Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus kumosi huumerikosepäilyistä vapautetun poliisin potkut

Hallinto-oikeuden mukaan erityisen painavaa syytä irtisanomiselle ei ollut. Poliisin epäiltiin piilotelleen vähäistä määrää kokaiinia vapaa-ajallaan festareilla, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Punatiilinen rakennus aurinkoisena päivänä ulkokuva.
Hallinto-oikeuteen valittanut poliisi sai potkut Hämeen poliisilaitokselta keväällä 2020. Kuvassa Lahden poliisiasema toukokuussa 2021. Kuva: Petri Niemi/Yle
Sini Ojanperä

Hallinto-oikeus on kumonnut huume-epäiltynä olleen poliisin potkut. Hämeen poliisilaitos irtisanoi vanhemman konstaapelin maaliskuussa 2020, koska tätä epäiltiin tuolloin vapaa-ajalla tapahtuneesta huumausaineen käyttörikoksesta.

Käräjäoikeus hylkäsi vanhemman konstaapelin syytteet kesällä irtisanomisen jälkeen.

Poliisi valitti potkuistaan Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, ja nyt hallinto-oikeus on kumonnut poliisilaitoksen tekemän irtisanomispäätöksen.

"Ei rikkonut käyttäytymisvelvoitteita"

Käräjäoikeudessa käsitellyn syytteen mukaan epäilty poliisi olisi pitänyt hallussaan laittomasti vähäistä määrä kokaiinia Jysäri-festivaalin turvallisuustarkastusalueella Jämsässä kesällä 2019. Poliisilla oli ollut kahdessa lasiputkilossa 0,6 grammaa kokaiinia.

Syyte hylättiin, koska syytetty ei ollut tiennyt, että hänen hallussaan oli huumausainetta. Tuomio huumausaineiden käyttörikoksesta olisi edellyttänyt tahallisuutta.

Hallinto-oikeuden mukaan sillä ei ole aihetta arvioida tapahtumien kulkua toisin.

– Kun huumausaineen hallussapito ei ole ollut tietoista, irtisanotun ei voida katsoa rikkoneen häntä poliisimiehenä ja virkamiehenä koskeneita käyttäytymisvelvoitteita huumausainetta hallussaan pitämällä, päätöksessä todetaan.

Vanhempi konstaapeli oli huumausaineen havaittuaan lähtenyt pois turvatarkastuspisteestä ja heittänyt huumausainetta sisältäneen pussin pois. Harkitsematonta toimintaa ei hallinto-oikeuden mukaan voida pitää erityisen painavana syynä virkasuhteen irtisanomiselle.

Hallinto-oikeuden päätöksestä kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle