Hyppää sisältöön

Hurja rangaistuspotkutrilleri! Espanja eteni EM-välieriin – katso, kuinka suuryllättäjä Sveitsin tie katkesi uskomattoman taistelun jälkeen

Espanja selviytyi ensimmäisenä joukkueena jalkapallon EM-kisojen välieriin. Sveitsi taisteli upeasti miesalivoimalla rangaistuspotkukilpailuun saakka, mutta lopulta "La Roja" oli pilkuilla tarkempi 3–1.

Oyarzabalin rangaistuspotku ratkaisi
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Espanja löi Sveitsin rangaistuspotkukilpailun jälkeen 2–1 ja eteni ensimmäisenä joukkueena jalkapallon EM-kisoissa neljän parhaan joukkoon. Varsinainen peliaika päättyi 1–1 ja maalittoman jatko-ottelun jälkeen Espanja voitti rangaistuspotkukilpailun 3–1.

Sveitsin neljästä laukojasta Fabian Schär, Manuel Akanji sekä Ruben Vargas epäonnistuivat. Kun Mikel Oyarzabal laukoi Espanjan viidentenä ampujana pallon oikeaan alakulmaan, ottelu ratkesi.

Vuoden 1964, 2008 ja 2012 Euroopan mestarin tie tyssäsi viime kisoissa jo neljännesvälieriin, mutta nyt Luis Enriquen joukkue jahtaa neljännen tittelin metsästystä. Sveitsille selviytyminen kahdeksan parhaan joukkoon oli sen historian paras saavutus.

Voit katsoa koko rangaistuspotkukilpailun oheisesta klipistä.

Sveitsi sai otteluun terävän alun, mutta kahdeksannella minuutilla iski Espanja. Kulmapotkulla tavoiteltiin Aymeric Laporten päätä, mutta pallo ajautuikin Jordi Alballe, joka tykitti maalin jalkansa väliin työntäneen Denis Zakarian kautta. Osuma merkittiin lopulta omaksi maaliksi.

– Ei kannattaisi laittaa jalkaa väliin, jollei ole varma, että saa estettyä maalin, Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohja torui Zakariaa.

Espanja piti palloa avausjaksolla 66-prosenttisesti, mutta sen maaliodottama oli lopulta vain 0,39, eli Sveitsi onnistui puolustamaan tasapainoisesti. Sveitsillä oli puolestaan suuria vaikeuksia päästä Espanjan prässin alta pois, eikä se päässyt huippupaikoille.

– Tasan kerran he pääsivät Espanjan prässistä ulos. Pitkä toinen jakso tulee, jos juoksee vain pallon perässä, Yle Urheilun asiantuntija Marianne Miettinen kertasi tauolla.

Lisämurhetta Sveitsille toi hyökkääjä Breel Embolon loukkaantuminen. Embolon takareisi näytti pettävän, ja Vargas tuli Embolon tilalle.

Sveitsin sitkeys palkittiin jälleen

Heti toisen jakson aluksi Espanjalla oli paikka lisätä johtoa, kun tauolla kentälle tullut Dani Olmo pääsi laukomaan rangaistusalueen rajan tuntumasta. Saksalaista Mönchengladbachia edustava Yann Sommer poimi pallon lopulta helposti.

Toisessa päässä Zakaria pääsi puskemaan kulmapotkusta, mutta pallo sujahti hieman ohi Unai Simonin vartioiman Espanjan maalin.

Espanja hallitsi palloa, mutta sitkeyttään jo sensaatiomaisessa Ranska-voitossa osoittanut Sveitsi osoitti jälleen venymiskykynsä. Keskialueen pallonriiston jälkeen Vladimir Petkovicin suojatit iskivät terävästi, ja pallo pomppi 68. minuutilla hieman onnekkaasti Laporten sekä Pau Torresin kautta Remo Freulerille.

Freuler pelasi pallon pelikiellossa ollutta Granit Xhakaa kapteenina tuuranneelle Xherdan Shaqirille, joka sijoitti pallon verkkoon oikealla jalallaan.

