Hyppää sisältöön
ultrajuoksu

Yle seurasi armotonta juoksukilpailua: Viimeinen juoksija jaksoi yli 261 kilometriä

Kilpailussa juostiin 6,7 kilometrin lenkkiä tasatuntilähdöin kunnes vain yksi juoksija on enää jäljellä. Lajin maailmanennätys on 81 tuntia.

Jyri Kivimäki
Jyri Kivimäki

Kisan loppuratkaisut nyt videona

Nyt on Areenassa katsottavana tallenteena kisan kutkuttavat loppuhetket, siitä alkaen kun Hannes Veide kuulee kesken juoksun voittavansa kisan aina siihen hetkeen, kun Pekka Aalto on saatettu kävellen maaliin tuntia myöhemmin.

Koko viikonlopun 42 tunnin striimi on katsottavissa Areenassa neljän tunnin paloina. Löydät ne täältä.

Jyri Kivimäki

Pekka saatiin maaliin, kiitos seurasta!

Kuva: Tomi Hänninen

Näin on saatu kilpailu lopullisesti päätökseen, kun Pekka Aalto on saateltu maaliin. Pekan tulokseksi jäi siis 38 kierrosta ja 254 kilometriä.

Tähän päättyy myös seurantamme Nuuksiosta. Kiitos kaikille seurasta ja aurinkoista kesää.

Jyri Kivimäki

Hannes Veide voittoon

Kisa on siis päättynyt. Viron Hannes Veide voitti 39. kierroksen ja 261 kilometrin tuloksella, kun Pekka Aalto ei ehtinyt ajoissa maaliin.

Kisan kolmostila meni Visa Kiviselle (35), Kati Ahokas (34) oli neljäs ja Anton Aro viides.

Jyri Kivimäki

39. kierros menossa, 250 kilometriä takana

Finaalikaksikko on parhaillaan kisan 39. kierroksellaan, eli takana on 254 kilometriä. Pekka Aalto valitteli maalissa, että olo on jo hyytynyt, ja että tämä 39. kierros taitaa jäädä viimeiseksi. Pekka lähti nyt reitille tavallista rauhallisemmin, mikä ei ehkä tiedä hyvää. Hän on sileän juoksun erikoismies ja poluilla meno on hänelle vaikeampaa. Siksi alun hiekkatiet pitäisi mennä vauhdikkaammin, jotta poluilla ei tarvitsisi riuhtoa.

Viron Hannes Veide on siis tässä Pekan taistelupari. Hannes on ollut koko ajan hyvin vakuuttavassa vedossa, edelliseen huoltoon hän tuli jo 48 minuutissa, eli 12 minuutin huoltovaralla.

Jyri Kivimäki

Virheisiin ei ole enää varaa

Kisassa lähdettiin juuri 38. kierrokselle, eli tällä vedolla ylittyy 250 kilometrin raja. Hannes Veide tulee yhä reilulla erolla ensimmäisenä huoltoihin, Pekka Aalto saapui äsken vain reilu kaksi minuuttia ennen seuraavan kierroksen starttia, eli säätövaraa on enää todella vähän. Aikaa on ihan riittävästi, että ehtii seuraavalle kierroksella, mutta mihinkään virheisiin ei enää ole varaa.

Kaksikko matkalla 250 kilometrin ylitystä, eli 38. kierros alkanut. Kuva: Tomi Hänninen
Jyri Kivimäki

36 tuntia täynnä, kaksi jäljellä

Kisaa on käyty 36 tuntia ja yli 240 kilometriä on juostu. Hannes Veide ja Pekka Aalto enää jäljellä. 36. kierroksen lopulla näytti siltä, että Aalto olisi jäämässä, mutta niin vain hän ehti sangen helpostikin ajoissa huoltoon.

Visa Kivinen tuli kisassa kolmanneksi. Hänen urakkansa päättyi 35 kierroksen tulokseen. Kati Ahokas selvitti 34 kierrosta ja Anton Aro 32.

