Hyppää sisältöön

Helle huolestuttaa eläinlääkäreitä – pelkkä kävelylenkki auringonpaahteessa voi olla koiralle kohtalokas

Koiran lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa voimakas läähätys ja hoipertelu. Helteellä koiraa on syytä tarkkailla ja kääntyä tarvittaessa elänlääkärin puoleen. Oireettomankin lemmikin oloa voi helpottaa esimerkiksi märällä pyyhkeellä.

Koiraa viilennetään märällä pyyhkeellä
Jyväskyläläinen Saila Puukko viilentää kaksivuotiasta Elsaa märällä pyyhkeellä. Kuva: Kyösti Vaara / Yle
Kyösti Vaara

Koirien ja muiden lemmikkien elämä voi olla helteellä paljon raskaampaa kuin omistaja arvaakaan.

Lämpöhalvaus voi viedä yllättävän nopeasti koiran kuoleman porteille asti.

Koiran normaali ruumiinlämpö 38–39 astetta. Eläinlääkäri Markus Kiili sanoo, että jos ruumiinlämpö nousee 40 ja 42 asteeseen, on kyse lämpöhalvauksesta.

– Koiran normaalilämpö on korkeampi kuin meillä ihmisillä, mutta siinä samassa 42 asteessa lähtee henki niin koiralla kuin ihmisellä. Marginaali on koiralla niin paljon pienempi.

Kiili asuu Äkäslompolossa, ja hän on seurannut huolestuneena turistien koiria, jotka otetaan mukaan tunturivaelluksille.

– Omistajat haluavat liikkua paljon ja päiväaikaan, ja he ottavat mielellään myös koiransa matkaan.

Koirarodut ovat lämmönkestävyyden puolesta erilaisia, ja varsinkin lyhytkuonoisia koiria helle rasittaa. Niiden hengitysilma vaihtuu huonommin, ja niillä on myös heikompi kyky kontrolloida lämmönsäätelyä.

– Niille voi kilometrinkin kävely olla kohtalokas, kun se tapahtuu keskellä päivää hellekelissä.

Kiilin asiakaskunta on tämän hellejakson selvinnyt melko helpolla.

– Jokunen lämpöhalvaus on tullut, mutta ne eivät ole olleet onneksi vakavia. Olen puhelimessa ohjeistanut viilentämään, ja eläimet ovat toipuneet niillä toimilla.

Koira makaa varjossa
Pohjanpystykorva Murulle on kertynyt ikää jo 14 vuotta. Se on oppinut hakemaan varjopaikkoja. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Viileällä vedellä kostutettu pyyhe tuo helpotusta

Oireiden esiintyessä on tärkeää siirtää eläin heti pois kuumasta paikasta.

Yksinkertainen tapa helpottaa sen vointia, on kastella esimerkiksi pyyhe viileällä vedellä märäksi ja laittaa se koiran päälle.

– Koirille myydään takkejakin, joita voi kastella. Siinä on sama idea kun pyyhkeellä, mutta takki pysyy paremmin päällä, Kiili sanoo.

Hän muistuttaa, että lemmikeille pitää olla raikasta juotavaa jatkuvasti tarjolla, ja niitä kannattaa ulkoiluttaa aamulla aikaisin tai illalla myöhään. Kiili on huomannut, että yleensä sellaisten koirien tilanne on hyvä, joiden omistaja ei ole lomalla.

– Ne ovat päivällä sisällä ja ulkoilu tapahtuu illalla.

Eläinlääkäri Jutta Kasvi rovaniemeläisestä eläinlääkärikeskus Kiepistä kertoo, että lämpöhalvauksen saaneita eläimiä ei ole tämän hellejakson aikana vielä tullut hoidettavaksi.

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, levottomuus, kuolaaminen ja hoipertelu. Lisäksi limakalvoilla etenkin ikenissä havaitaan sinertävä, purppura tai kirkkaanpunainen väritys.

Koiraa viilennetään märällä pyyhkeellä
Elsan olo helpottui heti, kun se sai viilennystä. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Eläinlääkäri Markus Kiili on huomannut, että omistajat eivät aina tunnista oireita.

– Asiakkaat ovat aluksi epäilleet, että kyse on kyyn puremasta tai jostakin myrkytyksestä. Lämpömittari on hyvä väline asian selvittämisessä.

Mutta liian kauan ei kannata asiaa jäädä odottelemaan.

– Jos koiran vointi heikkenee äkillisesti näillä keleillä, niin kannattaa herkästi soittaa eläinlääkäriltä ohjeet, Kiili sanoo.

Myös Kasvi muistuttaa samasta asiasta.

– Lämpöhalvaukseen menehtyy eläimiä joka kesä ja se käy todella nopeasti. Sen kanssa ei todellakaan ole leikkimistä. Kasvi kertoo.

Kuuma auto ei ole koiran paikka

Yksin kuumissa autossa odottavia koiria näkee yhä esimerkiksi markettien parkkipaikoilla, vaikka omistajia on jo vuosia muistutettu, että koiraa ei saa jättää kuumalla ilmalla autoon.

Kasvin mielestä lemmikkiä ei kannata nyt ottaa mukaan autoreissulle, jos siihen ei ole erityistä syytä.

– On todella pettävää, miten nopeasti se lämpötila autossa nousee. Jos jättää auto varjopaikkaan, niin jonkin ajan kuluttua se voi jo hetken kuluttua olla suorassa auringonpaisteessa.

Ihminen unohtaa helposti, että koira pystyy ainoastaan läähättämällä säätelemään lämpöä.

– Oikeastaan se yrittää säädellä sitä, mutta se on paljon rajoitetumpaa kuin ihmisellä. Koiran turkkia voi keventää kesällä ajelemalla sitä, Kasvi sanoo.

Hän ohjeistaa, että koiran voi viedä uimaan, mikäli se on tolpillaan.

– Kuten ihmisistäkin tiedetään, että jos tajunnantaso ei ole normaali, niin silloin ei saa antaa suun kautta mitään, mutta mikäli eläin pystyy juomaan niin annetaan sitä juomavettä, ja joka tapauksessa sitä viilennetään.

Eläinlääkäri Jutta Kasvi muistuttaa, että koira ei ole ainoa, joka kärsii kuumasta.

– Kissat kestävät ehkä vähän enemmän kuin koirat, mutta kyllä nekin kärsivät, vaikka pitävätkin lämpimästä. Meillä on ollut hoidossa eläimiä hamsterista lähtien kuumuuden takia.

Kasvi vinkkaa, että myös luonnon eläimille voisi laittaa viileää vettä tarjolle.

Lue myös:

Näin viilennät lemmikkisi - eläinlääkärin vihjeet helteen torjuntaan

Apua, koira hotkaisi maissintähkän, kissa tappeli kyyn kanssa – huomioi nämä viisi asiaa, kun viet lemmikin mökille

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta sunnuntaihin kello 23:een saakka!

Suosittelemme sinulle