Hyppää sisältöön

Kirjaston sähköavusteiset kuormapyörät suursuosiossa Joensuussa – voi lainata muuttokuorman tai lasten kuskaamiseen

Osana Joensuun ilmastotoimia kirjastolle hankitut järeät kuormapyörät ovat olleet valtavan suosittuja. Sähköavusteinen kuormapyörä on kirjastoissa harvinaisuus.

Kirjastosta voi lainata sähköavusteisen taakkapyörän Joensuussa
Kirjastosta voi lainata sähköavusteisen taakkapyörän Joensuussa
Tanja Perkkiö

Kuormapyöriä on Suomen kirjastoista lainattavissa vain muutamassa paikassa, tavanomaisia polkupyöriä ympäri Suomea melko yleisesti. Joensuun kirjastojen lainaajien käyttöön saamia sähköavusteisia kuormapyöriä ei tiettävästi ole missään muualla.

Kuormapyöriä ei ole ostettu kirjamäärärahoista niistäen, vaan osana Joensuun Ilmastokorttelit-hanketta. Sen vuoksi arvokkaat pyörät pystytään tarjoamaan täysi-ikäisille kirjastokortin haltijoille.

Lainausmahdollisuuden avulla on tarkoitus kokeilla, kannustaako kuormapyöräily kevyempään ja päästöttömämpään liikkumiseen myös taakkojen kanssa. Sähköavusteisuus nostaa yhden pyörän hinnan useisiin tuhansiin euroihin.

– Ei meillä olisi näitä ollut mahdollisuutta hankkia kirjaston määrärahoista, kertoo kirjastopalvelujohtaja Suvi Pirnes-Toivanen.

Sana on kiirinyt

Pyörävankkurit ovat lainaajille kelvanneet. Kirjaston “hyllyssä” ne eivät ole olleet oikeastaan hetkeäkään, vaan pyörät ovat lähteneet heti lainasta palattuaan seuraavalle koeajoon ja hyötykäyttöön.

Pyöriä on 3 erilaista ja niiden laina-aika on viikko. Kuormapyöriä ei ole voinut varata.

– Syksyllä kun saamme käyttäjäkokemuksia, pohditaan millä mallilla näitä lainataan jatkossa. Talveksi pyörät laitetaan pois käytöstä, selvittää Suvi Pirnes-Toivanen.

Pyörävalikoiman ideana oli, että erilaisia malleja voi kokeilla, ennenkuin päättää hankkiiko arvokkaan ajokin itselleen.

Testipyörämme oli mallia Urban Arrow, jolla voi kuskata yhtä enintään 10-vuotiasta tai kahta alle 6-vuotiasta lasta. Se kulki alun totuttelun jälkeen melkein kuin normaali pyörä ja 5-portainen sähköavusteisuus innosti polkemaan ylimääräisiä ylämäkiä.

Vaikka pitkä akseliväli hämäsi aluksi, pyörä kääntyi yllättävän ketterästi. Kuormaa voisi ottaa kyytiin vaikka ison perheen viikonloppuostosten verran.

– Juuri tämä sähköavusteisuus on siivittänyt suosiota, kun kuormaa jaksaa polkea ylämäissäkin, epäilee kirjastovirkailija Miia Oksman Nepenmäen lähikirjastosta.

Kesän ajan Joensuun kirjastojen kuormapyörät ovat lähikirjastoissa. Nepenmäestä on lainattavissa etukuormakopallinen pyörä ja koeajopyörämme.

Reijolan kirjastosta saa lainata polkijan lisäksi kahta aikuista etupenkillä kuskaavaa ajopeliä. Sillä on yksi lainaaja kuskannut tulevaa vaimoaan. Suvi Pirnes-Toivanen pohti, että skandinaavinen riksamalli voisi sopia vaikkapa palvelutalojen vanhusten käyttämiseen maisema-ajelulla.

Syksyn osalta pyörien lainauspaikat ovat vielä avoinna. Alunperin pyörien piti palata pääkirjastolle keskustaan, mutta kaupunginosakirjastoissakin olisi taakkapyörille töitä.

– Ilmastokorttelit-hanke mahdollisti meille pyörät, mutta niiden huoltokulut ovat jatkossa sellaiset, että etsimme niille poikkeuksellisesti sponsoreita, että ne voidaan lainaajien käytössä pitää, sanoo kirjastopalvelujohtaja Suvi Pirnes-Toivanen.

Kirjaston lainat aina maksuttomia

Kirjastolain mukaan lainattavista tavaroista, siis myöskään kuormapyöristä, ei saa periä vuokraa, vaan lainaamisen pitää olla maksutonta kirjastokortin haltijoille. Kuormapyörien lainaajan täytyy olla täysi-ikäinen ja lainaussopimuksessa tehdään selkeäksi, että mahdolliset vahingot ovat lainaajan vastuulla.

Palaute kirjastolle on ollut kiittävää jo reilun kuukauden ajan, kun kuormapyöriä on ollut lainattavissa.

– Ihan varmasti tänään, kun kirjasto avautuu, meillä on täällä jono. Siinä tulee olemaan ihmisiä, jotka haluavat lainata kuormapyörän. Kun tämä pyörä oli päivän poissa (Ylen jutun vuoksi), sitä jo kyseltiin, sanoo kirjastovirkailija Miia Oksman.

Suosittelemme sinulle