Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalan hirvikanta on heikentynyt entisestään – syksyn jahtikaudelle entistä vähemmän hirvilupia

Suomen Riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan syksyn jahtikaudelle vajaa tuhat hirven pyyntilupaa. Määrä on lähes kolmanneksen vähemmän kuin vuosi sitten.

Hirvenmetsästys alkaa tänä vuonna 9. lokakuuta. Kuva: Heikki Rönty / Yle

Syksyn hirvijahtiin on myönnetty Pohjois-Karjalaan aiempaa vähemmän pyyntilupia. Syynä on neljättä vuotta peräkkäin heikentynyt hirvikanta.

Suomen riistakeskus on myöntänyt maakuntaan syksyn jahtikaudelle 977 hirvenkaatolupaa. Määrä on lähes kolmanneksen vähemmän kuin edellisellä jahtikaudella, jolloin lupia oli 1 390.

Suurin muutos on luvassa Juuan, Liperin, Outokummun ja Polvijärven alueelle, missä lupamäärä puolittuu. Joensuun seudun, Enon, Tuupovaaran ja Ilomantsin alueella luvat vähenevät noin 30 prosenttia; Kiteen, Keäslahden Rääkkylän ja Tohmajärven alueella noin neljänneksen. Ylä-Karjalassa ja Lieksassa lupamäärä pysyy lähes ennallaan.

Syksyn luvilla on mahdollista metsästää arviolta 1 250 hirveä. Yhdellä luvalla voi kaataa joko yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Pohjois-Karjalassa elää runsaat 4 590 hirveä. Metsästyksen lisäksi verottaa metsästyksen lisäksi suurpedot. Siksi esimerkiksi karhunkaatolupia on painotettu Pohjois-Karjalaan.

Suosittelemme sinulle