Sveitsin taistelu vaikeutui, kun Freuler taklasi vaihdosta kentälle tullutta Gerard Morenoa keskialueella. Brittierotuomari Michael Oliver kaivoi taskustaan suoran punaisen ja punapaidat joutuivat alivoimalle.

– Miten itse sen näin, Freulerin jalkapöytä tuli akillesjänteeseen, mutta hän yritti vääntää jalkapohjan pois tilanteesta. Itse olisin voinut päästää ilman punaistakin, Yle Urheilun asiantuntija Juho Rantala pohti tilannetta.

Tilanteessa 1–1 edettiin lopulta jatko-otteluun, ja Miettinen näki sen johtuneen Petkovicin onnistuneista muutoksista pelin aikana.

– Sveitsi lähti prässäämään huomattavasti korkeammalta, ja he asettivat Espanjalle sellaisen haasteen, johon espanjalaiset eivät ole tottuneet turnauksessa. Lisäksi Sommer alkoi pelata toppareille rohkeammin, ja Sveitsi pääsi purkamaan Espanjan prässiä paremmin.

Sveitsi alakynnessä jatko-ottelussa

Jatko-ottelun ensimmäisellä jaksolla Espanja odotetusti myllytti hyökkäyspäässä ja sai luotua ylivoimalla vaarallisia tilanteita. Moreno pääsi yrittämään maalintekoa lähietäisyydeltä pariinkin otteeseen, mutta ensimmäinen laukaus meni ohi ja toinen suuntautui suoraan päin Sommerin käsiä.

110. minuutilla Marcos Llorente pääsi hienosti pelatun kuvion päätteeksi laukomaan pilkun kohdalta, mutta Ricardo Rodriguezin upea liuku esti Espanjan maalinteon.

Sveitsi onnistui lyömään Ranskan neljännesvälierässä rangaistuspotkujen jälkeen, mutta tällä kertaa tarkkuus 11 metrissä oli hukassa. Vain Mario Gavranovic onnistui ohittamaan Simonin, ja Espanjalla verkkoa heiluttivat Sergio Busquetsin tolppalaukauksen jälkeen niin Olmo, Moreno kuin Oyarzabalkin.

– Sveitsi ansaitsee kaiken kunnioituksen upeasta joukkuepelistä, joukkuehengestä ja pelisuunnitelmasta tässä turnauksessa. Sitä ei tämä rangaistuspotkukilpailutappio himmennä, Juho Rantala kehui.

Espanja kohtaa välierässä ensi tiistaina voittajan illan toisesta ottelusta Belgia–Italia.

Päiviteytty 3.7 kello 19.51. Korjattu, että Espanjalla on jo kolme Europaan mestaruutta, eikä siis jahtaa kolmatta vaan neljättä mestaruuttaan.

Lue myös:

Italia ja Espanja kohtaavat välierissä! Belgia taipui huippuottelussa, Sveitsi hävisi pilkkukisan – Yle seurasi EM-kisapäivää

Tyrmistynyt sponsori paljasti: Uefa kielsi sateenkaarimainokset Pietarin ja Bakun EM-kisastadioneilla

Sveitsiläiset suuntasivat Pietarissa suomalaisten "koronalinkoravintolaan", eivätkä tienneet siitä – venäläisten välinpitämättömyys hämmentää EM-jalkapallofaneja

Huuhkajien esitykset EM-kisoissa avasivat upean mahdollisuuden – pelaaja-agentilta lupaava arvio suomalaispelaajien arvosta siirtomarkkinoilla

EM-kisojen puolivälierät pursuavat herkkua – asiantuntijat kertovat, mikä voi vaarantaa Englannin kaikkien aikojen sauman

Ranskan pysäyttänyt Yann Sommer katkaisi yli 80 vuotta kestäneen tuskan – elokuvaa varten roolitus selvä: "Soittaisin Robert De Nirolle"

Suosittelemme sinulle