Hyppää sisältöön

Vuosi sitten Senni Salminen oli juhlittu mestari, mutta mielessä myllersi – sitten hän lopetti peittelyn ollakseen esikuva muille

Kolmiloikan Suomen ennätysnainen Senni Salminen haluaa olla esikuva urheilijoille, jotka ovat poikkeus säännöstä. Imatran kaupunki halusi antaa Salmiselle onnentoivotukset Tokion olympiakisoihin ja muistaa häntä juhlallisuuksilla Pride-viikon kunniaksi.

Senni Salminen , 15.5.2020 , Myllypuron liikuntakeskus
Alexandra Kral-Leszczynski,
Anu Karttunen

Sateenkaaren värinen Pride-lippu liehuu puolipilvistä taivasta vasten Imatran Ukonniemen urheilustadionilla. Kolmiloikkaaja Senni Salminen varjostaa silmiään ja katsoo lippua tyytyväisenä ja onnellisena.

– On superhienoa, että tämä tehdään juuri nimenomaan Imatralla. Olen ylpeä tästä paikasta, entisen kotikaupunkinsa seuraa, Imatran Urheilijoita, edustava Salminen kertoi Yle Urheilulle.

Nykyisin Helsingissä asuva Salminen sanoo olevansa Imatran tyttöjä. Vanhemmat asuvat yhä paikkakunnalla, josta hänen urheiluharrastuksensa on saanut alkunsa. Samasta paikasta ovat lähtöisin parhaat ystävätkin. Imatralla Salminen on kokenut voivansa olla oma itsensä.

Salminen on kertonut homoseksuaalisuudestaan julkisesti ollakseen muille esikuvana. Imatran kaupunki halusi antaa Salmiselle (siirryt toiseen palveluun)onnentoivotukset Tokion olympiakisoihin ja muistaa tuoretta Suomen ennätysnaista myös Pride-viikon kunniaksi. Lipunnoston lisäksi Salminen sai maalata sateenkaaren värit Koskenpartaan kävelykadulle.

Se, että ehdotus tällaiseen tapahtumaan tuli Imatran kaupungilta, merkitsi Salmiselle paljon.

– Se tuntui hienolta, että tällaista lähdettiin ideoimaan, hän sanoi huokaistuaan ensin syvään.

– Vastaanotto jännittää, koska kaikki eivät tajua tätä asiaa – tai hyväksy.

Senni Salminen nousi suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään vuosi sitten Kalevan kisoissa, kun hän voitti pituuden Suomen mestaruuden. Kuva: Tomi Hänninen

Kun Salminen hyppäsi vuosi sitten Turun Kalevan kisoissa ennätyksellään 656 pituuden Suomen mestariksi, hän huomasi saavansa yhä enemmän julkisuutta ja huomiota. Hänen vanhempansa ja lähipiirinsä sekä valmentaja Matti Mononen tiesivät hänen homoseksuaalisuudestaan, mutta varsinkin urheilukentillä hän oli pitänyt tietoa taka-alalla.

– Se oli peittelyä. Ja kyllä se vaivasi, valitettavasti, vaikka ei pitäisi vaivata.

Salminen arveli, että avoimuus saattaisi olla yksi sellainen pieni tekijä, joka voisi auttaa häntä eteenpäin urheilu-urallaan. Hän saisi urheilla ilman kahleita ja olisi vapaa tekemään omaa juttuaan.

Laastari irti kerralla

Urheilumaailma on varsin heteronormatiivinen ja vain harva huippu-urheilija on puhunut avoimesti homoseksuaalisuudestaan. Salminen tiesi olevansa poikkeus sääntöön ja halusi näyttää tietä. Niinpä hän päätti repäistä kerralla laastarin irti ja kertoi seksuaalisesta suuntautumisestaan ja parisuhteestaan Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun)viime kesän Pride-viikolla.

– Kyllä se jännitti, mutta halusin tehdä sen itseni vuoksi. Nyt ei ole paljon muusta kyseltykään! hän sanoo nauraen.

– Siitäkin huomaa sen, että miten ihmeellinen asia se edelleen on.

Kaikki eivät ole ottaneet Salmisen avoimuutta hyvin vastaan. Vaikka hänelle itselleen ei suoraa palautetta ole tullut, on se näkynyt muun muassa sosiaalisen median seuraajissa. Instagram-ilmoituksensa jälkeen häneltä lähti 50–60 seuraajaa. Salmisella on poistujille yksinkertainen sanoma:

– Toivottavasti he löytävät oman rauhan ja antavat muiden olla sellaisia kuin ovat.

