Vi er røde, vi er hvide, vi står sammen, side om side.
Tanskalaisen VM Holdet -nimeä kantaneen kokoonpanon kappale Re-Sepp-Ten (siirryt toiseen palveluun) on sävelletty alun perin vuoden 1986 jalkapallon MM-kisoja varten, mutta siitä on vuosien saatossa tullut Tanskan maajoukkueen tunnuskappale. Kirjoitushetkellä biisi on musiikin suoratoistopalvelu Spotifyn Tanskan kuumimpien kappaleiden listalla (siirryt toiseen palveluun) sijalla kolme.
Tänä kesänä vuoden 1986 MM-joukkueen laulama kertosäe on saanut suurempia merkityksiä kuin koskaan aiemmin.
Olemme punaisia, olemme valkoisia. Seisomme yhdessä, rinnakkain.
Kun Kööpenhamina ja koko maa valmistautui EM-kisojen ensimmäiseen otteluun Suomea vastaan, klassikkokappaleen kuuli kaikkialla. Innostuksen aisti jokaisessa ilmansuunnassa, kun punapaitaiset tanskalaisfanit valtasivat kadut ja terassit heti aamusta.
Parkenin stadionilla tunnelma oli odottava vielä tunti ennen ottelua. Sain seurata tapahtumia radiotoimittajana kentän laidalla. Kun Tanskan joukkue juoksi kentälle lämmittelemään, Re-Sepp-Ten kajahti ämyreistä ja 16 000 katsojan kotiyleisö yhtyi yhteislauluun. Kylmät väreet valtasivat kehon.
Tuntia myöhemmin koko stadion oli aivan hiljaa. Tanskan suurin tähti Christian Eriksen oli lyyhistynyt kentälle. Aavemainen hiljaisuus, epätietoisuus ja järkytys täyttivät tilan.
Kun Eriksen oli saatu siirrettyä stadionilta sairaalaan ja uutisia pelaajan tilasta alkoi tihkua, toivo heräsi myös katsomossa. Suomalaisfanien käynnistämät ja kiitosta ympäri maailman saaneet Christian Eriksen -vuorohuutelut päättivät piinaavan hiljaisuuden.
Sitten alkoi vaimea laulu, joka vahvistui sekunti sekunnilta. Vi er røde, vi er hvide. Riehakkuus oli poissa, mutta tarttuvan laulun sanoma oli todellisempi kuin koskaan. Sillä hetkellä stadionilla tuntui, että kaikki kääntyy vielä parhain päin. Ja niin on todella käynyt.
Kasper Hjulmandin mestariteos
Eriksen on saanut toipua rauhassa, eikä hän ole esiintynyt julkisuudessa Suomi-ottelun jälkeen kuin kerran. Lauantaina hän kuitenkin poseerasi yhteiskuvassa (siirryt toiseen palveluun) 11-vuotiaan pojan kanssa uimarannalla Nordsjällandissa.
Parkenin kauhunhetkien jälkeen tanskalaiset ovat saaneet nauttia jalkapallohuumasta täysin rinnoin. Suomi yllätti epäinhimillisissä olosuhteissa loppuun pelatussa avausottelussa. Belgian Tanska onnistui ahdistamaan nurkkaan, mutta tuloksena oli silti nolla pistettä.
Tärkeää eivät kuitenkaan tässä vaiheessa olleet pisteet, vaan se, että Christian Eriksen oli kunnossa. Belgia-ottelu oli tanskalaisille kuin terapiaa. Kisat saivat uuden lähtölaukauksen.
Muiden otteluiden tulosten oltua suotuisia Tanskalle riitti lohkon kakkospaikkaan murskavoitto Venäjästä. Kun Andreas Christensenin hirmukuti upposi verkkoon, tanskalaisten tunteet purkautuivat upealla tavalla.
Wales ja tuoreimpana Tshekki ovat jääneet pudotuspeleissä kuin hurmiossa pelaavan Tanskan jalkoihin. Turnauskaavio on tähän mennessä ollut suotuisa, mutta se ei ota Tanskan upeilta otteilta mitään pois. Siinä missä esimerkiksi jo leikistä pudonnut Belgia lähestyi pudotuspeliotteluita yllättävänkin varovasti, Tanska prässää aggressiivisesti ylhäältä ketä tahansa vastaan.
Tanskan päävalmentajan Kasper Hjulmandin ei edes pitänyt luotsata joukkuetta EM-kisoissa. Kun turnausta siirrettiin, edellisen valmentajan Åge Hareiden sopimus loppui eikä sitä jatkettu.
Tanska pelasi hyvin myös Hareiden alaisuudessa, mutta EM-menestyksen kannalta Hjulmandin palkkausta voi pitää käänteentekevänä. Hjulmand on osoittanut EM-kisoissa olevansa mestarillinen valmentaja pelin sisällä. Ryhmitys muuttuu ketterästi aina tilanteen niin vaatiessa.
Esimerkiksi Walesia vastaan Tanska aloitti kolmen topparin linjalla. Tanska ajautui ottelun alussa keskikentällä alivoimatilanteisiin, joten Hjulmand nosti Christensenin topparin paikalta keskikentän pohjalle. Siitä lähtien keskikenttä ja koko ottelu oli täysin Tanskan kontrollissa.
Sama toistui ajoittain myös Tshekkiä vastaan. Christensen nousi keskikentälle tekemään peliä ja tästä seurauksena oli muun muassa Kasper Dolbergin ilmiömäinen 2–0-maali.
Tanska on kirjoittamassa yhtä jalkapallon arvokisahistorian suurimmista tarinoista. Ennen kisojen alkua tanskalaismediassa pohdittiin, voisiko joukkue toistaa kesän 1992 ihmeen ja voittaa Euroopan mestaruuden. Nyt kysymykseen voidaan jo vastata, että kyllä voi. Haaste on kova, muttei mahdoton. Englanti odottaa Wembleyllä keskiviikkona.
Suurimman taistelun Tanska on kuitenkin jo voittanut. Yhdessä, rinnakkain.
Lue myös: