Hyppää sisältöön

Huuhkajien esitykset EM-kisoissa avasivat upean mahdollisuuden – pelaaja-agentilta lupaava arvio suomalaispelaajien arvosta siirtomarkkinoilla

Tuore arvokisaesiintyminen nostaa monen suomalaisen arvoa kansainvälisillä siirtomarkkinoilla. Jalkapalloagentti Teemu Turusen mielestä innostus on hyödynnettävä.

Daniel O’Shaughnessyn vahvat peliesitykset EM-kisoissa voivat avata miehen tien kotimaista Veikkausliigaa suurempiin ympyröihin. Kuva: Getty Images
Juuso Koskinen

Huuhkajien pelaajat ovat avanneet kesän siirtomarkkinat rytinällä ensimmäisen arvokisaesiintymisensä jälkeen.

Paulus Arajuuri teki vastikään yksivuotisen sopimuksen kyproslaisen Anorthosis Famagustan kanssa. Joni Kauko puolestaan siirtyi viime viikolla Intiaan ATK Mohun Baganiin kaksivuotisella sopimuksella.

Huuhkajista Kaukon lisäksi Teemu Pukkia ja Lassi Lappalaista edustava jalkapalloagentti Teemu Turunen arvioi ensimmäisen arvokisaesiintymisen nostaneen suomalaispelaajien osakkeita siirtomarkkinoilla merkittävästi.

– Suomalaisen jalkapallon tulevaisuudelle arvokisaesiintyminen teki todella hyvää ja kokonaistasolla suomalaisten jalkapalloilijoiden arvo on nousussa. Samoin kävi Islannille muutama vuosi takaperin, Turunen sanoo.

Nyt, kun kelkka on käännetty, arvokisamenestyksen jatkumoa olisi tärkeää pystyä vaalimaan.

– Suomalaisessa jalkapallossa on tällä hetkellä hyvä henki päällä. Tämä hype on nyt käytettävä hyväksi.

– Arvokisaesiintymisten myötä Suomeen käännetään enemmän katseita. Meiltä lähtee paremmilla siirtosummilla pelaajia ulospäin, mikä taas tuo rahoja suomalaiseen futikseen ja sen kehitystyöhön, Turunen jatkaa.

Myös kansainvälisellä mediahuomiolla on paljon merkitystä.

O’Shaughnessy oli yksi merkittävistä hyötyjistä

Tuloksellisesti Huuhkajien pelit sujuivat kohtuullisesti, vaikka Suomi olikin monesti vastaanottavana osapuolena. Monen pelaajan esitys oli varsin tasapainoinen.

EM-turnauksessa viheriöllä esiintyi kuitenkin kohtalaisen iäkäs suomalaisjoukkue. Tärkeiden runkopelaajien osalta sukupolvenvaihos on Turusen mukaan auttamatta jossain kohtaa edessä.

– Kolmekymppisten pelaajien markkina-arvo tuskin nousee ihan älyttömästi, mutta moni nuorempi pelaaja antoi vakuuttavia näyttöjä.

Nuorten pelaajien nostaminen arvokisajoukkueeseen olisi Turusen mukaan toivottavaa. Vahvojen peliesitysten poikimat hedelmät päästään korjaamaan tulevaisuudessa. Hyvä esimerkki tästä on HJK:n puolustaja Daniel O’Shaughnessy.

– O’Shaughnessy on yksi niistä pelaajista, joiden markkina-arvo varmasti nousi kisojen myötä. Hän pelasi kypsästi ja tasaisesti. Kun sopimus päättyy HJK:n kanssa vuoden lopussa, ottajia varmasti riittää.

Myös Suomen sankari Joel Pohjanpalon tulevaisuus Leverkusenissa on vielä kysymysmerkki. Pohjanpalon sopimus saksalaisseuran kanssa päättyy ensi kesänä eikä uudesta lainapestistä tai sopimuksesta Union Berlinin kanssa ole vielä tietoa.

Tulehduksellinen suolistosairaus tai korona ei koitunut esteeksi Joni Kaukon siirrolle Intiaan. Kuva: Lars Baron / All Over Press

Kaukon siirto Intiaan on aiheuttanut soraääniä

Turunen painottaa, että jokaisessa pelaajasiirrossa on tarkasteltava kokonaiskuvaa. Jalkapalloa ei voi koskaan erottaa muusta elämästä.

– Syväluotaavan prosessin ratkaisuihin vaikuttavat aina pelaajan urheilulliset tavoitteet, ikä ja perhetilanne jalkapallon lisäksi.

Joni Kaukon siirtyi Intiaan, jonka jalkapalloliiga on harvemmin otsikoissa Suomessa. Turusen mukaan moni asia vaikuttaa kokonaisuuteen, vaikka raha on aina yksi suuri tekijä.

– Se on ihan selvä asia. Jalkapalloilijan pelaajaura on suhteellisen lyhyt verrattuna normaaliin työelämään. Varsinkin uran loppupuolella taloudelliset tekijät nousevat tärkeään asemaan, Turunen myöntää.

Kaukon kolme edellistä kautta kuluivat Tanskan Esbergissä, jossa suomalaisen sairastama suolistosairaus saatiin kuriin ja peliotteet lentoon. Koronan aiheuttama epävarmuus tai IBD eivät kuitenkaan estäneet lähtöä Intiaan.

– Toki tällaiset asiat ovat pöydällä. Kaikki käydään kuitenkin kokonaisuutena läpi ennen kuin päätöstä lähdetään tekemään.

– Koronatilanne Intiassa on vakava, emmekä tiedä, miten se tulee kehittymään. Isossa kuvassa luotan, että näin isot seurat pitävät kyllä huolta pelaajien terveydestä ja turvallisuudesta, Turunen vakuuttaa.

Aasialainen jalkapallomarkkina on ollut pitkään kehittymässä ja potentiaalia esimerkiksi Intian liigassa on paljon. Turunen vertaa tilannetta Yhdysvaltojen Major League Socceriin joitakin vuosia takaperin.

– Vielä 15 vuotta sitten kukaan ei pitänyt MLS:ää minkäänlaisena vaihtoehtona. Nykyään olosuhteet siellä ovat huippuluokkaa ja toiminta todella ammattimaista.

Iso askel vieraaseen kulttuuriin

Kaukon tapauksessa siirto Intiaan oli tapetilla jo pidemmän aikaa. Mies kuitenkin tunnustaa kyseessä olevan iso askel tuntemattomaan.

– Iso steppi kun miettii, Runosmäen lähiöstä 15 miljoonan asukkaan Kalkuttaan pelaamaan ihan uuteen kulttuuriin, Kauko kuvailee.

– Olen aina tykännyt matkustella ja tutustua uusiin juttuihin. Nyt mennään kuitenkin suoraan syvään päätyyn kohti tuntematonta. Katsotaan, mitä maailma tuo tullessaan.

Intian liiga ei ole Kaukolle kovin tuttu ennestään. Aasiassa pelataan Mestarien liigaa Euroopan tavoin ja Kaukon uusi seura on niissä karkeloissa mukana. Uudella joukkueella on suuret suunnitelmat edessään.

Viimeisimpien mediatietojen mukaan seuran tähtäimessä on myös kroatialainen maalitykki Mario Mandzukic.

– ATK Mohun Bagan on fuusioseura, joka on yhdistetty kahdesta kaupungin joukkueesta. Tarkoituksena on nostaa joukkue mukaan isompiin piireihin, Kauko taustoittaa.

Kelit ovat myös intiassa kohdillaan eikä aamutreeneissä ainakaan tarvitse palella.

– Täytyy ottaa iso kerros aurinkorasvaa mukaan. Säätila tulee varmasti olemaan yksi suurimmista sopeutumiskysymyksistä, kun tämmönen vitivalkoinen Pohjolan poika lähtee sinne 40 asteen paahteeseen, Kauko naurahtaa.

Lue myös:

EM-kisojen puolivälierät pursuavat herkkua – asiantuntijat kertovat, mikä voi vaarantaa Englannin kaikkien aikojen sauman

Ranskan pysäyttänyt Yann Sommer katkaisi yli 80 vuotta kestäneen tuskan – elokuvaa varten roolitus selvä: "Soittaisin Robert De Nirolle"

Huuhkajien Joni Kauko siirtyy Intian pääsarjaan – kolmas maassa pelaava suomalainen

Lionel Messin sopimus FC Barcelonan kanssa umpeutui viime yönä – maailman paras jalkapalloilija on 21 vuoden jälkeen vapailla markkinoilla

Dortmund vahvisti Jadon Sanchon jättisiirron Manchester Unitediin – Wolverhampton-luotsi siirtyy Tottenhamin peräsimeen

EM-kisoissa häikäissyt Ruotsin Alexander Isak kiinnostaa nyt koko Eurooppaa – vertailut Zlatan Ibrahimoviciin eivät ole perättömiä

Omat fanit raivostuivat mielettömässä nollapeliputkessa olevalle Italian maalivahdille – Gianluigi Donnarummaa syytetään ahneeksi

Suosittelemme sinulle