Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Matkailuajoneuvojen kysyntä käy ennätystahtia Suomessa – koronan aiheuttama tuotantokapeikko varjostaa saatavuutta

– Jos ajoneuvon yksikin komponentti puuttuu, tilaaja joutuu odottamaan, Matkailuajoneuvotuojien Mika Jokinen sanoo.

Matkailuauto leirintäalueella.
Matkailuautoja myydään jo noin kaksi kertaa enemmän kuin asuntovaunuja. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Juha-Matti Mäntylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Leirintämatkailu elää nousukautta. Yle kertoi torstaina, että matkailu ajoneuvoja on rekisteröity kymmeniä prosentteja enemmän kuin ennen koronaa.

Matkailuvaunutuojien yhdistyksen toiminnanjohtaja Mika Jokisen mukaan tästä voi tulla ennätysvuosi, jos vain myytävää riittää.

Se on iso jos. Uusia toimituksia rajoittaa ajoneuvojen osien puute. Autotehtaiden, elektroniikkavalmistajien ja metsätyökoneyhtiöiden lailla myös matkailuajoneuvojen valmistajat kärisvät koronan aiheuttamista tuotantokapeikoista.

– Jos ajoneuvon yksikin komponentti puuttuu, tilaaja joutuu odottamaan, Jokinen sanoo.

– On merkkejä ja malleja, joita saa tällekin vuodelle, mutta sitten on myös useita niitä, jotka menee pitkälle ensi vuoteen.

Se ei alkanut koronasta

Korona sai suomalaiset innostumaan sup-laudoista, mökkeilystä ja fresbee-golfista. Myös leirintäboomin sanotaan johtuvan koronasta.

Oheinen kaavio osoittaa kuitenkin trendin kääntyneen jo muutama vuosi sitten. Tätä korostavat myös alan kauppiaat.

Matkailuautoja myydään jo noin kaksi kertaa enemmän kuin asuntovaunuja. Samalla lähestyy hetki, jolloin matkailuautojen määrä Suomessa ohittaa asuntovaunujen määrän.

Asuntoauton viehätys on helppo ymmärtää. Sillä saa ajaa kovempaa, eikä kuskin tarvitse opetella peruuttamaan kärryn kanssa.

Lisäksi harva uusi auto soveltuu kärryn vetoon.

– Kyllä se on oikeasti iso ongelma. Uusien hybridiautojen omistajat ja varsinkin sähköautojen omistajat joutuvat lukemaan hyvin tarkkaan, saako autolla vetää minkäänlaista kärryä ja jos saa, niin millaista, Karavaanareiden toiminnanjohtaja Timo Piilonen sanoo.

Sähkömoottoreissa on vääntöä, mutta niissä ei ole moottorin ja vaihteiston välissä kytkintä eikä momentinmuunninta. Siinä missä polttomoottoriauto sammuu tai sen kytkin luistaa, sähkömoottorin on kyettävä tuottamaan voima suoraan.

Insinöörit pelkäävät ylikuumenemista.

Toki poikkeuksiakin on, esimerkiksi Teslan Model X vetää 2 250 kilon peräkärryä. Myös monet katumaasturit voidaan valjastaa vähintään keskikokoisen kärryn vetojuhdaksi.

Pientä kärryä saa vetää sataa

Vaunulla on yhä valtteja – kuten edullisempi hinta ja väljemmät sisätilat. Leirintäalueiden kausipaikkalaisille ja suurille lapsiperheille asuntovaunu on usein yhä ykkösvalinta.

Asuntovaunu ei myöskään ole enää välttämättä edes entisenlainen teiden tukko. Viimevuotisen lakimuutoksen jälkeen keveimpiä asuntovaunuja on saanut vetää sadan kilometrin tuntivauhtia.

Tällainen asuntovaunu on esimerkiksi puolalainen Poksi, joka on monelle harrastajalle tuttu merkki jo vuosikymmenten takaa.

– Poksi on painonsa puolesta sopiva monen auton vedettäväksi, se on katsastusvapaa ja sitä saa hinata sata kilometriä tunnissa, puolalaisia Poksi-vaunuja myyvän Jyväs-Caravanin Timo Käyhkö esittelee.

– Moni telttailulla aloittanut on vaihtanut tällaiseen matkailuvanuun, missä on lämmitykset, liedet ja wc:t.

Pieniä vaunuja valmistavat myös esimerkiksi puolalainen Tomplan sekä italialainen Wingamm. Aivan viime vuosina tarjolle on tullut myös usein tavallisen peräkärryn rungon päälle rakennettuja ns. retkeilykärryjä.

Suosittelemme