästi kasvanut. Viikolla 25 osuus oli 1,4 prosenttia.

Suomi on ylittänyt EU:n asettaman tavoitteen, jonka mukaan yli 18-vuotiaista yli 70 prosentin tulisi saada koronarokote.

Koko maassa noin 58 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja toisen annoksen 18 prosenttia. Noin 72 prosenttia yli 18-vuotiaista on saanut ensimmäisen koronarokotteensa.

Korjaus 2.7. 2021 klo 19.00. Radiouutisissa 1.7. klo 12.00 kerrottiin, että koronatapauksia olisi ollut viime viikolla lähes 950 enemmän kuin edellisellä viikolla. Tartuntoja oli yhteensä 947 eli runsaat 400 enemmän kuin viikkoa aiemmin.

Lue myös:

Katso oman kuntasi koronatilanne ja rokotuskattavuus – grafiikka näyttää tuoreimmat luvut

Ristiinrokottaminen kahdella koronarokotevalmisteella kannattaa, vahvistaa brittitutkimus – THL:n Nohynek: Ei mitään vakavia turvahuolia

Koronarajoitusten purkaminen lykkääntyy pääkaupunkiseudulla – kisaturistien tartuntoja todettu jo noin 230 Uudenmaan alueella

Avainasemassa ovat nyt Pietarin jatkotartunnat, sanoo HUSin Mäkijärvi – “Kesälomia ei tarvitse perua, mutta järkevästi pitää toimia”

Neljäs korona-aalto uhkaa nyt – HUSin Mäkijärven mukaan jopa tuhannet ovat voineet altistua Pietarista saaduille kisatartunnoille

Suosittelemme sinulle