Hyppää sisältöön

Ylen kysely kansanedustajille: Oulun vaalipiirissä moni haluaisi valtion kustantaman ehkäisyn alle 20-vuotiaille

Maksuttoman ehkäisyn puolella olleet perustelivat näkemystään ei-toivottujen raskauksien ja aborttien vähenemisellä. Vastaan olleet vetosivat muun muassa kustannussyihin.

Ehkäisyvälineitä: e-pillereitä, kierukoita, ehkäisyrengas, kondomi, ehkäisykapseli
Kyselyyn vastasi yhdeksän edustajaa. Kuusi oli maksuttoman ehkäisyn kannalla ja kolme vastaan. Kuva: Paula Collin / Yle
Emma Hinkula

Yle kysyi Oulun vaalipiirin kansanedustajilta, pitäisikö valtion kustantaa alle 20-vuotiaiden maksuton ehkäisy, koska kaikki kunnat eivät sitä tarjoa.

Kysymykseen vastasi yhteensä yhdeksän edustajaa, joista kuusi vastasi kyllä ja kolme ei. Nuorille maksutonta ehkäisyä kannattavat Hanna Sarkkinen (vas.), Merja Kyllönen (vas.), Katja Hänninen (vas.), Hanna-Leena Mattila (kesk.), Jenni Pitko (vihr.) sekä Tytti Tuppurainen (sd.).

Kysymykseen vastasivat ei keskustan Mikko Kinnunen ja Juha Pylväs sekä perussuomalaisten Jenna Simula.

Maksuttoman ehkäisyn puolella olevat perustelivat sitä ei-toivottujen raskauksien, aborttien ja seksitautien vähenemisellä.

Vihreiden Jenni Pitko perustelee kyllä-vastaustaan myös taloudellisilla tekijöillä. Hän kertoo, että tutkimusten mukaan maksuton ehkäisy tuo säästöjä nimenomaan aborttien vähenemisen kautta.

– Yhden abortin hinnalla voidaan tarjota useammalle nuorelle ehkäisy vuodeksi.

Maksutonta ehkäisyä vastaan olevat edustajat perustelivat kantaansa muun muassa kustannussyillä.

Perussuomalaisten Jenna Simula perusteli vastaustaan niin, että maksuttomien palveluiden jatkuva lisääminen ei ole vastuullista taloudenpitoa, koska laskun maksavat kuitenkin veronmaksajat.

Keskustan Mikko Kinnusen mielestä maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen sijaan voisi olla parempi panostaa nykyistä enemmän asiapohjaiseen seksuaalikasvatukseen.

– Ja pohtia sitä, kannustammeko nykyisellään liiankin avomieliseen suhtautumiseen seksuaalikysymysten osalta.

Lue seuraavaksi:

Maksuton ehkäisy vähentää teiniraskauksia ja sen puuttuminen eriarvoistaa nuoria, kertoo tuore tutkimus – "Seksuaaliterveyttä ei ole nähty merkittävänä tai tärkeänä asiana"

Vähentyneet aborttimäärät kannustavat kuntia tarjoamaan ilmaista ehkäisyä nuorille – ikähaarukka ja ehkäisymenetelmät vaihtelevat

Suosittelemme sinulle