Jyri Kivimäki

30 tuntia menty ja viisikko jatkaa

Nyt on siis kisa venynyt jo yli 200 kilometrin! Kati Ahokas, Anton Aro, Pekka Aalto, Visa Kivinen ja Hannes Veide jatkavat yhä juoksua ja sen verran hyvävoimaisen oloisina, ettei kisa todennäköisesti yökierroksilla ratkea (aamuneljältä paluu poluille).

Hiljennämme seurantatahtia, mutta jos kisa alkaa ratketa (kaksintaistelu alkaa, tai yksi juoksija enää jalkeilla), niin palaan heti päivittämään tuloksia. Striimistä voi seurata kuvaa huoltoalueella ja gps-seurannalla viisikon etenemistä reitillä.

Hyvää yötä!

Jyri Kivimäki

Terveisiä 28. kierroksen kääntöpaikalta

Poikettiin valokuvaaja Tomi Hännisen autolla yöreitin kääntöpaikalla. Nyt oli jalkeilla oleva viisikko erinomaisissa voimissa, kaikki menivät hyvin helponlaisesti reittiä läpi.

Kuva: Tomi Hänninen

Viron Hannes Veide kiertää yhä nopeiten lenkkiä, Anton Aro pienen etäisyyden päässä ja Visa Kivisen, Kati Ahokkaan ja Pekka Aallon muodostama kolmikko piti perää rennosti koko matkan jutellen. Tätä menoa kisa jatkuu pitkälle huomiseen. Veide hymyili kierroksen alussa "tomorrow very hot day", eli siellä ollaan valmistauduttu pitkään taistoon.

Jyri Kivimäki

MM-voittajan vinkit viimeisille juoksijoille

Äsken haastattelussa kävi ruotsalainen backyard ultran MM-voittaja vuodelta 2018. Johan Steene pinkoi Tennesseen Big Dog's Backyard Ultrassa tuolloin silloisen ME-tuloksen, 68 kierrosta.

Johan kertoi haastattelussa backyardin saloista, joista kenties tärkeimpänä hän piti positiivista mieltä. "Hymyilemällä kisa kestää pidempään", oli äärimmäisen mukavan juoksijan ykkösvinkki. Lisäksi hän kertoi, että ehjä backyard ultra -suoritus syntyy keskittyneestä mielestä ja tarkasta toiminnasta huolloissa: kalorit sisään, jalat ylös ja sitten muutama minuutti unta. Kavereiden kanssa voi jutella reitillä, mutta huollossa keskitytään olennaiseen.

Johan osallistuu syksyllä taas MM-kisaan (jos koronatilanne suo) Tennesseessä, eli esimerkiksi Suomen Kati Ahokas pääsee haastamaan naapurimaan menijän lokakuun kisassa.

Tässäkin striimissä vierailleen Lazarus Laken (kisan keksijä) roolia ultrajuoksun kehittäjänä Steene piti todella merkittävänä.

- Lazarus osaa luoda uskomattoman älykkäitä kilpailukonsepteja, jotka antavat juoksijoille mahdollisuuden haastaa itsensä. Lisäksi hän on äärimmäisen mukava ihminen, jonka seurassa on hyvä olla. Siksi hän on varmasti niin suosittu, Steene mietti.

Lazaruksen kisaformaateista Steenellä on kokemusta myös Barkley marathonsista, jossa hän on onnistunut "fun runissa", eli kolme viidestä kierroksesta tässä maailman rankimmaksi tituleeratussa juoksukisassa. Steene kertoikin, että haaveilee yhä kisan läpäisystä, mutta sen tavoitteleminen vaatii hurjaa työtä, johon pitää motivoitua täysin.

Jyri Kivimäki

Viisi juoksijaa jäljellä

Nyt lähdettiin 26. kierrokselle, eli tämän päivän viimeiselle päiväkierrokselle. Eli klo 20 alkaa sitten yöosuudet, joka on reitiltään helpompi.

26. kierrokkselle starttasi 5 juoksijaa, kun Szilard Fodor ei päässyt maalin.

Suosittelemme sinulle