Senni Salminen rikkoi kolmiloikassa 14 metrin rajan viime kesänä ja on tänä kesänä hypännyt uudeksi Suomen ennätykseksi tuloksen 14,63. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Taka-alalta valokiilaan

Senni Salmisen ura on tällä hetkellä huimassa nosteessa, mutta hän on joutunut kapuamaan huipulle vastoinkäymisten kautta. Matkan varrella on ollut niin loukkaantumisia, vastoinkäymisiä kuin masennustakin.

Urheilu-uran loppuminen kävi Salmisen ajatuksissa vielä kauden 2019 alussa, mutta hän löysi etelän leiriltä tarvitsemansa motivaation ja halun panostaa urheiluun sataprosenttisesti.

– Olen aina uskonut potentiaaliini ja loppukädessä aina miettinyt, että ei minulla tavallaan ole mitään muuta. Tämä on se minun juttuni, silloin on pakko laittaa kaikki tiskiin.

Salminen on monen vuoden ajan ollut Kristiina Mäkelän varjossa, mutta se ei ole häntä haitannut. Hän on nauttinut siitä, että on saanut olla taka-alalla ja valmistautua omaan iskuunsa.

Mäkelä on myös tarjonnut Salmiselle kohteen, jota hän on halunnut seurata ja tavoitella. Tänä kesänä Salminen on mennyt Mäkelän ohi. Hän rikkoi kesäkuussa lähes 18 vuotta vanhan kolmiloikan Suomen ennätyksen ja paranteli sitä parin viikon päästä lukemiin 14,63.

Kristiina Mäkelä (oik.) on ollut Suomen ykköshyppääjä monen vuoden ajan. Senni Salminen (vas.) on pitänyt Mäkelän tuloksia hyvänä tason mittarina ja tavoitteena. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Salminen myöntää, että Paavo Nurmen kisoissa hypätty ensimmäinen SE-lukema 14,51 oli yllätys, vaikka tiesi harjoitushyppyjensä perusteella olevansa ennätyskunnossa. Ensimmäinen kisa on kuitenkin aina pienoinen mysteeri, eikä tuloksista voi mennä takuuseen.

– Kun se olympiaraja tuli ja samalla Suomen ennätys, siinä oli niin paljon kaikkea, että ehken ole vieläkään oikein kunnolla ole ehtinyt sitä miettimään, Salminen myönsi.

Lisää onnenkyyneleitä

Salminen kisasi Paavo Nurmen kisojen jälkeen tiiviisti kovin tuloksin. Ennätykset ja olympiaunelman toteutuminen ovat purkautuneet ajoittain onnenkyyneleinä, mutta hän haluaa itkeä lisää olympialaisten jälkeenkin.

Kaksi Suomen ennätystä ja huima tason nosto vuoden aikana ovat nostattaneet odotuksia Salmista kohtaan. Hän ei ole asettanut itselleen tulostavoitetta, mutta uskoo hyppäävänsä vielä paljon pidemmälle.

Myös ajatus olympialaisista saa Salmisen silmät tuikkimaan.

– Siinä voi tulla aika hurja fiilis, kun sinne stadionille menee, pääsee hyppäämään ja näkee ne kaikki muut maailman huiput siellä. On se varmaan aika hieno fiilis.

Iso paikka Imatran tytölle, vaikka kova oletkin?

– On, Salminen sanoo leveästi hymyillen.

Lue myös:

Miksi Senni Salminen pystyi siihen, mihin Kristiina Mäkelä ei? Suomi sai puskista uuden mitalitoivon Tokion olympialaisiin

Hirmuvire sai jatkoa! Senni Salminen loikki jälleen SE-lukemiin – "Onhan tässä vähän ihmettelemistä"

Mieletön temppu! Senni Salminen loikki Suomen ennätyksen ja olympiarajan – tällainen on homoseksuaalisuudestaan julkisesti puhunut SE-nainen

Matti Mononen odottaa suojattinsa haastavan Kristiina Mäkelän parhaan kolmiloikkaajan asemasta Suomessa – "Jopa epäonnistuneella hypyllä tuli ennätys"

Suomessa dominoinut Kristiina Mäkelä saa vihdoin haastajan – entinen seiväshuippu Matti Mononen valmentaa jatkuvasti ennätystään parantanutta kolmiloikkaajaa

Suosittelemme sinulle