Hyppää sisältöön

Se on tulossa kotiin

Kannattajat laulavat jälleen "it's coming home". Englannin tie EM-finaaliin ei ole koskaan ollut yhtä selvä. Siksi jalkapallon on viimein tultava kotiin. Vaan mistä hokemassa on kyse?

Englanti kohtaa kello 22.00 alkavassa puolivälierässä Ukrainan. Englanti on selvä ennakkosuosikki: se ei ole päästänyt kisoissa vielä maalin maalia.

Englannin neljästä maalista kolme on tehnyt Raheem Sterling. Analyysisivusto The Analystin mukaan Englannilla on parhaimmat mahdollisuudet päästä finaaliin.

Ennen puolivälieriä Englanti oli ainoa joukkue, jonka finaalipaikalle annettiin yli 50 prosentin mahdollisuus.

Englanti on pelannut edellisen kerran miesten arvokisojen finaalissa vuoden 1966 MM-kisoissa. Länsi-Saksa kaatui ja Englanti juhli mestaruutta.

Nykyinen päävalmentaja Gareth Southgate epäonnistui Saksaa vastaan vuoden 1996 EM-kisojen välierissä. Tuorein voitto Saksasta ei vielä kumonnut tätä traumaa. Siihen tarvitaan finaalipaikka.

Voitto on suurin Saksasta sitten vuoden 1966 vain siinä tapauksessa, jos Englanti pääsee finaaliin. Mikään muu ei kelpaa tässä vaiheessa."

BBC:n johtava jalkapallotoimittaja Phil McNulty kolumnissaan

Kun Englanti pelaa arvokisoissa, on yksi laulu ylitse muiden. Koomikot Frank Skinner ja David Baddiel tekivät yhdessä The Lightning Seeds -yhtyeen kanssa kappaleen "Three Lions (Football's Coming Home)" vuoden 1996 kotikisoja varten.

"Se on tulossa kotiin. Se on tulossa, jalkapallo on tulossa kotiin" – toiveikkaalle, mutta itseironiselle kappaleelle sopivasti laulua hoilasivat englantilaisten sijaan saksalaiset mestaruusjuhlissaan vuonna 1996.

Arvokisavoitot ovat kiertäneet lajin emämaata. Vuoden 1996 jälkeen Englanti on selviytynyt välieriin vain vuoden 2018 MM-kisoissa. Saavutuksen kunniaksi Southgaten metroasema sai hetkeksi uuden nimen.

Laulua on laulettu kivisellä tiellä. 2000-luvulla Englanti on pudonnut puolivälierissä kahdesti Portugalille (2004 & 2006) ja kerran Italialle (2012). Vuonna 1998 Englanti hävisi neljännesvälierissä Argentiinalle. Ottelu muistetaan David Beckhamin punaisesta kortista.

Ukraina on siis vastustajana paljon aiempia heikompi. Englannille tappio tarkoittaisi katastrofia. Hurmioituneen kotiyleisön edessä Englanti on ollut suvereeni. Nyt etu on poissa, sillä joukkue joutuu matkaamaan Roomaan.

Ukrainan kannattaa historian valossa panostaa alkuun. Englanti ei ole voittanut yhtään pudotuspeliottelua vuoden 1990 MM-puolivälierän jälkeen, jos se on ollut pelissä tappiolla. Tuolloin Gary Lineker nosti kahdella maalillaan Englannin ohi Kamerunista.

Kansakunnan painolasti ei ulotu pelaajiin. Puolet Englannin joukkueesta ei ollut edes syntynyt vuoden 1996 kisojen aikaan. Nuori joukkue haluaa tuoda jalkapallon kotiin omin ehdoin, ei historian vuoksi. Saksa-pelin sankari Jack Grealish, 25, vietti välipäivää rennosti altaassa.

Heillä on nyt upea mahdollisuus kirjoittaa aivan oma lukunsa historiaan."

Pelaajalegenda Alan Shearer BBC:n kolumnissaan

Tekijät

ToimittajaMicke Suopuro
GrafiikkaAleksi Hyvönen
KuvatGetty Images: Chris Eades, Catherine Ivill, Allsport Hulton, Hasan Esen, Ruediger Fessel, Mark Leech, Eddie Keogh (FA).

Lähteet

The Analyst, The Independent, BBC, The Athletic

Julkaistu 3.7.2021 8:31