Hyppää sisältöön

Suomessa intoillaan islantilaisneuleista, vaikka meillä itsellä on täysin ainutlaatuinen Korsnäsin villapaita

Värikkäässä Korsnäsin neuleessa sekä neulottuja että virkattuja osia. Sen syntyhistoriaa ei varmuudella tiedetä. Vanhin jäljitetty Korsnäsin villapaita on vuodelta 1864.

Aluksi tätä perinnepaitaa käyttivät lähinnä miehet. Usein morsian kutoi villapaidan tulevalle miehelleen. Korsnäsin neuleita käytettiin yleisesti 1900-luvun alkupuolelle saakka.

Tämän kaltaisia villapaitoja valmistettiin vain Korsnäsissä. Jokaisella kylällä oli omat kuvionsa.

Perinteisesti villapusero neulottiin yhdessä - samaa villapuseroa kolme neuloi ja yksi virkkasi. Miehustan ja hihojen ylä-ja alareunat on virkattu, muut reunat neulottu puikoilla. Nykyään paidan tekee yksi ihminen pyöröpuikoilla.

Korsnäsin villapaidan valmistus vaatii kärsivällisyyttä. On myös tärkeää valita oikea lanka. Parasta on kolminkertainen, hyvin kierretty villalanka, joka ei ole liian karkeaa.

Ruotsinkielinen Korsnäs on Manner-Suomen läntisin kunta. Se sijaitsee Pohjanmaalla, Merenkurkun saariston alueella.

Ennen Korsnäsin villapaita oli juhlavaate. Nykyäänkin sitä pidetään vähän parempana vaatteena, jota käytetään puolijuhlallisissa tilaisuuksissa. Naisilla se on muuntunut villatakiksi.

Korsnäsin kotimuseon vanhin villapusero on 1870-luvulta. Kotimuseon lisäksi vanhoja Korsnäsin villapaitoja on ainakin Pohjanmaan museossa Vaasassa sekä Kansallismuseossa.

Ennen vanhaan käsityötaidot siirtyivät äidiltä tyttärille. Kaupoista ei saanut valmista ja naisten oletettiin osaavan valmistaa yhtä ja toista itse. Kädentaidot olivat monille naisille myös keino hankkia elanto.

Korsnäsin paita oli halutuin 1800-luvun lopulla. Kussakin kylässä oli oma mestarinsa, joka hallitsi neuleen vaatiman tekniikan.

Korsnäsissä on edelleen naisia, jotka osaavat perinteisen yhdessä neulomisen.

Usein parhaat tekijät valmistIvat neuleen virkatut osat.

Myös kuviot vaativat taitoa. Paras neuloja neuloi kuviot värillisillä langoilla ja kaksi muuta teki kerroksia valkoisella.

"Korsnäsin villapaidasta on tullut tämän paikkakunnan brändi. Voit matkustaa missä tahansa Pohjolassa ja ainakin käsityöihmiset tunnistavat sen." Christina Mannfolk, Korsnäsin kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja

Korsnäsin villapaidasta tuli uudelleen muodikas, koska kansalaisopistossa ryhdyttiin opettamaan niiden valmistusta. Nyt tämä hieno perinneneule elää uutta renessanssia - ja pyöröpuikoin sen voi valmistaa yksinkin.

Tekijät

Nella Nuora, Regina Rask