Hyppää sisältöön

Kotimaan matkailijat löysivät Utsjoelle lohenpyynnin täyskiellosta huolimatta

Kotimaiset matkailijat ovat löytäneet Utsjoelle, vaikka lohenpyynti on tänä vuonna kielletty Tenojoella. Vain pieni osa matkannut Tenolle harjuksenpyyntiin, ja suurin osa ei ole kalastusmatkailijoita. Kotimaanmatkailijat ovat löytäneet luonnossa harrastamisen.

Kotimaan matkailijat löysivät Utsjoen suurimmat lomakylät. Kuva: Yle / Jouni Aikio

Matkailijat ovat löytäneet Utsjoelle, vaikka Tenojoen lohi on rauhoitettu vuoden loppuun asti, eikä lohen kalastaminen ole sallittua.

Utsjoen suurimpiin majoittajiin kuuluvista Lomakylä Vallesta ja Nuorgamin Lomakylästä kerrotaan, että koko kesän varaustilanne näyttää hyvältä, vaikka suurin osa tämänvuotisista matkailijoista ei kalasta.

Nuorgamin Lomakeskuksen yrittäjän Marjatta Holmbergin mukaan kotimaiset matkailijat ovat löytäneet erilaisia harrastustapoja ja suuntaavat luontoon esimerkiksi pyörillä tai meloen.

– Emme ole samalla tavalla riippuvaisia lohenpyytäjistä kuin muut alueen majoitustoimijat, vaan meillä on aina käynyt pääasiassa perheitä ja muita seurueita. Kahden viime viikon aikana on näkynyt myös keskieurooppalaisia matkailijoita, mikä on ollut ilahduttavaa, Holmberg kertoo.

Lomakylä Vallen asiakkaista suurin osa on sen sijaan perinteisesti ollut kalastajia. Tänä vuonna kalastajia on vain murto-osa, sillä vain harva matkustaa paikalle harjuksen pyyntiin.

Lomakylän toimitusjohtajan Petteri Vallen mukaan lohituristit ovat tavallisesti viipyneet lomakylässä noin viikon, mutta tänä vuonna tyypillinen yöpymisaika on 3–4 vuorokautta. Mökkien hyvä käyttöaste näyttää jatkuvan syyskuun loppuun asti.

Tenon Lohirannan yrittäjän Nilla Tapion mukaan kotimaisten matkailijoiden määrä on lisääntynyt ja he korvaavat osittain pyyntikiellon varsinkin pienemmille toimijoille aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. Moni utsjokelaisyritys vuokraa kalastusveneitä ja myy kalastuslupia, joille ei tänä kesänä ole kysyntää.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle