Hyppää sisältöön

Ruotsi yrittää kasata uutta hallitusta, mutta porvarit heittivät pyyhkeen kehään – pallo on uudelleen demareiden Löfvenillä

Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ilmoitti torstaina luopuvansa hallituksen tunnustelijan roolista. Kristersson totesi tiedotustilaisuudessa Tukholmassa, että porvarihallituksen muodostaminen ei tällä hetkellä ole mahdollista.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tiedotustilaisuudessa Tukholmassa maanantaina. Kuva: Stina Stjernkvist / EPA
Pauli Lahti

Ruotsin vaikea hallituksen muodostus ei ota helpottuakseen.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson totesi torstaina kaksipäiväisen urakkansa päätteeksi, ettei Ruotsiin ole mahdollista saada muodostettua porvarihallitusta nykyisillä voimasuhteilla.

Seuraavaksi hallituksen muodostamista yrittää jälleen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, virkaa tekevä pääministeri Stefan Löfven.

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén antoi Löfvenille ensi maanantaihin asti aikaa esitellä hallituskokoonpano, jolla olisi valtiopäivien tuki takanaan.

Löfven otti tehtävän vastaan kertomalla sosiaalisessa mediassa, että hän on valmis vastuunkantoon yhdessä muiden "rakentavien voimien" kanssa.

Löfvenin johtama sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus kaaatui viime viikolla valtiopäivillä saatuun epäluottamuslauseeseen.

Valtiopäivien puhemies voi esittää uutta hallitustunnustelijaa neljä kertaa. Sen jälkeen maassa on järjestettävä uudet vaalit.

Lue lisää:

Ruotsissa aika käy vähiin Stefan Löfvenille – enää päivä aikaa päättää pidetäänkö uudet vaalit vai aloitetaanko hallitustunnustelut

Vältetäänkö Ruotsissa sittenkin uudet vaalit? Keskustapuolue peruu vaatimuksensa vuokrasääntelyn höllentämisestä, pääministeri Löfven kiittelee

Suosittelemme sinulle